39 държавни болници са в тежко финансово състояние

Това показва одитен доклад на Сметната палата за това как здравно министерство не се е грижило за държавната собственост

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Здравното министерство е управлявало съвсем формално 70-те държавни болници и дружества, за които отговаря.

- От всички тях 39 са в тежко финансово състояние.

- Бордовете на 4 болници не са били освободени от отговорност заради лошо управление, но пък нищо не е последвало от това.

Министерството на здравеопазването, въпреки 15-те си дирекции и над 300 души екип, не е успяло да се справи със задачата да управлява добре държавните болници и дружества, сочи доклад на Сметната палата за работата на ведомството по управление на държавните дружества през 2019 и 2020 г.. През 2020 г. само 10 от общо 70 дружества са в добро финансово състояние, а за още 15 състоянието също се оценява като стабилно и без нужда от намеса от страна на здравното министерство. Като относително стабилни са оценени 17 дружества, за които е отчетено, че трябва намеса от страна на министерството, тъй като 12 от тях са декапитализирани, а пет от тях са надвишили регламентирания в Търговския закон размер на загубите. Най-многобройна е групата на търговските дружества, които изискват незабавни мерки и намеса от страна на МЗ в качеството му на собственик или основен акционер. Те са 22 и при тях размерът на собствения капитал е спаднал под размера на вписания капитал, което означава, че са декапитализирани, а общата натрупана загуба е над ¼ от записания капитал за ЕООД и над ½ за ЕАД и АД, а при 17 са натрупани просрочени задължения.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар