Радиация, високи температури и влажност при изотопите за диагностика на рак в "Александровска"

Подателите на сигнала до Министерството на здравеопазването са издадени от него на началниците им и принуждавани да се отричат от него

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В центъра на София, в университетската болница "Александровска", хора произвеждат радиоактивни изотопи за медицински цели при температури от над 30 градуса при допустим максимум 25, прекомерна влажност и без контролиран приток на свеж въздух. Това, освен че поставя под въпрос качеството на изотопите, които се използват за диагностика на рак, според служителите създава и риск от облъчването им с радиация.

Изотопите се произвеждат от циклотрон и се използват за най-скъпото образно изследване на рак - това с ПЕТ-скен, за което НЗОК плаща 1800 лв. на пациент. В "Александровска" има и помещение за синтез на галиеви радиофармацевтици, които се използват за диагностика на простатни и невроендокринни тумори и се плащат на същата цена.

А причината за всичко това е, че циклотронът, синтезаторът и лабораториите за контрол на качеството от години нямат работещи системи за отопление, вентилация и климатизация, които да охлаждат апаратурата и помещенията, в които се извършва синтез на изотопи и въобще процедури в среда с йонизираща радиация.

Електронните табла на трите вентилационни системи в тези помещения, алармират от години за неработеща вентилация, каква е радиацията не е ясно. Нещо повече, Агенцията за ядрено регулиране е преиздала лиценза на циклотрона и галиевата лаборатория с две поредни забележки - че няма договори за техническа поддръжка на вентилационните системи и алармите им светят, а те са неразделна част от лицензията.

Служителите са написали повече от десет писма до директора на болницата, в които сигнализират за проблемите, но засега резултат няма. Университетската болница "Александровска" сега се управлява от проф. Атанас Йонков - приближен на предишния й директор и здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който пък в момента е председател на парламентарната здравна комисия. В казусът е замесен и сегашният заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е такъв за четвърти път, след като заемаше поста във всичките три кабинета на ГЕРБ.

Да издадеш подателите на сигнала

На 12 юли работещите с изотопи пишат и до новия здравен министър проф. д-р Христо Хинков. В него описват проблемите с вентилационните системи, липсата на внимание от ръководството на болницата и заплащането на тази дейност. Вместо да вземе мерки обаче заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изпратил писмото в цялост, без да заличи имената, до директора на болницата. В резултат на това подателите на сигнала били викани един по един при директора, който им чел писмото пред техните началници и заедно им оказвали натиск да се откажат от него. В резултат на 14 и на 20 юли в здравното министерство постъпват две заявления от служители на същия отдел, които се разграничават от предходното си заявление, което са подписали и подали до министъра.

Проблемът с липсата на работещи ОВК системи в три помещения е решен като на 18 юли е повикана фирмата, която поддържа климатиците в болницата. Тя рестартира и пуска в режим на охлаждане един чилър (охлаждащ агрегат) в едната зала - за производство на галиеви изотопи и препоръчва апаратът да се напълни с гликол и почистване на топлообменниците, което означава, че нищо не е работило и поддържано дълго време.

Директорът на болницата проф. д-р Атанас Йонков не коментира пред "Капитал" дали е оказвал натиск на служителите си, но смята, че изявленията за проблеми са твърдения на "част от екипа" и твърди, че ръководството е запознато в детайли с дейността на екип "Радиофармация" и своевременно е взимало отношение по всеки един въпрос.

Здравното ведомство твърди, че според уверенията от "Александровска" проблемът е решен и отрича да е злоупотребило с личните данни на оплакалите се служители. Оттам твърдят, че "МЗ не разпространява лични данни и изцяло спазва Закона за защита на личните данни" и обяснява, че е препоръчало на проф. Йонков "в спешен порядък да потърси диалог със служителите с цел намиране на съвместно решение на поставените въпроси".

Проблемът как, ако се оплачеш на министъра, жалбата ти ще финишира отново на бюрото на началника ти, който ще ти оказва натиск да се откажеш от нея, обаче остава. Както и всичко, което се крие зад жалбата на специалистите от болницата.

Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи коментира, че документът, който служителите са изпратили е озаглавен "заявление", но де факто става дума за сигнал и този сигнал дава информация за няколко потенциални нарушения в Александровска болница.

