НА ЖИВО от 10:00 ч.:
Среща на бизнеса във Варна и региона

Д-р Иван Маджаров: Трябва да вървим в посока висока единична цена за лечение в болница и ограничаване на ненужните хоспитализации

Председателят на Българския лекарски съюз пред "Капитал Здраве"

Д-р Иван Маджаров    ©  Надежда Чипева

Визитка

Д-р Иван Маджаров е избран за председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз на 68-ия редовен отчетно-изборен събор на БЛС през юни 2018 г. Преди да оглави БЛС, е бил управител на МБАЛ "Пълмед" в Пловдив и председател на управителния съвет на Българската болнична асоциация. От 2013 до 2014 г. е директор на РЗОК - Пловдив. От 2008 до 2013 г. е управител на МБАЛ "Първомай" ЕООД. От 1994 до 2008 г. е ординатор в отделението по УНГ болести към МБАЛ "Пловдив" в Пловдив. Д-р Иван Маджаров е завършил Медицински университет - Пловдив. Притежава специалност "Ушни, носни, гърлени болести" и магистратура "Здравен мениджмънт".

В какво състояние посреща българската здравна система средата на четвъртата ковид вълна?

- Мисля, че в същото състояние, в което беше и през миналата година. С тази разлика, че колегите вече имат по-голям опит, изморени са, но емоционално приемат нещата около COVID-19 по-спокойно, без онова напрежение, което се усещаше през миналата есенна вълна, която аз приемам за първа, защото през пролетната практически все още вирусът не беше дошъл до България. За щастие през тази вълна броят на загиналите колеги е драстично по-малък в сравнение с предишната. Тогава на сайта на БЛС почти всеки ден публикувахме информация за лекари, изгубили битката с болестта. Тогава нямахме оръжието, което сега имаме - ваксините.

Вашите колеги, както и вие многократно сте повтаряли, че тази вълна е вълна на неваксинираните, така ли е?

- Да, точно така е. Самият факт, че значително по-малко колеги загиват в тази вълна на фона на иначе огромния брой починали от COVID-19, е показателен. Над 75% от лекарите са ваксинирани и като добавим и преболедувалите, този процент става още по-висок. Колегите са всекидневно на терен, изложени са на голямо вирусно натоварване и в същото време процентът на заразените и загиналите е изключително нисък. Реално те са представителна извадка и практически не само дават пример, но и показват на обществото по категоричен начин какво би се случило, ако постигнем голямо ваксинационно покритие.

Имате ли етични казуси в етичната комисия за ваши колеги, които призовават пациентите си да не се ваксинират или пък обясняват, че няма такъв вирус, или пък фалшифицират зелени сертификати?

- Това са казуси, за които дори не е необходимо да бъдем сезирани. Тук имаме проблем, който трябва да бъде решен в първите месеци на новия парламент. Ние многократно сме казвали, че етичната комисия трябва да бъде органът, който отговаря пред обществото за спазването на етичните норми от страна на лекарите. Тя обаче е с орязани функции, работи с противоречащи си законови текстове и това трябва да бъде поправено. Засега ние се възползваме от правото си да излизаме и да осъждаме подобни действия на колеги с декларации. Истината е, че към момента отделните случаи на лекари, които говорят против ваксините, се разглеждат от регионалните колегии, в които те членуват. За съжаление част от тези колеги лекари бяха и кандидат-депутати, което ни постави в деликатна ситуация: от една страна, можехме да бъдем обвинени в това, че се опитваме за "запушим устата" на политик, а от друга, че лишаваме професионалист от право на мнение. Да, всеки има право на мнение по даден въпрос, но когато е експерт, неговото мнение може да доведе обществото до заблуждение. Когато пред името си изказващият се публично има титлата доктор или доцент, неговото мнение тежи по друг начин. И би трябвало и да се оценява по друг начин. Така че се надявам ние като организация с волята на бъдещия парламент да успеем да променим и да дадем по-големи правомощия на Етичната комисия на БЛС.

Заради липсата на редовен парламент закъснява приемането на бюджета на здравната каса, лекарският съюз има традиция преди неговото излизане да предлага оптималния проектобюджет. Колко още средства са необходими следващата година, за да посрещнем евентуална следваща вълна и да се случи очакваното увеличение на клиничните пътеки?

- Ще го кажа по малко по-различен начин. Всяка година ни питат колко още средства са ви необходими, без да се прави задълбочен анализ как са били разпределени средствата в предишните бюджети. Дали не са били неправилно предвидени и разпределени в брой случаи (прегледи или лекуване в болница на пациенти), или са насочени предимно за увеличаване на цените на дейностите. През тази година анализът показва, че сме работили в условия на надценени обеми и при изключително ниски цени на услугите, които касата купува от лечебните заведения. Затова ние не бихме искали да предпоставяме колко допълнително средства са необходими. Бюджетът вероятно ще бъде гласуван от парламента към края на януари-февруари и ще бъде съобразен с растежа на икономиката в България. Лично аз и управителният съвет на лекарския съюз имаме виждане, че има много резерви в досегашното разпределение на бюджета. Тези резерви могат да бъдат използвани рационално, като се намали изключително високият брой заложени обеми и по този начин се освободи ресурс за повишаване на цените. Така ще бъдат постигнати по-добри цени на медицинските дейности, които реално ще подпомогнат лечебните заведения, и ще се намали високият брой на хоспитализациите. Обществото няма нужда от тази индукция на свръххоспитализации и това обвинение, че, видите ли, лекарите умишлено приемат пациенти, защото такава е системата. Не, не е такава системата, просто системата е с изключително ниски цени. Трябва да вървим в посока висока единична цена на клиничните пътеки с ограничаване броя на ненужните хоспитализации. Това ще ни даде възможност, дори и без да искаме голямо увеличение на бюджета, да дадем една добра оценка на труда на колегите и изобщо на услугите, които се предлагат в лечебните заведения. Ние ще вземем нашите решения на предстоящия на 10 декември събор. Вероятно ако няма гласуван бюджет, ще трябва да работим декември и януари с 1/12 от сегашния. Може би ще трябва да подпишем анекс, който ще действа до приемането на бюджета на НЗОК за 2022 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.