Digiburn срещу професионалното прегаряне

Екип от млади ентусиасти разработва мобилно приложение за терапия и превенция на бърнаут

Екип на проекта

Георги Начев, изпълнителен директор, и екип от още над 10 специалисти.

Синдромът на професионалното прегаряне, познат просто като бърнаут, съвсем не е рядко явление в динамичния бизнес свят. В пандемията проблемът се задълбочава - преместването на работното място вкъщи донесе повече часове работа и сливане на професионалния и личния живот. Синдромът обаче най-често остава пренебрегнат, тъй като осъзнаването му не е лесно, а решението е свързано с комплекс от действия и промяна в навиците.

Сега екип от млади ентусиасти разработват Digiburn - дигитална терапия за превенция и лечение на бърнаут, чиято основна цел е да подобри начина на живот и рутината на работещите хора. Глобалното дигитално решение, което още е в бета-версия, е насочено към активните хора в групата 20 - 40 години, които са и най-застрашени от синдрома.

"Професионалното прегаряне не преминава от само себе си. То е вид защитен механизъм на организма и симптом за по-дълбоки проблеми. Ако няколко седмици отпуск или дори смяна на работното място могат да доведат до облекчение, следващата криза чака зад ъгъла", казва предприемачът Георги Начев, който е изпълнителен директор и сред създателите на приложението.

На практика, използвайки апа, потребителят преминава през няколко теста, които установяват неговото състояние и намират най-проблемните зони в ежедневието му. Така се създава личностен профил, на база на който приложението изготвя подходящи насоки, упражнения и практики, подготвени от специалисти. То също така следи симптоматиката, дефинира нивото на бърнаут и следи развитието в проблемните зони на потребителя. Така се оказва и профилактика на здравословното състояние. Курсът на терапията е 12 седмици.

Според екипа в световен мащаб Digiburn е първо по рода си цялостно решение, насочено към специфичния проблем с прегарянето. "Има редица апликации, ориентирани към по-добър начин на живот през съвети за дишане, упражнения, хранене, управление на времето и др. Подобни решения, макар полезни, работят за промяна на ниво симптоми, а дълбоките първопричини остават на заден план. Отскоро в Германия има първи опити за дигитални терапии на бърнаут. Но наличните са базирани на морално остарели модели за оценка, а интервенцията включва активното участие на специалист", казва Георги Начев.

Предимствата на Digiburn в този контекст са, че е лесен за използване и всеки в реално време може да получи съвет как да подобри своето състояние, без да отнема специално време от ежедневието си.

Друго ценно качество на приложението е, че не е нужно да бъде основно преработвано, така че да се адаптира към различните пазари. За да достигне до повече хора глобално, е нужно само да бъде преведено на възможно най-много езици. Именно това - да помогне на максимален брой хора по света, е и мисията на екипа.

Положителните ефекти на Digiburn обаче не се изчерпват само с лечение на личния бърнаут. Според създателите му то може да бъде полезно и за бизнеса, като мениджърите могат да стимулират служителите да водят по-балансиран живот и да намалят значително предразположеността си към професионално прегаряне.

Засега приложението е достъпно в бета-версия в Play Sotre за Android и в Apple App Store, а в момента екипът финализира следващата версия. Проектът е финансиран със собствени средства, но се водят преговори с потенциални инвеститори на рисков капитал и бизнес ангели за допълнително финансиране.

Георги Начев: Пандемията и работата у дома изостриха и проблема с бърнаута

Визитка

Георги Начев е предприемач, мечтател и бизнес натура. Завършва бизнес и финансово образование във Виена. През това време се занимава със стартиращи проекти и открива интереса си за технологични глобални решения. В началото на 2020 г. открива бъдещите си партньори в Digiburn.

Какво ви мотивира да създадете дигитална терапия за превенция и лечение на бърнаут? Има ли еквивалент вашият продукт на други пазари, или ще е първи по рода си?

- Всеки от нас ни има мотивация, като някои дори са изпитали бърнаут върху себе си или свои близки. Обединява ни призванието да сме полезни на света и да работим върху неразрешени казуси.

В световен мащаб все още не съществува пряко сравнимо решение. Има редица мобилни апликации, ориентирани към по-добър начин на живот през съвети за дишане, упражнения, хранене, управление на времето и др. Подобни решения, макар полезни, работят за промяна на ниво симптоми, а дълбинните първопричини остават на заден план. Отскоро в Германия има първи опити за дигитални терапии на бърнаут. Наличните към днешна дата са базирани на морално остарели модели за оценка, а интервенцията включва активното участие на специалист.

Професионалното прегаряне се лекува от психолози. За да стигне до психолог, пациентът първо трябва да разпознае нуждата от съдействие, което често се случва късно в процеса. Важно е да се спомене и стигмата - много хора изпитват затруднение да признаят пред себе си, камо ли пред друг, че имат нужда от работа с психолог. В общия случай специалистът взима решенията си по усет. Понякога в началото на процеса има диагностичен тест. Почти не се извършва постоянен мониторинг на промените в състоянието, базиран на конкретни данни от реалния свят - например данните от умни часовници.