"Едно от тях е особено важно, според мен, защото касае здравето на работещите в това звено. Всички сме съгласни, че професията на медиците има благороден елемент, те спасяват живот, но това не трябва да бъде за сметка на тяхното собствено здраве. Оттук излиза, че сигналът трябва да бъде подробно разгледан. Само че въпросният сигнал е бил препратен до самия директор на болницата и следва въпросът дали това трябва да бъде така. Краткият отговор е "не", смята Тодоров. Според него министерството е извършило нарушения на действащото законодателство, а случаят трябва да привлече вниманието на Комисията за защита на личните данни, която защитава подаващите сигнали лица.

От Българския институт за правни инициативи коментират, че Министерството на здравеопазването е едноличен собственик на капитала на УМБАЛ "Александровска" и съгласно устройствения си правилник то трябва да контролира държавната болница.

"Много по-сложно е да се каже дали законът позволява препращането на сигнала, защото сигналът има един недостатък и той е, че не е подаден съгласно процедурите на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Това е нов закон, в сила от месец май тази година и лицата, които са подали този сигнал, са имали основание да го ползват, ако са били запознати с него и имат данни за извършени нарушения. Тогава те би трябвало да сигнализират Комисията за защита на лични данни и съответното звено в нея, още повече че въпросният закон казва, че ако сигналът е срещу работодателя на сигнализиращото лице, трябва да се сигнализира и КЗЛД", смята Тодоров.

Според него заради тази пропусната възможност документът попада в хипотезата на подаване на сигнали по реда на Административно-процесуалния кодекс.

"Само че АПК казва, че никой не може да бъде преследван само заради подаването на сигнал или предложение. Не мога да кажа защо се е стигнало до препращане на сигнала, но АПК императивно посочва, че сигналите не може да се решават от органите или длъжностните лица, срещу чиито действия са подадени", казва Тодоров.

Според него е възможно да се касае за грешка от страна на министерството, но е много важно самите нередности да бъдат премахнати и натискът върху сигнализиращите лица, ако има такъв, да бъде прекратен.

Ако темата стане публична, имаме възможност да се върнем към Закона за защита на сигнализиращите лица, което автоматично би трябвало да привлече по казуса вниманието на КЗЛД и тя да започне да се грижи за съдбата на сигнала и да следи да бъдат премахнати всички негативни последици за тези, които са го подали

Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи
Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи

Държавният циклотрон

На 22 октомври 2015 г. Агенцията за ядрено регулиране дава разрешение за изграждане на съоръжението, което към онзи момента реално вече е готово - на 23 октомври 2015 г. премиерът Бойко Борисов, тогавашният здравен министър д-р Петър Москов и проф. Костадин Ангелов (тогава директор на УМБАЛ "Александровска") режат тържествено лентата на новия циклотронен комплекс.

Девет месеца след тържеството обаче циклотронът не работи, защото все още няма издадена от АЯР лицензия като източник на йонизиращо лъчение.

През август 2016 г. апаратурата все пак тръгва и в помещенията започват да се синтезират дози радиофармацевтици за изследвания на средно 10-12 пациенти на ден. В момента те са 25. Целият проект струва 6.2 млн. лв. и е платен със заем от Световната банка.

Явно в бързането държавата пропуска и още една подробност. Радиофармацевтиците са лекарства и трябва да се подчиняват на всички изисквания за производството на лекарства - калибрирана апаратура, стерилни помещения, температура максимум 25 градуса, обучен персонал. Така, освен от ядрената агенция, производството на изотопи е трябвало да бъде проверено и разрешено през 2016 г. от Изпълнителната агенция по лекарствата. Болницата, обаче, ползва текст, според който лекарства могат да се приготвят към болничната аптека и само уведомява ИАЛ, че започва.

"В горещините през лятото температурата се повишава до 35 градуса при производството в помещенията, в които се извършва синтези, а през зимата е имало случаи да работим при 10-13 градуса", разказва източник на "Капитал", пожелал името му да не се споменава. В десетината доклади до директорите на болницата от 2021 г. насам - проф. Димитър Буланов, проф. Борис Богов, д-р Атанас Атанасов и последният - до проф. Йонков, изрично е посочено, че високите температури, достигащи 30 градуса през лятото, пряко засягат качеството на радиофармацевтичното производство като цяло, съхранението на консумативите и работата на апаратите и съоръженията. Съществен проблем е и влажността, надхвърляща 50% е критично висока за циклотрона.

