Скоро ще предложим още повече удобства за нашите пациенти

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на Лечебни заведения "Медика"

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на Лечебни заведения "Медика"
Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на Лечебни заведения "Медика"
Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на Лечебни заведения "Медика"
Доц. д-р Кирил Панайотов, дм - управител на Лечебни заведения "Медика"
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Доц. д-р Кирил Панайотов, дм, завършва "Mедицина" в Плевен през 1989 г. През 1994 г. придобива специалност "Физиотерапия, курортология и рехабилитация" във ВМИ - София. През 2000 г. завършва "Здравен мениджмънт" в СА "Д. А. Ценов" - Свищов. През 2013 г. придобива образователна и научна степен доктор по медицина, а през 2015 г. - академично звание доцент към РУ "Ангел Кънчев", където преподава и до днес.

През вашата болница преминаха множество болни с ковид, как ги лекувахте и наблюдавате ли късни усложнения от заболяването?

- За хода на лечението оказват влияние фактори като възраст, придружаващи заболявания, ваксинация и други. Спрямо тях наблюдаваме няколко групи пациенти, при които вирусът преминава различно. Дори и сега, когато вече е отшумяла вълната на ковид, пристигат пациенти с инсулт или тромбоемболия, които дават положителен резултат при тестване. Лекуваме ги в специализиран сектор, успоредно с основното заболяване.

Новият вариант "Омикрон" също е опасен, тъй като при всеки човек инфекцията протича различно. Възможно е впоследствие да остави трайни усложнения и да причини, както при доста от преболедувалите ковид пациенти, сърдечно-съдови и неврологични заболявания и ендокринни нарушения.

"Медика" е болница, която прилага множество иновативни методи на лечение. Вие сте една от болниците в България с изключително модерно лечение на инфаркт и сред първите по тромболизи. Защо решихте да инвестирате в тези области?

- Заболяванията на сърдечно-съдовата система причиняват най-голяма смъртност сред населението в България. Започнахме именно от най-голямата група нуждаещи се пациенти. При инфаркт - сърдечен или мозъчен, съществува понятието "златен час", в рамките на който прогнозата за лечение и възстановяване е добра. Затова създадохме система за ранна реакция и подобрихме информираността на обществото. Въведохме нови методи за инвазивно лечение като ротаблация и др. Продължаваме да се развиваме и съвсем скоро ще може да предложим повече удобства за нашите пациенти.

Как задържате младите лекари в България?

- Протягаме ръка на иновациите. Всеки лекар е добре дошъл с предложения, обосновано искане за специализация или нова апаратура. Насърчаваме и научното им развитие. УМБАЛ "Медика Русе" е база за обучение на студенти и специализанти от 5 университета. Част от лекарите и специалистите по здравни грижи от болницата заемат и академични длъжности.

Управлението на кадри в сферата на здравеопазването е колкото интересно, толкова и предизвикателно. За да осигурим безупречна медицинска грижа, ние трябва да гарантираме преди всичко достойно възнаграждение и спокойствие на своя персонал. Това беше и причина да основем единствената в България ведомствена детска градина към болница, от която днес се възползват над 80 от служителите на "Медика".

По какъв начин би трябвало да се промени здравната система, за да получават медиците достойно заплащане като цяло?

- Като всяка манипулация се остойности рационално и съответната съвкупност образува равностойността на труда. Тази калкулация да бъде заложена в сегашния или друг модел на финансиране в болничната и извънболничната помощ. От друга страна, с непрекъснатото развитие на медицината все повече навлиза роботизацията. Съчетанието на човешките мозък, око и ръка обаче не могат да бъдат заменени от машините, а само подпомогнати от тях.