Фармацията и биотехнологиите търсят отново път към сделките

Мениджърите имат финансова и стратегическа нужда от сливания и придобивания

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Главните изпълнителни директори на най-големите фармацевтични компании в света са осигурили 1.4 трлн. долара за сключване на сделки. Въпреки това малцина от тях са пристъпили към действие, показва анализ на EY. Миналата година стойността на сключените сделки във фармацевтичния и биотехнологичния сектор спадна до най-ниското си ниво от пет години насам - с 38% на годишна база до 199 млрд. долара, според данни на Refinitiv. През януари, когато сделките често съвпадат с конференцията за здравеопазване на JPMorgan Chase, която се провежда в Сан Франциско, Калифорния, не се наблюдаваше раздвижване.

Британската AstraZeneca, френската група Ipsen, германската BioNTech, италианската група Chiesi и компанията за науки за живота Qiagen обявиха поглъщания на обща стойност 5 млрд. долара - малка промяна за индустрията. През първите няколко седмици на 2023 г. са обявени само 66 сделки в сферата на здравеопазването в сравнение с 247 през същия период на миналата година - най-лошият резултат от 20 години насам, според данни на Refinitiv. Общата стойност на сделките е намаляла с 27% до 4.9 млрд. долара. В областта на фармацията и биотехнологиите началото на годината също не е добро - обявени са 22 сделки в сравнение със 70 година по-рано, въпреки че общата стойност се е увеличила от 2.6 млрд. долара на 4.4 млрд. долара.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.