Самото наличие на вентилационни системи е част от лицензията от Агенцията по ядрено регулиране и нейните проверки винаги включват състояние на оборудването, необходимо за нормалната експлоатация на източника на йонизиращо лъчение (вентилация, осветление, сигнализации, блокировки, маркировки, предупредителни надписи, знаци за радиационна опасност).

В поредния констативен протокол на АЯР от 7 ноември 2022 г. е посочено, че за циклотрона е осъществена техническа поддръжка. Няма обаче протоколи от техническа поддръжка на вентилационните инсталации. Екраните, показващи състоянието на вентилацията, дават сигнали за повреда - "нагнетателен вентилатор извън задание" и "време за почистване на филтъра". От АЯР казват, че е необходимо незабавно да се извърши проверка на инсталациите, като се представят протоколи за констатираните несъответствия и отстраняването им. Също така да се представи и сертификат и протокол от извършен независим контрол на ефективността на инсталациите в обекта от акредитирана фирма. Срокът е до 6 януари. "Капитал" очаква отговорите на АЯР какво е отчетено от болницата и какво всъщност се случва в радиоактивната среда.

Какво се случва вътре

"При неработещи вентилации въздухът се йонизира още повече - когато дишаме това е още един допълнителен риск от лъчево натоварване. Имаме дозиметри за външно облъчване, когато работим с модул, който лъчи, но в случая ние получаваме и вътрешно облъчване, рискът за нас се повишава неконтролируемо и затова настояваме за безопасни условия на труд. Тези регулации са част от цялостната работа в такава среда. Разбираме, че поддържането на вентилационните системи е скъпо, но те трябва да работят", коментира източникът на "Капитал".

"Имаме перманентно включена аларма за неработещ нагнетателен филтър - въздухът не циркулира и това би трябвало да е видно от всички", разказва още източникът. Но през годините инженерът на болницата да навестява комплекса и да пише протоколи, че е проверил и всичко работи, и те да се изпращат на контролните органи.

"Идват фирми, измерват, но ако напишат негативно становище, знаят, че няма да си получат парите за работата и затова пишат обтекаеми неща. Например при допустими отклонения плюс минус 10%, имаме доклади, в които е записано, че има 35% или 48% отклонение на показателите и накрая е написано заключение, че всичко отговаря на изискванията", допълва източникът.

Заключенията, че всичко е наред, се дават от фирмите на АЯР и тя преиздава лицензията на комплекса без реално да провери какво е състоянието на техниката.

Последният проверяващ - Главната инспекция по труда, установява, че за вентилационните уредби не се води документация, съдържаща техническите им параметри, резултати от изпитвания, измервания, инструкции за експлоатация и ремонт в нарушение на наредбата за здравословни и безопасни условия на труд. Освен това няма актуални протоколи от лабораторни измервания на работната среда, нито на осветеността. Принудителните административни мерки са с краен срок февруари тази година.

Какво следва

От "Александровска" твърдят, че ръководството е "извършило задълбочена проверка по всички неотговарящи на обективната действителност твърдения в адресираното до Министерство на здравеопазването писмо и е изготвило подробен отговор, подкрепен с доказателства".

От министерството на здравеопазването обясняват, че в деня на получаването на преписката зам.-министър д-р Бойко Пенков е разпоредил до съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" незабавно и в най-кратки срокове да бъде извършена задълбочена и внимателна проверка по изложеното в заявлението, както и да бъде дадено становище до Министерството на здравеопазването.

На 21 юли ръководството на УМБАЛ "Александровска" изпраща становище до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. "По отношение на вентилационните системи, ръководството се разграничава от изложените в заявлението твърдения. По думите им обслужващата фирма прави периодични проверки на показателите, които обобщава в доклад. В становището се твърди, че всички ремонти по констатациите в него са отстранени. В допълнение се казва, че при проверка е установен един проблем с вентилатор, който подлежи на подмяна. Към този момент вентилаторът е подменен", казват от министерството.

От самия комплекс твърдят, че в случая става въпрос за проверки на самия циклотрон, а не на вентилационните системи.

Все още няма коментари
Нов коментар