В Digiburn разглеждаме професионалното прегаряне като аморфно състояние, което изисква цялостен подход за трайното му разрешаване. Терапията ни е комбинация от психологически и поведенчески модели, допълнени от дългогодишния опит на екипа в създаването, управлението на екипи и преодоляването на кризи.

Отличава ни фокусът върху бърнаут, изцяло технологичния характер на решението, независещо от човешкия фактор, и страстта ни за фундаментална интервенция, а не просто адресиране на симптоми. Не на последно място, ценим високо данните от реалния свят (real world data) и чрез тях извършваме постоянен мониторинг на промените в състоянието, ранна диагностика и разпознаване на токсични процеси в зародиш. Освен това първоначалният Digiburn бърнаут тест е напълно безплатен, а мобилната апликация е достъпна от всяка точка на света, в удобството на вашия дом и без осъдителни погледи.

Коя публика таргетира продуктът - българската или международната?

- Digiburn е колаборация между Австрия, България и Дания. Предназначен е за европейската общност. Технологичният характер на решението позволява бърза адаптация към всеки пазар, зрял за дигитална медицина. В тази връзка голямата част от екипа ни е в България и ще се радваме да предложим решението си и на местния пазар. Като първа стъпка разговаряме с малкия и средния бизнес за включване на Digiburn към съществуващи програми за грижа към здравето на служителя.

Колко сериозен е проблемът с "прегарянето" и колко хора засяга? Смятате ли, че пандемията и преминаването на много хора на режим работа от вкъщи задълбочи проблема и до каква степен?

- Разпространението на бърнаут се увеличава постоянно в световен мащаб. Някои фактори са несигурността, неясно целеполагане, екстремно натоварване или силно изразена монотонност и други. Професии със силно изразен социален характер - лекари, учители, адвокати, мениджъри, търговци, публична администрация и други, са особено застрашени.

Във времената на глобална пандемия допълнителни утежняващи фактори са работата от дома, постоянното стоене пред екрана, прескачането в многобройни онлайн срещи и деперсонализиране на индивида. Всичко това изостря разпространението на редица психологически състояния, включително и на бърнаут. В проучване на Statista1 от март - април 2021 над 60% от анкетираните в Сърбия, Русия, Полша заявяват, че са на ръба на бърнаут, идентична заявка правят и 50% от анкетираните в Холандия, Белгия, Украйна, Испания, Австрия, Германия, Швейцария и Чехия. Проучване на McKinsey твърди, че 42% от дамите и 32% от господата в работна възраст са били често или постоянно в състояние на професионално прегаряне през 2021 г.

Професионалното прегаряне се разгръща като плавен процес в продължение на време. При липса на диагностика и мерки бърнаут в напреднал стадий може да отключи апатия, депресии, нарушен сън, проблеми с храненето, различни болежки, че дори и по-сериозни психосоматични реакции с физически проявления. Нека споменем и точката на кипене. Индивид в пиковия етап на професионално си прегаряне често взема прибързани, разрушителни решения с дълготрайни последствия. Например излизане в дългосрочен отпуск, напускане на работното място, разтрогване отношенията с любими хора и други.

Професионалното прегаряне не преминава от само себе си. Прегарянето е вид защитен механизъм на организма и симптом за по-дълбоки проблеми. Фактът, че човек се чувства прегорял, е сигнал за нуждата от вглеждане в себе си. Ако няколко седмици отпуск или дори смяна на работното място могат да доведат до временно облекчение, следващата криза чака зад ъгъла.

Какви трудности и предизвикателства срещнахте при създаването на продукта ви?

- Работим по проекта от началото на 2020 г. В момента финализираме третата голяма версия на диагностичния модел след множество промени от първата разработка насам. Всичко е въпрос на баланс между целесъобразност и брой на въпросите, времева продължителност, психологически, статистически, както и размишления за повторяемост и устойчивост на събираните данни. Визията ни с Digiburn е да изградим масив от данни, който да задвижи прецизна диагностика и създаването на изкуствен интелект.

Вълнуващо предизвикателство беше намирането на технологичен партньор. Преди около година, в зародиш на теоретичната разработка, отправихме отворено писма към водещите технологични компании в страната. Останахме изключително впечатлени от високото ниво в индустрията.

Друга гатанка беше потребителското изживяване и ангажираност. Къде е балансът между обем въпроси, повествователно майсторство (от англ. Storytelling) и сериозност на решението спрямо аспирациите за бъдещо лицензиране като медицинско изделие. Събрахме подробна обратна връзка от психолози, бизнеса и бърнаут триумфанти (хора, преминали през прегаряне) и се върнахме обратно на работната маса. В момента финализираме втора версия, която ще е достъпна в Apple App Store и Google Play от 1 март 2022 г.