Възможностите за лечение и запазване на зрението при дегенерация на макулата се увеличиха в последните години

Възможностите за лечение и запазване на зрението при дегенерация на макулата се увеличиха в последните години
Възможностите за лечение и запазване на зрението при дегенерация на макулата се увеличиха в последните години
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Член-кореспондент проф. д-р Христина Групчева, дмн, FEBO, FICO, FBCLA, FIACLE, е клиницист и преподавател с над тридесетгодишен опит и е с широки научно-практически интереси, които включват контактни лещи, сухо око, предна очна повърхност, катаракта, пенетрираща кератопластика и реконструкция на преден очен сегмент, кератоконус, рефрактивна хирургия и др. Тя има над 180 публикации и участие в 20 монографии и учебници и общ импакт фактор 30. В редакционната колегия е на 2 световноизвестни издания по офталмология. Ръководител е на редица проекти, на 21 завършили докторанти и 16 специализанти по "Очни болести". Тя е изключително уважаван и канен лектор по целия свят. От началото на професионалната си кариера е изнесла над 200 лекции, включително и в развиващите се страни. От 1999 г. насам е спечелила множество грантове за научни и инфраструктурни проекти. Има присъдени редица награди и отличия на национално и международно ниво. Бивш президент е на Европейския борд по офталмология, а наскоро е избрана за председател на Българското дружество по офталмология.

Офталмологията е уникална медицинска специалност, която се грижи за очното здраве и в последните години се повлия значително от технологичния напредък. Няма съмнение, че зрението е сетивото, на което всеки човек разчита, но грижата за очите невинаги е приоритет. За съжаление с увеличаване на продължителността на живота се увеличава и очната заболеваемост, което изисква активна политика на превенция от страна на обществото и активното участие на всеки човек.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.