Д-р Радка Масларска: 11% от ражданията са преждевременни и те могат да бъдат намалени

Началникът на Отделението по неонатология, "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда" пред "Капитал Здраве"

Д-р Радка Масларска    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трета награда за иновации и добри практики в медицината в Четвъртия конкурс на "Капитал" и АбВи за иновации и добри практики в здравния сектор спечели проектът на Отделението по неонатология на "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда" под ръководството на д-р Радка Масларска. Екипът й беше отличен за проекта "Лечение на хемангиоми в неонатална възраст".Д-р Масларска представи данни за проследяването в рамките на 1 година на 120 деца с хемангиоми, лекувани с иновативната терапия с пропранолол и протокол, създаден в отделението, за максималната безопасност и ефективно лечение на новородените. Отделението по неонатология е първото в страната за болнично лечение на заболяването без отделяне от майката и при най-високо - трето, ниво на компетентност с цялата необходима апаратура и подкрепено от многопрофилния характер на болницата.Хемангиомите засягат между 3 и 10% от всички новородени деца и са най-честите мекотъканни тумори в детска възраст. Лекувани са 120 деца, като при 104 от тях лечението е продължило 6 месеца и е преустановено поради постигнат медицински резултат, а при 16 е продължило между 6 и 12 месеца.

Визитка

Д-р Радка Масларска е завършила медицина през 1986 г. Има специалности "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 г. завършва "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. Има повече от 20 години стаж като неонатолог, натрупан в клиниките по неонатология на Университетска болница - Плевен, и Университетската детска болница в София. В болница "Токуда" е от откриването й и създава в нея едно от най-добрите неонатологични отделения в България, в които внедрява най-съвременни световни практики за лечение и грижа за най-малките пациенти. През последната година въвежда иновативни и щадящи методики за лечение и грижа на високорисковите и недоносените деца без отделяне от родителите. Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, кардиопулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високорискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми. Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар