Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Класическите и модерните изгаряния и как да се предпазим

Изгарянията от биокамина са изключително тежки, а възстановяването е бавно

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Мартин Попов завършва Медицинския университет в гр. София през 2012 г., след което започва своята специализация в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Клиника по изгаряния и пластична хирургия. През 2020 г. след успешно положен изпит придобива специалност "Пластично-реконструктивна и естетична хирургия". От август 2021 г. е ръководител на отделение за възрастни в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

Интересите на д-р Попов са в областта на естетичната хирургия, реконструкции след травми, изгаряния, туморни образувания, съвременни методи за лечение на изгаряния.

Д-р Попов е член на Българския лекарски съюз, Българската асоциация по пластично-реконструктивна и естетична хирургия - БАПРЕХ, Европейска асоциация за лечение на изгаряния - ЕВА, European wound management association - EWMA.

Изгарянето е вид травма, която често се случва неочаквано и има потенциалната възможност да причини смърт, дълготрайни физически и психологически последствия, обезобразяване и функционални ограничения. Изгарянията са тъканна травма с различна по степен тъканна увреда, причинена от термични, електрически, химически и лъчеви фактори. Изгарянията остават една от най-сериозните травми, от която човешкото тяло може да оцелее, не само поради мъчителната болка, но и поради дълготрайните, придружаващи целия живот, тежки естетически и емоционални последици. Епидемиологичната характеристика в отделните страни е разнообразна и е в зависимост от нивото на развитие на обществото в социално-икономически, правен и културен аспект. Честотата на изгарянията е функция от степента на цивилизованост на обществото и от наличието на превантивни програми.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове