Какво представлява Value Based Healthcare

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във всяка област подобряването на ефективността и отчетността зависи от преследването на обща цел, която обединява интересите и дейностите на всички заинтересовани страни. В здравеопазването обаче заинтересованите страни имат много често противоречащи си цели, включително по отношение на достъп, рентабилност, качество, ограничаване на разходите, безопасност, удобство, ориентация към пациента, удовлетворение. Липсата на общи цели води до разминаване в стратегиите и най-вече неефективност, която отчетливо виждаме в здравните системи на икономически развитите държави, включително България - постоянно повишаващи се приходи и некореспондиращи резултати, конкуренция в посока увеличение на количеството, а не на качеството, липса на фокус върху първичната помощ, все по-мащабни и разходоемки болнични лечебни заведения, в които всички дейности се осъществяват във всички болници. Очевидно тази организация не е ефективна. Нещо повече - съвсем скоро, в период до 10 години, ще остави половината от населението на Европа със затруднен достъп до качествена здравна услуга.

Здравеопазването, основано на ползите

(Value Based Health Care, VBHC), е подход, разработен в Harvard Business School (HBS), който изследва най-добрите практики за реорганизиране и координиране на здравните грижи, подобряване на ефективността на процесите, прилагане на иновативни подходи за заплащане на целия цикъл на лечениес цел постигане на резултати, важни за пациентите, а не количество дейност, както и интегриране в практиката на системно ниво.

VBHC дава възможност за преминаване от

Модел на заплащане за дейност към система от грижи

основани на ползата за пациента. Ползата се дефинира като постигнати резултати, важни за пациента за всеки инвестиран лев/евро/долар. Постигането на високи ползи за пациентите трябва да се превърне в основната цел на модела за предоставяне на здравни грижи, като ползата се определя от постигнатите здравни резултати, важни за пациентите, спрямо направените разходи за тяхното постигане, т.е. обхващащи целия цикъл на лечение за даденото медицинско състояние. Дефиницията медицинско състояние се различава от дефиницията диагноза - състоянието обхваща всички асоциирани обстоятелства около диагнозата на пациента, специфични усложнения, съпътстващи състояния, които се случват на пациента и е редно да се адресират по интегриран начин. Например болният от диабет няма нужда само от експертизата на ендокринолог, но и от кардиолог, офталмолог, нефролог, невролог и т.н. Може би най-важната стъпка във въвеждането на VBHC е определянето, измерването и сравняването на резултатите за съответното медицинско състояние, които трябва да бъдат възнаградени в посока на тяхното подобрение, и след това подобряване на ефективността на процесите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар