Маските остават само препоръчителни от 1 април, докато не дойде нова вълна

Здравният министър и регионалните инспекции ще могат да налагат регионални мерки, ако започне нова ковид вълна

Парламентарната здравна, председателствана от доц. Антон Тонев (в дъното), дебатира два часа дали да разреши на здравния министър при епидемия от заразна болест да налага мерки като дистанция и носене на маски.
Парламентарната здравна, председателствана от доц. Антон Тонев (в дъното), дебатира два часа дали да разреши на здравния министър при епидемия от заразна болест да налага мерки като дистанция и носене на маски.
Парламентарната здравна, председателствана от доц. Антон Тонев (в дъното), дебатира два часа дали да разреши на здравния министър при епидемия от заразна болест да налага мерки като дистанция и носене на маски.    ©  Надежда Чипева
Парламентарната здравна, председателствана от доц. Антон Тонев (в дъното), дебатира два часа дали да разреши на здравния министър при епидемия от заразна болест да налага мерки като дистанция и носене на маски.    ©  Надежда Чипева

Носенето на маски ще бъде препоръчително след 1 април. Засега Министерският съвет няма да удължава извънредната обстановка, а депутатите от здравната комисия на парламента гласуваха на първо четене законопроект, според който се удължава срокът на действие на плащанията за лекарите и болниците до края на юни.

Според проекта за промени в Закона за здравното осигуряване, тъй като пандемията не е приключила, лекарите, които лекуват пациентите и лечебните заведения ще продължат да получават до края на юни средства за допълнително заплащане, апаратура и лекарства. Ако бъдат приети в пленарната зала, промените ще влязат в сила със задна дата - от 1 април. Най-вероятно обаче гласуванията ще се проточат до следващата седмица. Така никъде в нормативната уредба няма да има задължение към гражданите да носят маски на обществени места след 1 април и съответно - възможност да бъдат глобявани, ако не го правят.

Бурята с маските

Въпросът с маските и продължаването на мерките за подкрепа на лекарите, болниците и бизнеса през последните дни произведе разнопосочни сигнали в управляващата коалиция. Първоначално в четвъртък лекарите от здравната комисия начело с председателя ѝ доц. Антон Тонев ("Продължаваме промяната") и неговите колеги от "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" внесоха законопроекта, според който здравният министър ще може със заповед да налага противоепидемични мерки, между които и носене на маски на закрити обществени места и в градския транспорт. В мотивите беше посочено, че пандемията не е приключила и трябва да има възможност за въвеждане на мерки.

Проектът беше подписан от всички, независимо от скептичното отношение на ИТН към мерките като цяло. В петък правителството направо излезе със съобщение, че маските падат от 1 април.

Междувременно обаче е ясно, че пандемията не приключва на 1 април, а заразените пациенти - лекувани. Така се очаква правителството да приеме постановление за удължаване на мярката 60/40, а парламентът - въпросният законопроект, според който да продължи да плаща както досега на лекарите и сестрите, които имат досег с пациенти с корона вирус, на болниците, които лекуват болни и да ги снабдява с апаратура и лекарства.

Пандемията продължава, препоръчваме маски

Председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев коментира, че мерките срещу CVID-19 ще останат препоръчителни.

"Лекарите и медицинското съсловие ще продължим да препоръчаме носенето на маски, ще продължим да препоръчваме спазването на дистанция, защото въпреки отслабването на мащаба на влияние на ковид все още имаме много новозаразени, все още имаме болни в болниците, все още имаме пациенти, които са на интензивни легла. Ковид все още е тук, макар и с намаляващо влияние, няма как за един ден да приемем, че този проблем вече не съществува", коментира той.

По време на заседанието на здравната комисия началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов коментира, че с предложените промени ще се създаде възможност за запазване за определен срок на част от капацитета на лечебните заведения за оказване на медицинска помощ на пациенти с коронавирусна инфекция.

Опозицията се опита за пореден път да удължи дискусията по проекта, като проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) дори откри предсрочна предизборна кампания с реплики за нивото на фискалния резерв, а Елена Гунчева ("Възраждане") нарече маските "медицински фашизъм". Някои от депутатите даже прогнозираха, въпреки че такива текстове не съществуват, че с проекта ще бъдат затваряни хора у дома. След бурни дебати в крайна сметка с девет на седем гласа здравна комисия прие законопроекта, като по искане на ИТН ще има достатъчно време за внасяне на предложения между двете четения.