Ресвератрол, кверцетин и още здравословни тайни на червеното вино
Заради високото съдържание на антиоксиданти и други ценни съставки то може да намали риска от определени заболявания


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
В популярната народна медицина червеното вино има специален статут на лечебна съставка с куп позитиви за здравето. В случая това не е мит: ако човек е здрав и консумира умерено, червеното вино наистина има лечебни свойства, доказани от науката в много изследвания. Сред ползите са намаляване на риска от инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, заболявания на нервната система, имунни заболявания. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства също са известни от древността - някои бактерии губят болестотворните си качества след 30-40 мин. контакт с червено вино.
Освен вещества, които спират развитието на инфекциозни агенти, виното съдържа и антиоксиданти. Твърди се, че то забавя процесите на стареене в клетката, задържа дегенеративните процеси в невроните, подпомага преодоляването на вредните ефекти от стреса и хроничната умора. А освен това стимулира производството на стомашен сок и повишава апетита. Според други твърдения пък помага за регулирането на метаболизма и подпомага отслабването.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.