🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Красимир Джинсов: Ритъмно нарушение може да възникне на всякаква възраст

Председателят на Дружеството по електрофизиология отбелязва, че лечението на заболяването е индивидуализирано

Д-р Красимир Джинсов - председател на Дружеството по електрофизиология
Д-р Красимир Джинсов - председател на Дружеството по електрофизиология
Д-р Красимир Джинсов - председател на Дружеството по електрофизиология
Д-р Красимир Джинсов - председател на Дружеството по електрофизиология
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Красимир Джинсов е ръководител на сектора по Електрофизиология и кардиостимулация към отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Той е асистент в Медицинския симулационен тренировъчен център, част от Научния институт на Медицински университет - Пловдив, и председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ).

В професионалното си развитие е преминал обучения в Националната кардиологична болница и УМБАЛ "Света Екатерина" в София, както и във водещи европейски центрове в Германия, Австрия, Холандия, Унгария, Словакия и Хърватия, където е трупал опит и знания в областта на електрофизиологията и кардиостимулацията. Притежава международно признат сертификат, удостоверяващ правоспособността му по електрофизиология, издаден от Европейското дружество по сърдечен ритъм (European Heart Rhythm Association - EHRA) и Европейското дружество по кардиология (European Society of Cardiology - ESC).

Лектор е на редица национални и международни конгреси и конференции. Води семинари и обучителни курсове в областта на кардиологията, електрофизиологията и кардиостимулацията на студенти по медицина, общопрактикуващи лекари, специализанти и специалисти по кардиология.

Кога сърцето излиза от ритъм, какви са причините и какво заболяване предполага това?

- Има много видове аритмии, но когато говорим за "излизане от ритъм", най-често имаме предвид една - предсърдното мъждене. Множество фактори повишават риска от развитието на това заболяване. Сред тях са: напредналата възраст, затлъстяването, артериалната хипертония, тютюнопушенето, заболявания на щитовидната жлеза, клапни болести на сърцето и други.

Какви са признаците и как се открива ритъмно или проводно нарушение на сърцето?

- Симптомите могат да варират. Някои хора нямат оплаквания и аритмията се диагностицира случайно при профилактичен преглед или при измерване на кръвното налягане с електронен апарат. Тези болни са особено рискови, тъй като при тях диагнозата и лечението могат да се забавят и заболяването да се прояви с някое усложнение като мозъчен инсулт. Други пациенти имат чувство за сърцебиене, "прескачане" или "спиране" на сърцето, задух, лесна уморяемост при физически усилия, гръден дискомфорт. При проводните нарушения може да се изяви световъртеж, дори загуба на съзнание. Откриването на ритъмно или проводно нарушение става с регистрирането му на ЕКГ. За тази цел може да се използват обикновен ЕКГ апарат по време на пристъп или устройства за дългосрочно мониториране на сърдечния ритъм като холтер ЕКГ или имплантируеми записващи устройства (loop recorders). Някои електронни апарати за измерване на артериалното налягане, както и смарт часовници също биха могли да алармират притежателя им, че има проблем, който изисква уточняване от лекар.

Какво е предразположението към аритмии, кои възрастови категории са най-засегнати?

- Различни фактори и състояния могат да доведат до ритъмни нарушения. Наднорменото тегло и заседналият начин на живот са сред основните причини за предсърдно мъждене, както и за други сърдечно-съдови заболявания като артериалната хипертония, атеросклерозата, коронарната болест. Тютюнопушенето и прекомерният прием на алкохол също могат да доведат до излизане от ритъм. Лошият контрол на кръвното налягане, развитието на сърдечна недостатъчност и други сърдечни заболявания могат да доведат до промени в структурата на сърцето, предразполагащи към аритмии, в това число и животозастрашаващи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар