Защо три пъти повече хора в България умират от инфаркт и инсулт в сравнение с ЕС?

Лошите навици и диета и здравното нехайство на българите са част от причините. Други са свързани с организацията на здравната система

Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния си доклад. В него традиционно се преглеждат всички елементи на европейския живот и се сравняват 27-те държави - членки на ЕС, по критерии като образование, качество на живот, здравеопазване, икономика и др.

Журналистите на "Капитал" прегледаха доклада и подбраха най-интересните или изненадващи според тях статистики, които засягат регионите на България, и се опитаха да отговорят на въпроса "защо е така".

Досега публикуваните теми:


Защо в Северозапада стават толкова катастрофи?

Защо Пловдив и Пазарджик са сред областите с най-много болнични легла в Европа?

Защо българите не ползват онлайн банкиране?

Защо в София-област има много по-висок коефициент на раждаемост от самата столица?

Защо толкова много хора живеят в пренаселени жилища?

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина номер едно за смъртността в ЕС и да причиняват загуба на 5000 души на ден по данни на Европейското кардиологично дружество. Но докато в Общността средното ниво на смъртност от инфаркт, инсулт и болести на кръвоносната система е 370 на 100 хил. души, а във Франция и Испания - под 215 на 100 хил. души, България е абсолютен шампион с 1223 смъртни случая на 100 хил. души в Северозападния район - или три пъти по-висока от средната смъртност в ЕС по данни на Евростат.

Всеки един от шестте региона на България попада в зоната на държави със смъртност над 685 на 100 хил. от инфаркти и инсулти. Разминаването е само по полове - трите региона в ЕС, в които най-много жени губят живота си от сърдечно-съдови инциденти, са българските Северозападен (1062 смъртни случая на 100 хил. души), следвани от Югоизточния и Южния централен район. Водещ по смъртност при мъжете е Югоизточният район с 1470 на 100 хил. души.

От гледна точка на начина на живот България е лидер по ненавременна загуба на живот, защото е лидер и по още няколко показателя в ЕС - на първо място е по брой пушачи, на едно от челните места по замърсен въздух и лоши хранителни навици - мазна, солена, сладка храна и невнимание към собственото здраве.

Основните две причини за инфарктите и инсултите са високото кръвно налягане и високият холестерол. Според национално представително проучване на агенция "Естат", представено в Деня на сърцето от Дружеството на кардиолозите в България (29 септември), 84% от българите знаят, че високото кръвно налягане е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, 9 от 10 души знаят, че високият холестерол води до запушване на артериите, а всеки трети българин има близък, претърпял инфаркт или инсулт. Въпреки това над 56% от българите не са изследвали холестерола си, а от тези, които са го направили - над 64% не помнят какво показват изследванията и оставят това познание само на лекаря си.

Лекарите посочват и още няколко причини за загубата на човешки живот в резултат на сърдечно-съдови инциденти. Първата от тях е, че все още в България няма публично разположени дефибрилатори, чрез които обучени граждани да окажат първа помощ на пострадал при сърдечен инцидент. Освен това законодателството забранява на немедици да работят с тях, въпреки че лекарите от повече от 10 години настояват за промяна.

Друг проблем е достъпът до лечение и квалифицирани екипи, който не е равномерен навсякъде в България и по този начин пациентите губят ценните часове след инсулта и инфаркта, в които да бъдат лекувани, без да настъпят усложнения. Причините за неравномерния достъп не се коренят само в липсата на квалифицирани лекари, лечебни заведения и апаратура във всички региони на страната, но и в лошите пътища, ненавременната спешна помощ, липсата на познания на пациентите и техните близки за диагностициране на инфаркт и инсулт.

В резултат според статистиката на Европейското кардиологично дружество мъжете в България са с 8 пъти по-висок риск да умрат от инсулт, отколкото тези във Франция.

Още от Капитал