🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как КПКОНПИ пере биографии в здравния сектор

Комисията обаче пропуска конфликти на интереси във Варненския медицински университет, ключови държавни болници и агенции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Комисията има множество произнасяния - за служебен здравен министър, директори на болници и висши чиновници в здравния сектор.
 • Фигури, близки до ГЕРБ и ДПС, са "изпрани" по сигнали за конфликт на интереси.
 • КПКОНПИ обаче си затваря очи за очевадни конфликти в декларациите на публичните личности и в подадени срещу тях сигнали.

Прегледът на решенията на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за установяване на конфликт на интереси по времето, докато се управлява от Сотир Цацаров и Антон Славчев, показва, че тя се е занимавала освен със сигнали срещу кметове и общински съветници, обществени активисти, попаднали в последното правителство като Тома Белев, но и със здравни чиновници.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dut341134863 avatar :-P
  dut341134863
  • - 1
  • + 1

  Все пак е редно да цитираме Закона за здравното осигуряване:

  "Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г.) Не могат да бъдат назначавани за управител и подуправител на НЗОК и за директор и заместник-директор на РЗОК лица, които:
  1. не са български граждани;
  2. са поставени под запрещение;
  3. са осъждани за умишлено престъпление от общ характер или лишени по съответен ред от правото да заемат материалноотговорна длъжност;
  4. (изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г.) са членове на надзорния съвет;
  5. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) са съпруг или съпруга или се намират във фактическо съжителство, роднини по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, или по сватовство - до втора степен включително, с някое от лицата по т. 4;
  6. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2009 г.) са еднолични търговци, неограничено отговорни съдружници в търговско дружество, управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици, членове на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация;
  7. са членове на управителни или контролни органи или акционери в търговско дружество с предмет на дейност извършване на доброволно здравно осигуряване;
  8. са народни представители, министри или заместник-министри;
  9. са кметове на общини;
  10. заемат ръководна или контролна длъжност в политическа партия;
  11. работят по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2010 г., в сила от 10.08.2010 г.) Лицата по ал. 1 и служителите на РЗОК и НЗОК не могат да извършват конкурентна дейност и не могат да бъдат изпълнители на медицинска помощ по този закон.
  (3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2017 г., в сила от 01.01.2018 г.) Обстоятелствата по ал. 1, т. 3 се установяват служебно от органа, който определя или избира лицата по ал. 1."

  Ergo, не е забранено Директор на НЗОК/РЗОК да работи като преподавател във ВУЗ.

  Нередност?
 • 2
  xqm551122017 avatar :-@
  xqm551122017
  • - 2
  • + 1

  Капитал, сериозно ли посветихте 1/3 от статията на Георги Тодоров, първа приятелка на Мангъров, който дори си позволяваше да заплашва колеги онлайн? Правеше го и с граждани, писали до БЛС, за да се оплачат от него - и то чрез официалния имейл на БЛС.

  Нередност?
Нов коментар