Д-р Мила Петрова: След подходящи генетични изследвания болни с различни онкологични заболявания могат да се лекуват с едно и също лекарство

Ръководителят на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Надежда" пред "Капитал Здраве"

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Мила Петрова е ръководител на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Надежда". Тя завършва медицина в София през 2008 г., като в хода на следването си преминава обучение в Германия в клиника по хематология и онкология, откъде идва и интересът ѝ към специалността. От 2009 г. започва работа в Клиниката по хематология и онкология на ВМА, като през 2010 г. стартира и специализацията ѝ по медицинска онкология. През 2016 г. придобива специалност "Медицинска онкология", а през 2019 г. защитава и докторска дисертация.

От 2012 до 2019 г. е представител за България на младите онколози към ESMO, а от 2019 г. е председател на Българската асоциация по медицинска онкология и член на ESMO Membership Committee.

През 2020 г. тя е една от петнадесетте избрани от общо над 200 медицински онколози от цяла Европа за Leadership Generation Program към ESMO (Европейската асоциация по медицинска онкология), където продължава своето професионално развитие. Д-р Петрова има редица участия в национални и международни конгреси и семинари и е автор на множество научни публикации в областта на медицинската онкология.

Какви иновации в терапията са достъпни през последните години за вашите пациенти? Как променят те прогнозата им? Какви нови терапии очаквате през тази и следващите години?

През последните десет години пейзажът в медицинската онкология значително се промени. Ако преди това говорихме на нашите пациенти само за химиотерапия като единствена опция на лечение, сега все по-често говорим за персонализирано онкологично лечение, което включва различни терапевтични опции.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар