"Медика Русе" инвестира в децата

Лечебните заведения в крайдунавския град отвориха първата по рода си ведомствена детска градина за децата на служители

Медика Русе    ©  Медика Русе

Екип на проекта

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на лечебни заведения "Медика"; Алисе Муртезова - административен директор на "Медика"; Лиляна Ангелова - директор на ЧДГ "Дъга - Русе".

Пълноценната грижа за малките деца и пълноценната професионална кариера често влизат в противоречие помежду си. Особено когато става дума за медицинските специалисти, които често работят на смени. Трудностите в последните две години се увеличиха значително и заради пандемията. Ограничителните мерки, които правителството предприе за спиране разпространението на COVID-19, временно наложиха затваряне на детските градини и училищата в последните две години и дори медиците, които са особено нужни по време на епидемията, бяха принудени понякога да отсъстват от работа.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Влезте в профила си Регистрация

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Екип на проекта

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на лечебни заведения "Медика"; Алисе Муртезова - административен директор на "Медика"; Лиляна Ангелова - директор на ЧДГ "Дъга - Русе".

Пълноценната грижа за малките деца и пълноценната професионална кариера често влизат в противоречие помежду си. Особено когато става дума за медицинските специалисти, които често работят на смени. Трудностите в последните две години се увеличиха значително и заради пандемията. Ограничителните мерки, които правителството предприе за спиране разпространението на COVID-19, временно наложиха затваряне на детските градини и училищата в последните две години и дори медиците, които са особено нужни по време на епидемията, бяха принудени понякога да отсъстват от работа.

Ведомствените градини и ясли за децата на служители са решение и огромно облекчение за родителите, но такива се срещат изключително рядко - в цялата страна те са единици, а детска градина към болница има една-единствена в България - "Дъга - Русе" към лечебните заведения "Медика Русе". Тук децата на служителите на "Медика" се приемат с предимство, а работно време е удължено и съобразено с нуждите им.

"Дъга - Русе" се намира буквално на двеста метра от болницата, разположена е в две изцяло реновирани сгради със светли и просторни помещения, снабдени с интерактивни дъски, плувен басейн, просторен двор със съоръжения за игра, съобразени с конкретната възраст на децата. Детската градина към лечебното заведение отваря врати през 2018 г. с изцяло реновирана материална база. Тя разполага с 6 възрастови групи, две от които яслени. Детското учебно заведение посещават деца на възраст от 2 до 7 години. Просторните и светли занимални са оборудвани с интерактивни дъски, като преподавателите залагат основно на интерактивното обучение на децата както със съвременни технологии, така и с класически Монтесори методи.

В двора са обособени шест къта за игри на открито, снабдени с подходящи за съответната възрастова група съоръжения. При подходящи климатични условия децата прекарват часове наред в игри на открито. "Дъга - Русе" разполага и с модерен плувен басейн, в който сертифициран треньор води ежедневно тренировки на децата от всяка група.

С малчуганите ежедневно редом с учителките и медицинските сестри работи дипломиран психолог, а логопед им помага с речевите затруднения. В детската градина също така се грижат децата да получават и балансирана, разнообразна здравословна храна всеки ден.

Детската градина се оказва особено ценна и по време на пандемията, когато други детски и учебни заведения трябваше да затворят временно, "Дъга - Русе" остава отворена с разрешение на властите през декември 2020 г. и март 2021 г. за децата на служителите на трите болници "Медика" и общинската Белодробна болница в Русе, които са ангажирани на първа линия в борбата с ковид - точно в момент, в който болниците бяха изправени пред колапс, породен от липса на персонал и големия брой пациенти, нуждаещи се от лечение.

"Дъга - Русе" гледа и към бъдещото си развитие. Детското заведение е спечелило проект по програма "Еразъм" и предстои целият екип да посети учебни заведения във Валенсия, Испания, за обучение, обмен на опит и усвояване на добри практики. Детската градина работи и по проект на МОН "Студентски практики - Фаза 2", благодарение на който студенти от педагогически специалности могат да кандидатстват за студентска практика.

В крайна сметка благодарение на детската градина сега медицинският екип на болницата е по-спокоен и по-отдаден на работата си, а това се отразява и на качеството на предлаганите медицински услуги и съответно и на пациентската удовлетвореност, казват от болницата.

Алисе Муртезова: Децата са най-ценният капитал

Визитка

Алисе Муртезова е административен директор на лечебни заведения "Медика". Тя има магистърски степени по "Здравен мениджмънт", "Международни финанси и международно търговско право" и "Национална сигурност". От 2010 г. до момента е председател на общинския съвет на БЧК - Русе, и член на общото събрание на националния съвет на БЧК. От 2021 г. е зам.-председател на Българската болнична асоциация. От ноември 2019 г. до април 2021 г е била и зам.-председател на комисията по здравеопазване и социална политика в община Русе. Била е член и на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народното събрание.

Как се роди идеята за ведомствена детска градина към болницата, какво ви мотивира?

- С добрите си условия за професионално развитие "Медика Русе" привлича много млади кадри. Голяма част от тях са родители на деца от 2- до 7-годишна възраст. Поради работата на смени медиците се затрудняват да водят и прибират децата към и от градини и яслите. С течение на времето те споделяха с нас притесненията си дали детето им ще бъде прието в ясла или детска градина в близост до работното им място. Така се роди идеята.

Какви трудности срещнахте при реализацията на идеята - регулаторни, административни, организационни или други? Как ги разрешихте?

- Сферата на началното и предучилищното образование беше нещо ново за нас. Визията ни за "Дъга" изключваше възможността да бъде просто детски център тип "забавачка", в която родителите да оставят децата си. Искахме детската градина да бъде пример за качествени образователни услуги в Русе. За реализацията на проекта привлякохме и консултанти, утвърдени имена в Русе. Част от тях отговаряха за регистрацията, други за набирането на персонал, трети за материалното подсигуряване и ремонтните дейности. Но заедно с идеите и способностите на всички се справихме с поставените цели и сега резултатът е впечатляващ.

Как си обяснявате факта, че вашата детска градина е първата по рода си в България? Какво бихте посъветвали други ваши колеги, които биха искали да последват примера ви?

- Да го направят! Повярвайте ми, благодарността на родителя, за чието дете се грижиш, е несравнима. Често, минавайки по коридорите на болницата, ме спират колеги, майки или бащи, само за да ми разкажат как е минал урокът по плуване на детето, как е придобило полезен навик или как рецитира стихчето за предстоящо тържество. Ние залагаме изключително много и на физическото развитие на децата, поради този факт малчуганите посещават два пъти седмично тренировки по плуване във вътрешния ни басейн и прекарват часове наред в игри на открито в оборудваната ни с модерни съоръжения спрямо възрастовата група детска площадка. Всяка зала за обучение разполага и с интерактивни дъски.

Пожелавам на всеки мениджър да успее да осигури такъв тип социална придобивка, защото децата са най-ценният капитал, който трябва да надграждаме. Инвестицията си заслужава!

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

"Пирогов" на три морета

"Пирогов" на три морета