Цените на лекарствата без рецепта, добавките и козметиката растат

При медикаментите с рецепта тенденцията е обратната

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Общо 86 медикамента с рецепта са с повишени цени, но други 510 са с намалени към началото на октомври.
  • Слабо поскъпват лекарствата, които могат да се купят в аптеките без рецепта и хомеопатията.
  • Ръстът на цените е най-видим при нерегулираните продукти - хранителни добавки, медицински консумативи и козметика.

Лекарствата са една от най-строго регулираните стоки не само като съдържание, но и като цена. Смисълът на този контрол е те да са максимално безопасни и да бъдат достъпни за всички нуждаещи се, така че да няма болни, които да се лишават от тях по финансови причини.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
  • Общо 86 медикамента с рецепта са с повишени цени, но други 510 са с намалени към началото на октомври.
  • Слабо поскъпват лекарствата, които могат да се купят в аптеките без рецепта и хомеопатията.
  • Ръстът на цените е най-видим при нерегулираните продукти - хранителни добавки, медицински консумативи и козметика.

Лекарствата са една от най-строго регулираните стоки не само като съдържание, но и като цена. Смисълът на този контрол е те да са максимално безопасни и да бъдат достъпни за всички нуждаещи се, така че да няма болни, които да се лишават от тях по финансови причини.

Както и всички останали стоки в последната година, изглежда, че инфлацията застига и лекарствата и и цените им вървят плътно нагоре. Преглед на данните от Съвета по цените на лекарствата обаче разкрива малко по-различна картина: що се отнася до лекарствата с рецепта, до момента увеличение на цените има едва при 86 от общо 2280 лекарства в Позитивния лекарствен списък (ПЛС). В него са включени медикаментите, които се плащат от здравната каса, здравното министерство и болниците. В същото време през този период са били намалени цените на други 510 медикамента.

Според наблюденията на фармацевтите по-слабо поскъпват лекарствата, които могат да се купят без рецепта и хомеопатията, а ръстът е най-видим при нерегулираните продукти в аптеките - хранителните добавки, медицинските консумативи и козметиката.

Какви цени регулира държавата

Регулаторът на лекарствения пазар - Националният съвет по цените, определя кои лекарства, на каква цена и какъв процент от нея да покриват обществените фондове, като освен това проследява и ефекта от употребата на нови лекарства.

Позитивният списък има три части:

  • на лекарствата, които се покриват напълно или частично от здравната каса и които към момента са 2280 продукта;
  • продукти, които се ползват за болнично лечение - 2790 на брой;
  • лекарства, които купува здравното министерство за пациенти със СПИН, туберкулоза, инфекции и др. - 116 позиции;

Отделно съветът поддържа и още два регистъра - на лекарствата, които могат да се продават с рецепта в аптеките и на лекарствата без рецепта, които са съответно 2400 и 1965 на брой.

Цената на лекарствата се образува като се взима най-ниската цена на производител в ЕС (сравнение между цените в 17 държави), като към нея се прибавят надценки за търговец на едро (7, 6 или 4%), търговец на дребно - аптека (20, 18 и 16 на сто) и ДДС. Най-високи са надценките на продуктите с цена до 10 лв., а най-ниски - тези с цена над 30 лева.

Националният съвет е част от европейската мрежа и непрекъснато следи дали някъде в ЕС ще се появи по-ниска от ползваната в България цена на лекарство с рецепта и ако това се случи, цената автоматично намалява. Така през миналата година са намалели цените на 575 лекарства (виж графиката), а през тази - на 510 продукта.

Производителите, респективно след това и съветът по цените, биха могли да увеличат цената на продукта си в границите на ЕС и съответно - България отново да ползва на най-ниската цена. През последните девет месеца са били увеличени цените на 86 лекарства с рецепта, като най-много - 42 от тях са увеличени до 50%. Най-много увеличени медикаменти са такива, които се покриват от здравната каса до 25%, тоест - по-често става дума за цени на лекарства за масови заболявания.

По думите на изпълнителния директор на ИАЛ Богдан Кирилов пред bTV най-голямо увеличение на цените има в групата на лекарства без рецепта и хомеопатичните продукти (които сами по себе си са група от 400 продукта). До август тази година са били подадени заявления за увеличението на цените на 795 такива лекарства, а за сравнение през 2021 г. това се е случило само с 92 лекарства.

Как става увеличението и намалението на цените

При лекарствата с рецепта, които се продават и в останалите европейски държави, определянето на цените се случва чрез рефериране (сравнение) с тези в другите държави на ниво производител. Това става на практика автоматично и в случай на намаление цената може да бъде коригирана веднага, но процедурата по увеличаването е по-сложна и по-висока цена в останалите държави трябва да се докаже.

При лекарствата без рецепта е разрешено увеличение в рамките на годината само с темповете на инфлацията, от което част от фармакомпаниите в списъка са се възползвали. Става въпрос за симптоматични лекарства за болка, грип, простуда и други, които не се използват всеки ден, но пък са популярни, присъстват в домашната аптека на всяко семейство и увеличението на цената им е видимо.

Има и още един механизъм на увеличение в рамките на самата пределна цена, който пациентите могат да усетят и то без производителите да увеличават цената изрично.

Един пример: аптека може да е продавала за 7.50 лв. лекарство с пределна цена 10 лв. Производителят или доставчика обаче могат да завишат доставната цена и по този начин да изядат процента отстъпка, който аптеката дава. Тя вече би продавала лекарството за 8.50 или 9 лв. вместо за 7.50 лв. Така потребителят усеща реално поскъпване, без самата пределна цена да е увеличавана.

По същия начин стои въпросът и с частично платените лекарства. Здравната каса покрива определен процент от цената на най-евтиното лекарство в групата - 25, 50 или 75%. Например, ако касата покрива 25% от лекарство с цена 10 лв., то потребителят би следвало да доплати за него 7.50 лв. Аптеките обаче също предоставят някаква отстъпка, така че реално пациентът до сега може да е доплащал по-малко от 7.50 лв. Сега обаче е вероятно доплащането да достигне максимума.

Цените на хранителните добавки, козметиката, бинтовете и санитарните материали, които се продават в аптеките, пък се образуват свободно от производителите и могат да се увеличават и намаляват във всеки един момент по тяхно решение, и това се случва.

Отражението в аптеките

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки коментира, че имат случаи на намаляване на отстъпките от производителите и лекарства, които вече се продават по пределна цена.

"Ръстът в цените при хранителните добавки и козметиката е осезаемо над 10%. При цените на лекарствата с рецепта фирмите са предпазливи и не са максималисти, както в други браншове, увеличават цени с нисък процент 3-4-5%, така както е било и през миналите години", коментира Костов.

Той отбелязва, че засега не се усеща особена вълна на поскъпване, но пък има спад в продажбите на брой опаковки на пазара, без да има спад в стойността, което говори за увеличени цени, но и за навлизане на нови продукти на пазара.

"Невъзможността на производителите на лекарства свободно да увеличат цените, както това става в свободните сегменти на добавките и козметиката, води до това, че много лекарства напускат и позитивния списък, и въобще пазара в България", казва Костов (виж графиката).