Новият брой:
Какво се случва в държавата

Проф. д-р Асен Дудов, дмн: Скринингът трябва да бъде първата стъпка от имплементирането на Европейския антираков план в България

Председателят на Българското онкологично научно дружество пред "Капитал Здраве"

Проф д-р Асен Дудов е на мнение, че при прилагането на Европейския антираков план не трябва да има национални различия
Проф д-р Асен Дудов е на мнение, че при прилагането на Европейския антираков план не трябва да има национални различия
Проф д-р Асен Дудов е на мнение, че при прилагането на Европейския антираков план не трябва да има национални различия    ©  Надежда Чипева
Проф д-р Асен Дудов е на мнение, че при прилагането на Европейския антираков план не трябва да има национални различия    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Проф. д-р Асен Дудов, дм, е началник на Клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост", медицински директор на лечебното заведение и председател на Българското онкологично научно дружество. Специализирал е в Saint John's College, University of Oxford, Великобритания; Institut Jules Bordet, Белгия; Thoraxklinik Heidelberg, Германия; Gustave Rossy Institute, Франция; San Francisco Comprehensive Cancer Center, САЩ; Harvard Medical School, САЩ; Massachussetts General Hospital, САЩ; MD Anderson Cancer Center, САЩ.

Проф. Дудов е член на Европейската организация за изследване и лечение на рака (EORTC); Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO); Европейската организация за изследване и лечение на невроендокринни тумори (ENETS); Американската асоциация за изследване на рака (AACR). Интересите му са насочени към терапия на солидни тумори и в частност подходи за преодоляване на лекарствената резистентност. Специалист е и в областта на прицелната терапия на рака на млечната жлеза, невроендокринни тумори на дебелото и правото черво, бъбрека и простатата.

Станахте част от работната група за въвеждане на Европейския антираков план в България. Според вас какви трябва да са първите стъпки, които да залегнат в изпълнението му?

- Това, което направихме, е поредица от срещи на управителния съвет на Българското онкологично научно дружество във връзка с избирането на екип, който да координира информацията. И смятаме, че първата стъпка е предаването на информация в Европейската комисия относно възможностите на България за скрининг. Тази информация далеч няма да е много обемна, тъй като скрининг за съжаление в България няма. Аз няколко пъти съм подчертавал, че програмата "Спри и се прегледай" беше една подигравка и с лекарското съсловие, и с пациентите за съжаление. Така че това, което ние ще предадем като информация, е, че наличен скрининг, който е първата стъпка от Европейския антираков план, за която имаме срокове да осъществим до 2025 г., в момента няма апаратурна обезпеченост, доколкото това е възможно да се установи с абсолютна сигурност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.