Д-р Мила Петрова: След подходящи генетични изследвания болни с различни онкологични заболявания могат да се лекуват с едно и също лекарство

Ръководителят на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Надежда" пред "Капитал Здраве"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Д-р Мила Петрова е ръководител на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ "Надежда". Тя завършва медицина в София през 2008 г., като в хода на следването си преминава обучение в Германия в клиника по хематология и онкология, откъде идва и интересът ѝ към специалността. От 2009 г. започва работа в Клиниката по хематология и онкология на ВМА, като през 2010 г. стартира и специализацията ѝ по медицинска онкология. През 2016 г. придобива специалност "Медицинска онкология", а през 2019 г. защитава и докторска дисертация.

От 2012 до 2019 г. е представител за България на младите онколози към ESMO, а от 2019 г. е председател на Българската асоциация по медицинска онкология и член на ESMO Membership Committee.

През 2020 г. тя е една от петнадесетте избрани от общо над 200 медицински онколози от цяла Европа за Leadership Generation Program към ESMO (Европейската асоциация по медицинска онкология), където продължава своето професионално развитие. Д-р Петрова има редица участия в национални и международни конгреси и семинари и е автор на множество научни публикации в областта на медицинската онкология.

Какви иновации в терапията са достъпни през последните години за вашите пациенти? Как променят те прогнозата им? Какви нови терапии очаквате през тази и следващите години?

През последните десет години пейзажът в медицинската онкология значително се промени. Ако преди това говорихме на нашите пациенти само за химиотерапия като единствена опция на лечение, сега все по-често говорим за персонализирано онкологично лечение, което включва различни терапевтични опции.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.