Здравната каса ще плати 6 млрд. лв. за прегледи, болници и лекарства през годината

В проектобюджета се предвижда ръст от 11%, или с 600 млн. лв. повече от 2021 г., но без реформи

62% от милиардите в здравната каса идват от вноски на работещите, държавата превежда по-малка част за всички пенсионери, деца, безработни и държавни служители
62% от милиардите в здравната каса идват от вноски на работещите, държавата превежда по-малка част за всички пенсионери, деца, безработни и държавни служители
62% от милиардите в здравната каса идват от вноски на работещите, държавата превежда по-малка част за всички пенсионери, деца, безработни и държавни служители    ©  Надежда Чипева
62% от милиардите в здравната каса идват от вноски на работещите, държавата превежда по-малка част за всички пенсионери, деца, безработни и държавни служители    ©  Надежда Чипева

Проектът на бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. предвижда институцията да плати прегледи, лечение и лекарства за 6.05 млрд. лв. ,или с 604 млн. повече от миналата година, става ясно от проект, с който "Капитал" разполага. Новите пари на данъкоплатците ще се излеят обаче в същата нереформирана система и вероятно, както и в предходни години, платците на здравни вноски няма да усетят разлика.

За какво ще плаща касата

Всички видове прегледи, лечение и лабораторни изследвания получават с по около 100 млн. лв. повече, като тази сума означава драстично увеличение от между 33 и 77% спрямо сегашните средства в извънболничната помощ. Например личните лекари получават със 100 млн. лв. повече, или 35% повече спрямо досегашните 269 млн., а при лабораторните изследвания скокът е със 77%.

Средно по 100 млн. лв. повече получават лекарите специалисти извън болниците и пациентите за лекарства. В коалиционното споразумение на управляващите в момента е записано, че те ще поставят акцент върху извънболничната помощ и ще заплащат всички лекарства на децата до 14 години.

Болниците получават най-малко увеличение спрямо бюджета си - то е 100 млн., при положение че общият бюджет на лечебните заведения е 2.7 млрд. лв., като тези средства трябва да стигнат за лечение на 2.2 млн. пациенти и увеличение на цените на клиничните пътеки.

Приходите от здравни вноски се увеличават

Според проекта приходите от здравни вноски ще се увеличат с общо 697 млн. лв. заради увеличението на минималната работна заплата, максималния осигурителен доход и ефекта от увеличаването на стажа за пенсия на работещите в най-масовата трета категория труд. Държавата пък ще продължи да увеличава средствата, които заплаща за осигурените от нея пенсионери, безработни, майки, деца и др. За държавните служители ще поеме вноски на 85% от минималната осигуровка (от април 710 лв. месечно). Така здравноосигурителните приходи през другата година ще достигнат общо 5.8 млрд. лв., като основната част от тях - 3.8 млрд. лв., са директно от здравни вноски на работещите, а другите 2 млрд. са трансфери от държавата от събраните данъци, което отива за по-голям брой хора - пенсионери, деца, безработни... Увеличението на трансфера от държавата е с 263 млн. лв.

Освен това здравното министерство ще преведе трансфер на здравната каса, с който да се покрият разходите за ваксини, лечение на здравно неосигурени и пациенти с психиатрични и кожни заболявания на обща стойност 106 млн. лв.

Отделно от това е предвиден и трансфер от централния бюджет от 118.5 млн. лв. за допълнителни пари за медиците и фармацевтите за работа в ковид обстановка до средата на годината. Фармацевтите ще получават и повече средства за обработка на рецептите с напълно платени лекарства.