Новият брой:
Скъпото спасяване на Силициевата долина

Проф. д-р Асен Дудов, дмн: Онкологичното дружество положи колосални усилия за изработването на антираковия план

След пандемията лечебните заведения са залети от вълна от пациенти с нелекувани и утежнени заболявания

Проф. Асен Дудов    ©  Vasily Fedosenko
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Проф. д-р Асен Дудов, дм, е началник на Клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост", медицински директор на лечебното заведение и председател на Българското онкологично научно дружество. Специализирал е в Saint John's College, University of Oxford, Великобритания; Institut Jules Bordet, Белгия; Thoraxklinik Heidelberg, Германия; Gustave Rossy Institute, Франция; San Francisco Comprehensive Cancer Center, САЩ; Harvard Medical School, САЩ; Massachussetts General Hospital, САЩ; MD Anderson Cancer Center, САЩ. Проф. Дудов е член на Европейската организация за изследване и лечение на рака (EORTC); Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO); Европейската организация за изследване и лечение на невроендокринни тумори (ENETS); Американската асоциация за изследване на рака (AACR). Интересите му са насочени към терапия на солидни тумори и в частност подходи за преодоляване на лекарствената резистентност. Специалист е и в областта на прицелната терапия на рака на млечната жлеза, невроендокринни тумори на дебелото и правото черво, бъбрека и простатата.

Докъде стигна работата ви по изработването на антираковия план?

- През миналата година стана факт обединението на всички онкологични субекти под егидата на онкологичното дружество. Радостно е, че към нас се присъединиха 26 национални организации - лекарският съюз, на професионалистите по здравни грижи, към нас се присъедини и група от посолства, свързана със здравеопазването, очакваме и още няколко организации, включително големи търговски обекти, които също са изразили желание да ни последват. Концентрирали сме се върху това да се депозира в Министерството на здравеопазването първата част, която е драфт на плана. От края на миналата година се извърши изключително много работа, в началото на тази година имаше над 20 работни срещи, имаше големи срещи и на целия онкологичен алианс, включително с тези 26 организации, които се обединиха с нас. Всеки дава един допълнителен поглед, допълнителна информация, с която можем да обогатим плана. От самото начало декларирахме, че не трябва да правим нашенски, побългарен национален план, а да изработим план за въвеждане на Европейския антираков план. Всяко побългаряване не завършва добре и трябва да си го кажем открито. Много планове се написаха и потънаха в чекмеджета, така че това не трябва да се допусне в момента. Първият стълб от плана, който е свързан с профилактика и ранна диагностика, беше подготвен в много добра колаборация с Министерството на здравеопазването. Те помогнаха част от процедурите, които ще се извършват, като например изследването при жените с цервикален скрининг и скрининга за рак на млечната жлеза, да се поемат от НЗОК, за да сме спокойни, че нашата национална програма има и национално финансиране. Министерството на здравеопазването припозна и изключително точните разчети за това какво и в какъв възрастов диапазон, с каква честота трябва да се изследва при скрининга на рака на млечната жлеза. Там фигурира и ясното уточнение на последните изисквания на еврокомисаря по здравеопазването и нейния екип за мястото на ехомамографията като допълващ метод. Водещо си остава изследването с рентгенови лъчи, т.е. така наречената мамография, а при жените с висок риск критериите за изследване с магнитен резонанс се доразработват от експертния екип и планът беше припознат от Министерството на здравеопазването. Това са първите стъпки на скринига, които до края на тази година трябва да заработят.

Скринингът фигурира в наредбата за профилактичните прегледи...

- Част от необходимата сума е заложена в наредбата, но със сегашните профилактични прегледи нещата стоят много тъжно. Ще кажа само едно число, което илюстрира всичко. Постарахме се да получим официална информация колко от мъжете през миналата година, в групата, в която трябва да изследват простатно специфичен антиген, или както още е познат като туморен маркер за рак на простатата, или PSA, са го направили по този механизъм на профилактичните прегледи. Числото се оказа стряскащо - 7%, т.е. само 7 от всеки 100 мъже, които имат право да направят това изследване, което при това се заплаща от касата, са го направили. Това показва, че трябва да се търсят и други механизми, с които да се промени комуникационната стратегия, има едно ясно послание, за което аз лично много разчитам на медиите. Съобщенията през социалните мрежи понякога объркват.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар