Задачите на бъдещия здравен министър

През последните години нито едно ново правителство не е започвало работа, натоварено да извърши взаимоизключващите се реформи в здравния сектор на четири партии

Лекарите в COVID отделенията разказват, че повече от всякога най-запомнящото се изживяване е надеждата в очите на пациентите, че ще им помогнат да преодолеят болестта. Очи, пълни с надежда, в здравния сектор в момента имат не само болните, но и всички, които се надяват системата да се промени и да бъде справедлива към всички, които работят в нея.

Ако поредният парламент за тази година успее наистина да излъчи действащо правителство, то ще бъде поставено в ситуация, в която нито едно от правителствата на прехода не се е намирало. Бъдещото здравно министерство трябва да се справи с поредната COVID вълна с изключително висока смъртност и на фона на най-ниския брой ваксинирани в Европа. Към нея обаче се прибавят исканията за спешни реформи на четири различни партии, които взаимно се изключват. Досега в резултат на преговорите обаче има обща посока за краткосрочните мерки. Времето съвпада и с подготовката на проектобюджета за 2022 година и през следващата година е ключово важно дали за предвидените реформи ще бъдат заложени необходимите средства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове