Доц. д-р Ася Консулова: Лекуваме пациента с онкологична болест, а не онкологичната болест на пациента

Председателят на сдружение "Жените в онкологията - България" и Началник клиника по медицинска онкология към УСБАЛО - София

Доц. д-р Ася Консулова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доц. д-р Ася Консулова завършва медицина в Медицинския университет "Проф. д-р П. Стоянов" - Варна, през 2003 г. Има две специалности - вътрешни болести и медицинска онкология, както и защитена дисертация по медицинска онкология през 2016 г. От 2021 г. е доцент към университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. От май 2022 е Началник клиника по медицинска онкология към УСБАЛО - София. Тя е посланик за България и участва в научния съвет на Европейското училище по онкология (ESO), както е и представител за България на международни инициативи и групи като ENTYAC и The ABC Global Alliance. Редактор на престижни списания като Frontiers in oncology и др.

Професионалната си квалификация доц. д-р Консулова развива през годините в сертифицирани онкологични центрове като институт "Жул Борде", Брюксел, Белгия, със стипендия на Европейския съюз и специализира две години към Брюкселския свободен университет. През 2017 г. е стипендиант на Централната европейска кооперативна онкологична група (CECOG) в AKH - Виена, Австрия, след което през 2018 г. със стипендия на ESO специализира една година в Клиничен онкологичен център "Шампалимо", Лисабон, Португалия. Тя е чест гост-лектор на български и международни форуми, най-вече свързани с карцином на гърда, овариален карцином и невроендокринни тумори. Носител е на престижни награди на български и международни професионални организации, включително грант на Колежа на европейското училище по онкология - ESCO, Европейското общество по медицинска онкология. Председател е на сдружение "Жените в онкологията - България" и е член на УС на Съвместната национална онкологична мрежа, отговаряйки за клъстер "Всеобхватни центрове, мрежова свързаност и иновации".

Доц. Консулова, отскоро сте Началник клиника по медицинска онкология към УСБАЛО - София, какви са вашите амбиции за бъдещото развитие на онкологичната грижа в центъра?

Позицията ми се промени, но разбиранията за онкологична грижа остават същите. Лекуваме пациента с онкологична болест, а не онкологичната болест на пациента. Както беше практиката и в КОЦ - Бургас, всяка стъпка в лечението би трябвало да се обсъди от мултидисциплинарен екип. Така се избягва субективизмът и може да бъде структурирано най-адекватното диагностично и лечебно поведение за всеки конкретен пациент. Диагнозата и лечението на всяка онкологична болест са добре уточнени в ръководства на международни експертни групи и организации като ESMO, NCCN, ASCO и други. Тяхното спазване е ключово. Има добри практики, които са поне частично въведени и в България. За съжаление нерядко у нас медицината е базирана на собствения опит и възможности, а не на доказателствата, ръководи се от брой преминали пациенти и клинични пътеки, а не от постигнатите резултати. Субективизмът е различно понятие от експертното мислене. Затова моя цел винаги е било провеждане на лечение според доказателствената медицина и експертното мислене. В клиниката по медицинска онкология към УСБАЛО - София има екип от опитни и от млади специалисти и лекари, с които съм сигурна, че ще работим в синхрон за най-добрата медицинска практика. Като навляза в детайлите, опознавайки добрите и потенциално възможните места за подобрение, се надявам и на успешно развитие за бъдеще.

Какви са иновациите по отношение на диагностиката и терапията в областта на рака на гърдата? Доколко те са достъпни за българските пациенти?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.