Фамилията Аниели придобива 15% от Philips

Италианският купувач ще подкрепи усилията на групата да се пренасочи от електроника към здравеопазване

Разследване в САЩ и напускането на бившия главен изпълнителен директор доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 г. насам
Разследване в САЩ и напускането на бившия главен изпълнителен директор доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 г. насам
Разследване в САЩ и напускането на бившия главен изпълнителен директор доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 г. насам    ©  Reuters
Разследване в САЩ и напускането на бившия главен изпълнителен директор доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 г. насам    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Италианската фамилия Аниели придоби 15% в нидерландския конгломерат Philips срещу 2.6 млрд. долара, обещавайки да подкрепи усилията на групата да се насочи от потребителската електроника към здравеопазването след скъпоструващо изтегляне на продукти. Като част от сделката, обявена в понеделник, Exor, холдинговата компания на Аниели, може да увеличи дела си до 20%. Exor заяви, че възнамерява да бъде "дългосрочен миноритарен инвеститор".

Инвестицията беше приветствана от създадената преди 132 години Philips, известна преди време с марковите си крушки, чийто опит да се преориентира от електрониката към здравните технологии беше засегнат от изтеглянето на милиони дихателни апарати на компанията. Противоречията, последвани от разследване в САЩ и напускането на бившия главен изпълнителен директор, доведоха до спад на цената на акциите на компанията с повече от 60% от април 2021 г. насам.

Опитът на Philips да се преориентира от електрониката към здравните технологии беше засегнат от изтеглянето на милиони дихателни апарати на компанията.

Джон Елкан, главен изпълнителен директор на Exor, заяви: "Пътят на промяна, поет от Philips през последните години, създаде компания, която съчетава две области - здравеопазването и технологиите - на които ние сме отдадени."

Exor обяви, че е придобила 15-процентния дял чрез покупки на акции "на пазара" и съществуващите акционери на Philips няма да намалят дела си.

Председателят на Philips Фейке Сийбесма заяви: "Значителната инвестиция на Exor подчертава тяхната увереност в трансформацията на Philips в компания за здравни технологии и в нейния потенциал за растеж и стойност."

Инвестициите на купувача

Exor има пазарна капитализация от 19.5 млрд. евро и е най-големият акционер в Stellantis, Ferrari и CNH Industrial. След продажбата на базирания на Бермудските острови презастраховател Partner Re за 9.3 млрд. евро през 2021 г. Exor започна да разширява дейността си в областта на здравеопазването чрез поредица от инвестиции. Тя придоби миноритарни дялове в здравни групи като френския Institut Mérieux и италианската Lifenet.

"Размишлявайки върху 2022 г., мога уверено да споделя с вас, че работата ни в областта на здравеопазването затвърди мнението ни, че в този сектор има реални възможности за нас и интересът ни само нараства", написа Елкан в писмо до акционерите през април.

Компанията е инвестирала и в технологични групи като Welltec през 2016 г. и конкурента на Uber Via Transportation през 2020 г. Семейният бизнес на Елкан Fiat Chrysler Automobiles се сля наскоро с френския автомобилен производител Peugeot. Lingotto, инвестиционна компания притежавана от Exor, инвестира в британския производител на чипове Optalysys.

В миналото семейството Аниели се е фокусирало главно в производството на автомобили, с изключението на вестника La Stampa и футболния клуб "Ювентус". Сред другите инвестиции в дялове на компании от семейство Аниели са и The Economist, както и 24% от френската луксозна компания Christian Louboutin.

Все още няма коментари
Нов коментар