Д-р Мария Янкова, дм: Проследяването на бременността не бива да бъде хаотично

Заместник-председателят на Асоциацията по майчино-фетална медицина и управител на МЦ "Оскар Клиник" пред "Капитал Здраве"

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина и заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Завършила е медицина в София през 2000 г., а през 2006 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт и е защитила докторантура с тема "Управление на рисковете по време на бременност". Ученик е на проф. Кипрос Николаидес - ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King's College Hospital в Лондон, където е специализирала и е сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика и др. Извършва специализирана фетална диагностика в "Оскар Клиник" - O.S.C.A.R. Clinic - One step clinic of assesment of risks, на която е съосновател. Това е първата за страната специализирана клиника за намиране и профилактика на най-честите усложнения на бременността, използвайки най-съвременни модели за скрининг, въведени от FMF London. От 2011 до 2022 г. е главен асистент в катедра АГ към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница "Лозенец".

Какъв според вас трябва да бъде стандартът за съвременна женска консултация и качествено проследяване на бременността?

В последните 20 години в България липсва добре организирана и структурирана женска консултация. Както при много други аспекти в медицината, в периода на преходна демокрация се загуби и организационно, и смислово начинът на проследяване на бременност. Установи се едно хаотично проследяване, плод на индивидуалните разбирания на АГ специалистите за тази част от специалността. Останаха общопрактикуващите лекари (ОПЛ), които виждат бременните твърде рядко и приемат женската консултация като досаден ангажимент, и АГ специалистите, които викат ежеседмично бременните за понякога ненужни консултации. В този хаос изцяло изчезна ролята на акушерката като неотменна част от грижата за бременните. Ето защо, стараейки се да променим тази реалност, решихме в допълнение към всеотдайната ни клинична работа с пациенти да насочим усилията си и към важните за обществото ни теми, а именно да променим лицето на женската консултация, като го подредим и осъвременим. За тази цел създадохме организация от съмишленици, обединени в Асоциацията по майчино-фетална медицина. Тя функционира от 2015 г. До момента сме организирали шест международни конгреса в България и множество курсове за специализирана пренатална диагностика. Смисълът на работата ни е не само да информираме и обучаваме, но и да предлагаме нова концепция за организацията на женската консултация, която евентуално да бъде одобрена от цялата гилдия. Защото нито една програма не би могла да просъществува, без тя да бъде предварително възприета и одобрена от обществото на АГ специалистите и акушерките. Първата ни задача беше да въведем първи триместър скрининг за хромозомни заболявания и той да стане златен стандарт в проследяването на бременността в страната ни, като замени отдавна остарелия и некачествен биохимичен скрининг във втори триместър. Този процес отне повече от 10 години, но това беше нашият първи успех, който стана възможен с подкрепата на цялата АГ гилдия. При така създадената и вече променена концепция за пренатална грижа, налагайки повсеместно скрининга между 11-ата и 13-ата гестационна седмица, е значително по-лесно към него да добавим и скрининга за прееклампсия и скрининга за преждевременно раждане, с които да надградим постигнатото дотук.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар