Отново 10% ръст на фармацевтичния пазар в България

През миналата година гражданите и болниците са купили медикаменти и продукти без рецепта на стойност 5.4 млрд. лв.

Антикоагулантите са в основата на ръста на аптечния пазар през миналата година
Антикоагулантите са в основата на ръста на аптечния пазар през миналата година
Антикоагулантите са в основата на ръста на аптечния пазар през миналата година    ©  Лили Тоушек
Антикоагулантите са в основата на ръста на аптечния пазар през миналата година    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Тенденцията средно 300 лекарства да напускат българския пазар годишно, основно по икономически причини, и стабилният ръст от 10% в продажбите на медикаменти може би изглеждат като две отделни страни на медала, който описва фармацевтичния пазар. Всъщност те са свързани и като цяло тенденцията не е никак радваща. Заради натиска върху цените от страна на държавата и малкия пазар фармацевтичните компании вече не рискуват - не налагат медикаментите си първо в България, правят точно изчисления колко ще им струва навлизането на пазара и в резултат се отказват да инвестират тук, намаляват бизнеса си, клъстерират и преструктурират и в крайна сметка напускат пазара. Така ръстът от 10% при недоразвит пазар не е радващ и е тенденция за покупка само на най-необходимото, което гражданите и НЗОК могат да си позволят. Гражданите са поставени на първо място, тъй като те купуват или доплащат лекарства за 2.8 млрд. лв. сами, без помощта на здравната каса, и така са на първо място в ЕС по доплащане от джоба на пациента за терапия.

По данни на световната маркетингова компания IQVIA през миналата година продажбите на медикаменти и хранителни добавки са надхвърлили 5.4 млрд. лв.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар