Робот DaVinci вече и в УМБАЛ "Софиямед"

Това е единствената роботизирана система за хирургични интервенции, одобрена за Европа

Робот DaVinci вече и в УМБАЛ "Софиямед"
Робот DaVinci вече и в УМБАЛ "Софиямед"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Университетски медицински комплекс "Софиямед" вече има 4-то поколение робот DaVinci.

Роботизираната хирургична система DaVinci e най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции. Тя предоставя на пациента възможно най-атравматично, прецизно и безопасно хирургично лечение.

Системата, доставена в УМБАЛ "Софиямед", се състои от 3 компонента. Благодарение на нея и водещата медицинска експертиза на специалистите от лечебното заведение чрез робота ще се извършват сложни и прецизни операции. През следващите дни предстои роботът да бъде инсталиран на територията на операционния блок на лечебното заведение.

Роботът DaVinci Xi, който се доставя за България с официален представител фирма SofMedica, е единствената роботизирана система за хирургични интервенции, одобрена за Европа.

В света има инсталирани 5000 робота в над 64 страни. В България той е 8-и поред.

Благодарение на него специалистите от УМБАЛ "Софиямед" ще могат да извършват по възможно най-атравматичния начин интервенции в областта на акушеро-гинекологичните заболявания, урологичните, онкологичните и други, изискващи минимално травматична хирургична намеса.

Екипите от лечебното заведение, които ще могат да се възползват от предимствата на техниката, ще бъдат по направление обща, коремна и гръдна хирургия, акушерство и гинекология, урология.

Предстои апаратурата да започне на функционира съвсем скоро след приключване на инсталационните процедури.