🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. д-р Александър Оскар: Очни прегледи за всички деца още на 6-месечна възраст

Кои са най-честите очни заболявания в детска възраст и как те се проявяват с увеличаване на възрастта

Проф. д-р Александър Оскар    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Ръководителят на очната клиника на Александровска болница д-р Александър Оскар получи най-високото академично звание - професор. На 13 април т.г. факултетният съвет на Медицинския университет - София, единодушно, без нито 1 глас въздържал се или против, избра д-р Оскар за професор към Катедрата по офталмология и Клиника по очни болести на УМБАЛ "Александровска". "За мен това е наистина важно и се радвам, че заедно с екипа от клиниката и с всички хора, които ме подкрепяха, успях да защитя това звание", казва д-р Оскар. Той има 96 публикации (в реномирани списания в България и по света, от които 14 са в импактфакторни издания) и близо 100 цитирания в международни издания. Основните му области на научен интерес включват невроофталмология и детска офталмология. Специализирал е в САЩ и Израел.

През 2021 г. д-р Оскар е отличен от президента с държавен орден за граждански заслуги за значим принос за развитие на гражданското общество и утвърждаване на демократичните ценности. През 2020 г. е удостоен с най-високото отличие на Българския лекарски съюз - "Лекар на годината".

През април на ежегодната национална среща на Българското педиатрично дружество вие имахте презентация за най-честите очни заболявания в детска възраст. Какво трябва да се знае за детското офталмологично здраве?

В моята презентация систематизирах по възраст най-честите очни заболявания от раждането до пубертета. И ако започнем по този критерий, един от честите проблеми, с които се сблъскваме при съвременния начин на живот, е ретинопатията на недоносеността. Приблизително 10% от новородените в България се раждат недоносени и тези с тегло под 1500 грама или с гестационна възраст преди 32-та седмица са уязвими и предразположени към развитие на ретинопатия. Това е заболяване, което ако не се диагностицира и съответно не се лекува, води до пълна и необратима слепота. Затова е много важно недоносените деца да бъдат изследвани и, ако е необходимо, да бъдат лекувани. С голяма част от колегите педиатри неонатолози в страната работим успешно вече много години. В София има 3 неонатологични клиники, които концентрират по-голямата част от рисково новородените деца от цялата страна. Аз по-специално работя с неонатологогичната клиника на болницата по педиатрия с доц. Георгиева, както и с неонатологичната клиника в болница "Надежда" с д-р Стоичкова и сме постигнали много високо ниво на сътрудничество, като всички рискови деца биват изследвани още докато са в кувьоз. Ако е необходимо, ги лекуваме чрез лазерна операция в самия кувьоз и по този начин им спасяваме зрението. Вече близо 10 години сме направили много добра организация в това отношение, като неонатологичната клиника в болницата по педиатрия от своя страна приема рискови новородени деца от страната от други неонатологични отделения, които нямат възможност да осъществят такъв скрининг и съответно лечение на ретинопатия.

В какъв период от време се развива това заболяване?

Най-голям е рискът в периода между 2 седмици преди и 2 седмици след предполагаемия термин. Ако едно дете е родено през 28-29 гестационна седмица, това означава, че месец и половина до два месеца след раждането реално се развива ретинопатия. Затова е важно пък децата да бъдат проследени - не с един преглед, а редовно проследяване, докато отпадне рискът от развитие на ретинопатия, което е около четвъртата седмица след предполагаемия термин.

Какви други проблеми се наблюдават непосредствено след раждането?

Друг чест проблем е свързан със запушването на назолакрималната система (слъзоотводящата система). Сълзите се произвеждат в очите, но се стичат в носа. При бебетата има една мембрана, която възпрепятства нормалното стичане на сълзите в носа. След раждането тази мембрана най-често се спуква, но при около 10- 15% от децата е възможно тя да остане неперфорирана и тогава сълзите не могат да се стекат в носа, а окото започва да сълзи. В тези случаи може да се насложи и бактериална инфекция и да се стигне до сериозни проблеми, затова трябва веднага да се предприеме съответното лечение, което до 6-7-месечна възраст се състои в масажи, редовно почистване на окото с физиологичен разтвор, а ако е необходимо - и антибиотични капки. Ако запушването на слъзния канал продължава и след 6-8-месечна възраст, задължително трябва да се направи оперативно отпушване, манипулацията се нарича сондиране на слъзния канал.

А какво представляват т.нар. ечемици на клепачите на децата?

Това са възпаления на мейбомиевите жлези, които произвеждат част от сълзите. Тези възпаления най-често се дължат на необходимостта от носене на очила. Така и установяваме много често, че детето има нужда от очила - когато има рецидивиращи чести инфекции на клепачите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар