Александър Кашъмов: Разходите на публични средства в болниците са обществена информация

Съдебни решения по дела на "Капитал" утвърждават задължението на болниците да дават информация за това как харчат средствата на здравната каса

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В началото на годината "Капитал" заведе четири дела срещу отказите на четири големи държавни болници - УМБАЛ "Света Марина" - Варна, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен, да предоставят информация за заплащането на техните ръководни органи, за участието на членовете на тези органи в лечебната дейност, финансирана от здравната каса, за най-ниските и най-високите заплати на лекарите и сестрите - със и без допълнително материално стимулиране. Целта на тези въпроси беше опит да се състави картина за политиката на заплащане в големите държавни болници, доколкото това е един от най-важните аспекти на нерешените с десетилетия проблеми с финансирането в здравеопазването.

До момента три от тези дела вече са спечелени, чака се решение по четвъртото - срещу отказа на плевенската университетска болница. Разговаряме с адв. Александър Кашъмов, защитник по тези дела, за особеностите на тези казуси и за значението на създадената с тях съдебна практика по достъпа до данни за разходването на публичните средства на здравната каса.

Адвокат Кашъмов, каква е равносметката по тези дела, които "Капитал" заведе срещу четири големи държавни болници заради отказа им да предоставят данни за начина, по който се харчат парите на здравната каса?

Най-общо равносметката е, че до момента по три от тези четири дела съдът се е произнесъл в полза на "Капитал". И по трите дела съдът е приел, че става въпрос за обществена информация, която не представлява защитени лични данни, доколкото това са данни, свързани с разходване на публични средства и за управлението на публични учреждения, каквито са държавните болници. Това е същественият извод от делата досега, като, разбира се, има някои детайли.

И какви са те?

Първият отказ, срещу който бе подадена жалба, е на болницата "Света Марина" във Варна, която е била предмет на по-голямо разследване на "Капитал". Същественото по този случай е, че по сигнал на болницата срещу "Капитал" прокуратурата и полицията извикаха на разпит журналистката Десислава Николова и главния редактор на медията Алексей Лазаров, като до момента не е известно да има образувано досъдебно производство (още за това вижте в карето).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.