Новият брой:
Какво се случва в държавата

Ракови стволови клетки: защо рецидивират туморите?

Изследователят д-р Манлио Винчигуера пред "Капитал Здраве"

   ©  Личен архив
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основна цел на съвременната медицинска науката в областта на онкологията е да бъде увеличена преживяемостта при пациенти със злокачествени заболявания. Тези заболявания често рецидивират след първоначално успешно лечение, феномен, който се дължи до голяма степен на наличието в тумора на т.нар. ракови стволови клетки. Поради специфичните си свойства тези клетки са по-устойчиви на противоракова терапия от повечето други туморни клетки. През октомври 2019 г. Научноизследователският институт към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна (НИМУ), стартира работа по проект TranStem, финансиран от Европейската комисия с 2.5 милиона евро за период пет години в областта на транслационната биология на стволови клетки. Проектът TranStem поставя амбициозни цели пред науката в България и Европа, а именно да насърчи върхови основни и приложни изследвания на стволови клетки, както и клиничното им приложение. За изпълнение на тези цели е създадена силна изследователска група, за която акцент са научноизследователските, развойните и иновационните дейности в изследванията и терапиите на стволови клетки и регенеративни лекарства. Чрез проекта бе привлечен като водещ изследовател д-р Манлио Винчигуера, водещ международен експерт по ракови стволови клетки.

Визитка

Д-р Манлио Винчигуера има богат професионален опит, обширна биография с научни публикации и лидерски проекти от световна класа, които му помагат да ръководи членовете на научния екип по проект TranStem в МУ - Варна. Манлио Винчигуера е роден през 1976 г. в Катания, Италия. Получава степен по биомолекулярни науки от Университета в Катания през 1999 г. Има докторска степен (PhD) по вътрешни болести през 2004 г. и обучение по научни изследвания в Женевския медицински университет в Швейцария и в Европейската лаборатория по молекулярна биология в Италия и Германия (2005 - 2011 г.). През 2008 г. печели престижната стипендия на Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) със седалище в Хайделберг, Германия. През 2012 г. д-р Манлио Винчигуера получава първата си самостоятелна позиция и става старши преподавател в отдела по медицина към Университетския колеж в Лондон, Великобритания. Той създава малка група от изследователи, които проучват чернодробните заболявания от натрупването на мазнини до рак. През 2016 г. печели стипендия от Европейския фонд за регионално развитие (ERFD), за да работи върху свързаните с възрастта чернодробни заболявания и да проучи ролята на раковите стволови клетки в развитието на тези болести. По време на научната си работа в цяла Европа д-р Винчигуера работи в екипите на много известни учени и публикува в сътрудничество с тях над 175 статии. Член е на Who's Who по геронтология, Дружеството по ракова епигенетика (CES), Via Academy - италиански топ учени, Международната асоциация по стареене на клетките (ICSA), Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD), Европейската асоциация за изследване на черния дроб (EASL), Американската асоциация по клетъчна биология (ASCB).

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.