Проф. Асена Сербезова, дф: Фармацевтите знаем колко трудни ще бъдат истинските реформи в здравния сектор

Председателят на Българския фармацевтичен съюз пред "Капитал Здраве"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

*Интервюто е взето преди номинирането на проф. Асена Сербезова за министър на здравеопазването.

Визитка

Проф. Асена Сербезова, дф, се дипломира от Фармацевтичния факултет на МУ - София през 1996 г. и защитава дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г. Магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве от Факултета по обществено здраве, МУ - София и магистър по здравна политика и фармакоикономика от Barcelona School of Management, Univeristat Pompeu Fabra, Барселона, Испания. От ноември 2008 г. до юли 2018 г. заема последователно длъжностите старши асистент, главен асистент и доцент във Фармацевтичния факултет, МУ - София. През юли 2018 г. след конкурс, проф. Стоименова е назначена във Факултета по обществено здраве, МУ София. Автор и съавтор на повече от 150 публикации в областта на лекарствената политика, управление на качеството в здравеопазването и др. Председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (2007 - 2010 г.) и заместник-председател на БФС за периода 2010 - 2013 г. Член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (2013 - 2104 г.). През периода юли 2014 август 2018 г. е Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването. Член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата от 2014 г. до 2018. Член на научния Комитет за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата. Член на Комисията за оценка на здравните технологии (02.2016 - 08.2018 г.). За периода 07.2018 - 08.2019 г. проф. Сербезова е съветник на министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика. От 2020 г. е председател на Българския фармацевтичен съюз.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар