Мобилна система помага за ранна диагностика на инфаркт в Русе

Кардиоболницата "Медика Кор" оборудва линейки на спешна помощ с мобилни ЕКГ апарати и медикаментозни сетове за бърза интервенция при инфаркт

Екип на проекта

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - изпълнителен директор, и пpoф. д-р Добрин Василев, дм - медицински директор на СБАЛК "Медика Кор".

Понякога сравнително малки и добре организирани стъпки в медицината имат потенциала да направят толкова голяма промяна, колкото и мащабни технологични или научни открития. За жителите на областите Русе, Разград, Силистра и Търговище стартиралата преди десетина години инициатива за навременна диагностика на инфаркт на болница "Медика Кор" в Русе със сигурност е такъв случай, защото тя е спасила стотици животи благодарение на няколко базови апарата и добра комуникация.

"Медика Кор" е единствената специализирана болница за активно лечение по кардиология за жителите на тези четири области - общо над половина милион души население. Когато става дума за остър миокарден инфаркт, най-важно е правилото за т.нар. "Златен час" - ако пациентът получи адекватна помощ в рамките му, шансът за успешно възстановяване се увеличава драстично. Но в голяма част от по-малките населените места в тези области няма кардиолог, който да е на разположение и който може да реагира така бързо. Всъщност в някои малки населени места дори няма лекар.

Така през 2010 г. болницата стартира проект за ранна диагностика на инфаркт, с който оборудват безвъзмездно линейки на спешната помощ с мобилни ЕКГ апарати и индивидуални медикаментозни сетове. Благодарение на тези мобилни апарати екипите на спешната помощ могат на място да направят електрокардиограма на пациента, за който са се отзовали. След това екипът лесно изпраща през мрежата на мобилните оператори направената електрокардиограма до дежурния кардиолог в болница "Медика кор", който я разчита. Ако той установи остър миокарден инфаркт, в болницата бързо започва подготовка за пристигането му, докато екипът на спешната помощ в линейката също предприема действия по указанията на кардиолога с петте вида индивидуални медикаментозни сетове, с които също са оборудвани линейките.

Така времето за прилагане на лечението се скъсява значително - до около час за територията на Русе, спазвайки правилото "Златен час", и до около два часа за другите населени места. Поставянето на диагнозата през електрокардиограмата и оценката на специалист са важни, защото симптомите варират много. Не всички хора, които имат миокарден инфаркт, имат същите симптоми или имат същата тежест на симптомите. Някои хора имат лека болка, други имат по-силна. Някои хора нямат симптоми, а за други първият знак може да бъде внезапно спиране на сърцето. Някои сърдечни инфаркти удрят изведнъж, но много хора имат предупредителни признаци и симптоми часове, дни или седмици предварително.

В крайна сметка благодарение на проекта на "Медика Кор" без сложни системи или големи инвестиции всъщност се спасяват животи - от услугите на 24-часовия кардиолог на разположение за разчитане на кардиограмите всеки месец се възползват повече от 80 души от четирите области. За последните пет години броят им общо надхвърля 5000 души.

А през годините болницата увеличава броя на безвъзмездно дарените апарати и с такива вече са оборудвани 30 линейки. Плановете са те да се увеличат още.

Проф. д-р Добрин Василев: Бързата реакция спасява животи

Визитка

Проф. д-р Добрин Василев е завършил медицина през 1998 г. в Медицинския университет - Плевен. В края на специализацията си в Централната болница на Министерството на вътрешните работи във Варшава под егидата на Европейското кардиологично дружество защитава докторска степен във Варшавската медицинска академия през 2009 г. От 2014 до 2021 г. е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска", където заедно с екипа си получава награди за две клинични проучвания от Американската сърдечна асоциация (American Heart Association) - през 2018 и 2020 г. Председател на Дружеството по интервенционална кардиология от август 2021 г. Проф. Василев е дългогодишен консултант на СБАЛК "Медика Кор" - Русе. От октомври 2021 г. е медицински директор на болницата.

Проф. Василев, как дойде идеята за приложената от вас иновация - ранна диагностика на инфаркт?

- "Медика Кор" - Русе, осигурява спешна и планова инвазивна кардиологична помощ не само за Русенска, но и за съседните области Разград, Силистра и Търговище. Бързата реакция и стартирането на адекватно лечение при инфаркт са от съществено значение за живота на пациентите. В много от по-малките населени места няма кардиолог, който да е на разположение денонощно. В някои селища дори няма лекар.

В отговор на тези потребности изградихме система за ранна диагностика на инфаркт. Тя включва оборудване на линейки на спешната помощ с 30 мобилни ЕКГ апарата и медикаментозни сетове за начална терапия при инфаркт, както и връзка с кардиолог на 24-часово разположение в болницата. Осигурени са и алгоритми за действие, с които лечението при инфаркт започва още с пристигането на спешния екип при пациента.

Достатъчни ли са за момента тези 30 мобилни ЕКГ апарата, планирате ли да увеличите броя им и обхвата на приложението им е региона?

- В "Медика Кор" постоянно надграждаме техническото оборудване и внедряваме иновации. Стартирахме с 6 ЕКГ апарата, постепенно ги увеличихме до 30, предвиждаме и нови.

Правени ли са изчисления с колко приблизително е намалила смъртността от инфаркти тази система?

- От услугите на 24-часовия кардиолог на разположение за разчитане на кардиограмите всеки месец се възползват повече от 80 пациенти от четирите области. От безплатните консултации са се възползвали повече от 5000 души само за последните 5 години.

Постигнато е и скъсяване на времето за прилагане на лечение при остър миокарден инфаркт до 60 мин. за територията на Русе, а за останалите населени места в областта - до 120 мин. Стартирането на лечението в т.нар. златен час увеличава шанса за оцеляване с 50% и минимализира риска от дългосрочни последствия от сърдечно-съдовия инцидент.

Как точно действа системата и какви са ползите от подобни иновации?

- Основната полза в този проект е за пациента. След сигнала спешният екип отива при болния и чрез предоставените от нашата болница мобилни ЕКГ апарати и индивидуални медикаментозни сетове изпраща направената електрокардиограма до "Медика Кор" през мрежата на мобилните оператори. Връзката със системата на болницата позволява. Кардиолозите в болницата, които са на 24-часово разположение, разчитат електрокардиограмата и при установяване на остър миокарден инфаркт кардиологът предприема действия за подготовка, като дава указания на колегата си в реанимобила и подготвя екипа в ангиографската зала, докато пациентът бъде транспортиран. Във всеки спешен автомобил има 5 вида индивидуални сетове с медикаменти, което позволява подготовката на пациента за интервенционално лечение да започне още по време на транспортирането му до лечебното заведение.

По този начин се спестява време, лечението започва веднага щом пациентът бъде приет в болницата, и резултатите са много по-добри.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал

"Пирогов" на три морета

"Пирогов" на три морета