Проф. д-р Асен Дудов, дмн: Онкологичното дружество положи колосални усилия за изработването на антираковия план

След пандемията лечебните заведения са залети от вълна от пациенти с нелекувани и утежнени заболявания

Проф. Асен Дудов    ©  Vasily Fedosenko
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Проф. д-р Асен Дудов, дм, е началник на Клиниката по медицинска онкология към "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Младост", медицински директор на лечебното заведение и председател на Българското онкологично научно дружество. Специализирал е в Saint John's College, University of Oxford, Великобритания; Institut Jules Bordet, Белгия; Thoraxklinik Heidelberg, Германия; Gustave Rossy Institute, Франция; San Francisco Comprehensive Cancer Center, САЩ; Harvard Medical School, САЩ; Massachussetts General Hospital, САЩ; MD Anderson Cancer Center, САЩ. Проф. Дудов е член на Европейската организация за изследване и лечение на рака (EORTC); Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO); Европейската организация за изследване и лечение на невроендокринни тумори (ENETS); Американската асоциация за изследване на рака (AACR). Интересите му са насочени към терапия на солидни тумори и в частност подходи за преодоляване на лекарствената резистентност. Специалист е и в областта на прицелната терапия на рака на млечната жлеза, невроендокринни тумори на дебелото и правото черво, бъбрека и простатата.

Докъде стигна работата ви по изработването на антираковия план?

- През миналата година стана факт обединението на всички онкологични субекти под егидата на онкологичното дружество. Радостно е, че към нас се присъединиха 26 национални организации - лекарският съюз, на професионалистите по здравни грижи, към нас се присъедини и група от посолства, свързана със здравеопазването, очакваме и още няколко организации, включително големи търговски обекти, които също са изразили желание да ни последват. Концентрирали сме се върху това да се депозира в Министерството на здравеопазването първата част, която е драфт на плана. От края на миналата година се извърши изключително много работа, в началото на тази година имаше над 20 работни срещи, имаше големи срещи и на целия онкологичен алианс, включително с тези 26 организации, които се обединиха с нас. Всеки дава един допълнителен поглед, допълнителна информация, с която можем да обогатим плана. От самото начало декларирахме, че не трябва да правим нашенски, побългарен национален план, а да изработим план за въвеждане на Европейския антираков план. Всяко побългаряване не завършва добре и трябва да си го кажем открито. Много планове се написаха и потънаха в чекмеджета, така че това не трябва да се допусне в момента. Първият стълб от плана, който е свързан с профилактика и ранна диагностика, беше подготвен в много добра колаборация с Министерството на здравеопазването. Те помогнаха част от процедурите, които ще се извършват, като например изследването при жените с цервикален скрининг и скрининга за рак на млечната жлеза, да се поемат от НЗОК, за да сме спокойни, че нашата национална програма има и национално финансиране. Министерството на здравеопазването припозна и изключително точните разчети за това какво и в какъв възрастов диапазон, с каква честота трябва да се изследва при скрининга на рака на млечната жлеза. Там фигурира и ясното уточнение на последните изисквания на еврокомисаря по здравеопазването и нейния екип за мястото на ехомамографията като допълващ метод. Водещо си остава изследването с рентгенови лъчи, т.е. така наречената мамография, а при жените с висок риск критериите за изследване с магнитен резонанс се доразработват от експертния екип и планът беше припознат от Министерството на здравеопазването. Това са първите стъпки на скринига, които до края на тази година трябва да заработят.

Скринингът фигурира в наредбата за профилактичните прегледи...

- Част от необходимата сума е заложена в наредбата, но със сегашните профилактични прегледи нещата стоят много тъжно. Ще кажа само едно число, което илюстрира всичко. Постарахме се да получим официална информация колко от мъжете през миналата година, в групата, в която трябва да изследват простатно специфичен антиген, или както още е познат като туморен маркер за рак на простатата, или PSA, са го направили по този механизъм на профилактичните прегледи. Числото се оказа стряскащо - 7%, т.е. само 7 от всеки 100 мъже, които имат право да направят това изследване, което при това се заплаща от касата, са го направили. Това показва, че трябва да се търсят и други механизми, с които да се промени комуникационната стратегия, има едно ясно послание, за което аз лично много разчитам на медиите. Съобщенията през социалните мрежи понякога объркват.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.