🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравеопазването се превръща в потребителски продукт

Нов технологичен бум променя бизнеса на медицината

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Технологиите и здравеопазването имат връзка, която често може да предизвика неблагоприятни резултати. На 3 януари Елизабет Холмс, основателката на Theranos - стартъп, който някога олицетворяваше обещанието за комбиниране на динамиката на Силициевата долина със скучния пазар на здравеопазването - беше осъдена за лъжа на инвеститорите относно възможностите на технологията на нейната фирма за кръвни изследвания. И все пак като погледнем отвъд Theranos, който започна да се разпада още през 2015 г., виждаме една много по-здравословна история. Миналата седмица група от предприемачи и инвеститори се събраха виртуално на годишния форум за здравеопазване, организиран от JPMorgan Chase. На него се говори за AI, дигитална диагностика и телездрав и за новата вълна от капитали, нахлуваща в една огромна индустрия.

Неудобните, скъпи, строго регулирани здравни системи, често доминирани от посредници, са разтърсени от компании, които са насочени директно към пациентите, срещат ги там, където са - което е все по-често онлайн - и им дават повече контрол върху начина за достъп до грижи. Научният напредък в области като генното секвениране и изкуствения интелект (AI) правят възможни нови начини на здравеопазване. Електронните аптеки изпълняват рецепти, преносимите лични устройства наблюдават здравето на потребителите в реално време, платформите за телемедицина свързват пациенти с лекари, а домашните тестове позволяват самодиагностика.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.