Как газовите печки се превърнаха във враг

В САЩ обмислят забрана или поне много по-затегнати стандарти за готварските уреди на природен газ, които доказано вредят на здравето

Готварските печки на природен газ отдавна са част от живота и в САЩ, и в Европа, където голяма част от домакинствата използват синьо гориво. А новината от тази седмица, че Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ обмисля нови, силно завишени стандарти за газовите печки и дори забрана за тях, сякаш идва шоково. Реално обаче проучвания отдавна показват отрицателните ефекти, които тези уреди имат върху качеството на въздуха в помещенията и връзката им с ред заболявания.

Азотният диоксид, въглеродният оксид и фините частици са сред замърсителите, свързани употребата на природен газ в готварските печки (става дума за готварските уреди, използващи пророден газ, а не котлони с пропанбутанови бутилки- бел.авт), а ред проучвания от десетилетия сочат, че те са вредни за здравето. Азотният диоксид например е доказано свързан с детската астма. Едно ново проучване на неправителствената група за енергийна ефективност CLASP и Европейския алианс за обществено здраве (EPHA) от октомври 2022 г. например сочи, че поне 12% от настоящите случаи на астма в детска възраст в Европа могат да се дължат на използването на печки на природен газ. Концентрацията на азотен диоксид бързо надхвърля определените от регулаторите здравословни граници, когато котлоните или фурната работят в стаята, особено ако няма добра вентилация.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Готварските печки на природен газ отдавна са част от живота и в САЩ, и в Европа, където голяма част от домакинствата използват синьо гориво. А новината от тази седмица, че Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ обмисля нови, силно завишени стандарти за газовите печки и дори забрана за тях, сякаш идва шоково. Реално обаче проучвания отдавна показват отрицателните ефекти, които тези уреди имат върху качеството на въздуха в помещенията и връзката им с ред заболявания.

Азотният диоксид, въглеродният оксид и фините частици са сред замърсителите, свързани употребата на природен газ в готварските печки (става дума за готварските уреди, използващи пророден газ, а не котлони с пропанбутанови бутилки- бел.авт), а ред проучвания от десетилетия сочат, че те са вредни за здравето. Азотният диоксид например е доказано свързан с детската астма. Едно ново проучване на неправителствената група за енергийна ефективност CLASP и Европейския алианс за обществено здраве (EPHA) от октомври 2022 г. например сочи, че поне 12% от настоящите случаи на астма в детска възраст в Европа могат да се дължат на използването на печки на природен газ. Концентрацията на азотен диоксид бързо надхвърля определените от регулаторите здравословни граници, когато котлоните или фурната работят в стаята, особено ако няма добра вентилация.

Докладът сочи, че делът на деца с астма е особено висок в европейски страни, в които се готви предимно на газ - Италия, Румъния, Унгария, Нидерландия и др. Става дума за повече от 700 хил. случая в ЕС, които миналата година са били свързани с готвенето на газ у дома, което е около 7% от всички случаи на астма при деца в блока.

Здравните групи се опасяват, че енергийната криза в Европа може да влоши тази ситуация, тъй като хората намаляват вентилацията, за да спестят топлина и пари.

Фините частици, особено PM 2.5, също така са свързани с белодробни и сърдечни заболявания. Проучването на CLASP установява и високи концентрации на така наречените летливи органични съединения в природния газ, изгарян от домакинствата - например бензен, чиято концентрация се свързва с ракови заболявания.

Данните за вредните ефекти на газовите печки обаче и връзките с различни заболявания съществуват от десетилетия. Така резките действия на регулаторите и законодателите в САЩ сега изненадват. През октомври американската неправителствена мрежа Consumer Reports, която оценява потребителски стоки, настоятелно призова домакинствата, които закупуват нова печка, да изберат електрическа. В писмо до агенцията през декември законодатели демократи пък призоваха за действия и нарекоха емисиите от газовите печки "кумулативно бреме", особено за домакинствата с ниски доходи, които изпитват непропорционално замърсяване на въздуха. Те поискаха от Комисията за безопасност на продуктите да обмисли изискването за предупредителни етикети, абсорбатори и стандарти за ефективност. Сега самата Комисия казва, че обмисля остро завишаване на стандартите за безопасност на газовите печки и дори забраната им.

Към здравните притеснения, разбира се, се добавят и екологичните. Газът е изкопаемо гориво и колкото по-бързо и масово се ограничи ползването му и се намерят алтернативи, толкова по-добре. Отказът от синьото гориво в бита обаче няма да е лесен в САЩ, особено в някои щати като Калифорния и Ню Джърси, където около 70% домакинствата имат газови фурни. Те също са най-разпространеният тип печка в Невада, Илинойс и Ню Йорк. Почти 40% от цялата страна използва основно газови уреди.

В Европа някои страни също използват предимно газ за готвене - сред тях са Италия, Румъния, Унгария, Латвия, Нидерландия и др.

Всъщност паралелните усилия на държавните и местните власти са насочени към ограничаване на използването на природен газ в сградите в по-широк план в опит да се намалят затоплящите климата емисии (особено тези на метан). Подобни усилия, подкрепени и с нормативи, има и в Европа.

Потребителите в САЩ, които искат да преминат от газови към електрически котлони, ще могат да получат известна помощ и по силата на новия Закон за намаляване на инфлацията, подписан през август, който включва огромен пакет инвестиции за климата. Той позволява значителни отстъпки за закупуване на нови електрически уреди от домакинствата с ниски и умерени доходи, така че да електрифицират домовете си.

Производителите на домакински уреди, разбира се, имат друго виждане. От Асоциацията на производителите им в САЩ, която включва и производители на газови котлони, заявяват, че готвенето произвежда емисии и вредни странични продукти, независимо какъв вид печка се използва. "Дискусията трябва да е за вентилацията, вместо да се забранява един конкретен вид технология", е позицията на търговската група.

Дистрибуторите на природен газ в САЩ, чийто бизнес също е застрашен от нарастващия натиск за електрифициране на домовете, твърдят, че забраната на печките с газ би увеличила разходите за собствениците на жилища и ресторанти, докато ползата за околната среда ще е малка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rwa16640366761142038 avatar :-|
    Naska Georgieva

    Чета и невярвам на очите си. Това някаква световна конспирация с цел да се умишлено да се намали консумацията на газ ли е? Природния газ има достатъчно приложения и не случайно е наричан "модерното гориво". Той е екологично чист и не замърсява, При горене природният газ отделя водни пари и въглероден диоксид, ама то си е написано и в статията "че готвенето произвежда емисии и вредни странични продукти, независимо какъв вид печка се използва. " В този ред на мисли, твърденията са необосновани според мен, на мен на газ си ми е най-добре - готвя си, топло и уютно е, а и топла вода имам.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Газовите печки са най-добрият приятел на жената. Всичко се готви много бързо. Това, че загаря и придобива гумена консистенция - карай.

    В нас никога не бих си монтирал такава, ако ще да беше полезно за въздуха.

    Нередност?
Нов коментар