"Бащин дом": Какво се случва в "Майчин дом"

Директорът на най-голямата АГ болница получава над 60 хиляди на месец. Персоналът средно 2.5 хиляди. Справедливо ли е това?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проф. Иван Костов, директор на "Майчин дом", най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната, предпочита да не говори с журналисти. От месец май насам е подложен на обстрел от анестезиолозите и реаниматорите от болницата, които недоволстват срещу ниското заплащане и принципите му на управление на болницата. В анонимен сигнал до парламента, президента, здравното министерство и куп други институции директорът е обрисуван като безпринципен феодал, който според лични симпатии дава път на едни лекари, а прогонва други.

Информацията, че доходите му са над 20 пъти по-големи от средните в "Майчин дом" взривява конфликти и буди недоумение - защото се оказва, че проф. Костов е три пъти по-добре платен от други директори на 5 до 8 пъти по-големи държавни болници.

В резултат на това за последната година в болницата са извършени 25 проверки от здравната каса, пет от вътрешния одит към здравното министерство и още десет от медицинския надзор.

Проф. Костов настоява въпросите да му бъдат зададени писмено, едва склонява на лична среща, на която след половин-часов монолог предава писмени отговори и си тръгва, защото бърза за операция. Според проверките през последните години той прави между 3 и 4 прегледа средно за работен ден, плюс една до две операции, отделно ангажиментите му като директор - да администрира, да управлява отношенията с лекарите и персонала, с министерство, здравна каса, прочие.

Зает е, така че не съдим бързането.

"Това е системен проблем"

Репликата е на здравния министър проф. д-р Христо Хинков. Конфликтът в "Майчин дом" е един от първите конфликти, с които той се сблъска, след като пое поста през юни. От него се очаква да отсъди има ли нередност/и, има ли алтернативна политика за заплащане на лекарите и сестрите, и да остане ли проф. Костов на поста, който заема от шест години насам.

Министерството на здравеопазването е принципал на държавните болници и санаториуми - общо 61. Най-голямата болница - "Св. Георги" в Пловдив с приходите си от 245 млн. лева за 2022 година би попаднала сред най-големите 150 компании в България. Техните ръководства се назначават от министъра, а в мениджърските им договори са описани възнагражденията, които би следвало да са обвързани с финансовите резултати на болниците.

Директорите на държавни болници са особена категория. Хем са лекари, хем мениджъри на големи предприятия. Хем трябва да осигурят финансови резултати, хем да изпълнят обществената си функция. Назначенията им обикновено са политически и способността на някои от тях да "се разбират" с политическите партии им гарантира несменяемост с десетилетия. По време на десетгодишното управление на ГЕРБ и паралелно на нарастващите капиталови разходи и покупки на техника се заговори за "феодализация" на болниците - директорът на бившата правителствена болница, с незаконните трансплантации, огромната си заплата и апартамента за почивка и подслушване, отлично демонстрира това явление.

Случаят с "Майчин дом" не е в тази крайност на спектъра, но показва много от аспектите на "системния проблем", за който говори министърът.

"Майчин дом"

"Майчин дом" е болницата с най-много раждания в страната - над 3 хиляди от общо 57 хиляди през миналата година. Отделно се извършват близо 7 хиляди операции, 86 - за лечение на онкологични случаи с робот "Да Винчи".

Болницата не предлага напълно уникални услуги, тъй като и акушеро-гинекологичните (АГ), и неонатологичните отделения са доста на брой. Само в София има още 10 АГ-клиники, като отделно от това отделения има и в много многопрофилни болници. Според лекарите в "Майчин дом" при тях, обаче, се прехвърлят възможно най-тежките случаи на родилки и деца, с които другите не могат да се справят.

Дъщерно дружество, 100% собственост на болницата е Медицинският център "Майчин дом" - специализирана поликлиника, в която се извършват прегледи и консултации. Директорът на голямата болница отговаря за управлението и на медицинския център.

От данните в няколкото одита, направени на "Майчин дом", може да се каже, че на ниво финансови резултати тя е от по-добре управляваните болници. Броят пациенти е устойчив, даже малко нараства през последните три години. Приходите растат - със 17% за 21-ва година и с още към 8% следващата - стигат близо 28 млн. лева. Около 60% от тях идват по клинични пътеки от здравната каса, останалите са от платени здравни и немедицински услуги. Финансовият резултат е положителен, макар с миниатюрен марж. Това не е случаят от предходното десетилетие, когато в тази и другите държавни болници са натрупани големи загуби и от тогава висят за изплащане задължения.

Вижда се също, че болницата не може да се разпростре в разходите - 70% от тях отиват за заплати, другите по-големи пера са за медикаменти и външни услуги.

С други думи не е съвсем лесно за директора едновременно да запази броя лекари и санитари, (от което зависят и приходите), да им вдигне заплатите и да запази финансовия резултат положителен. Данните даже показват, че това донякъде се случва. Като общи числа броят заети остава стабилен, разходите за персонал са нараснали с 42% за последните три години, а средното заплащане е с 46% по-високо. Но дяволът се крие зад средните числа. Там трябва да потърсим обяснение за недоволството в "Майчин дом".

Да поговорим с лекарите

Началните основни заплати на заетите в държавните болници се договарят в Колективния трудов договор в "Здравеопазване" и не могат да бъдат по-ниски от това. Проверката в "Майчин дом" показва, че към 21-ва година това не се спазва там. Например, ако договореният минимум за началник на клиника е 1700 лева на месец, в "Майчин дом" те са около 1250 лв. Лекарите с две специалности се движат в диапазона 964 до 1120 лева, въпреки, че минимумът е 1400.

Това, да припомним са основни заплати. Реалното заплащане се формира заедно с с т.нар. допълнително материално стимулиране (ДМС) от парите от здравната каса, избор на екипи и всякакви платени от пациентите услуги.

Тук е един от сериозните проблеми и инструменти за държане на медицинския персонал в подчинение. Ако няма ясни принципи и прозрачност как се разпределя ДМС-то, възнагражденията зависи от личната преценка на директора на болницата, или началника на клиниката - според вътрешния правилник. В допълнение директорите на болници обикновено са членове на катедрите в медицинските университети и членуват в дружеството по специалността - двете структури, от които зависи цялата кариера на един лекар или сестра, за да могат да специализират или да намерят работа.

В случая с "Майчин дом" лекарите потвърждават, че ръководството е субективно и че едни лекари са фаворизирани спрямо други. В анонимните сигнали се посочват случаи на тежка "шуробаджанащина" както в болницата, така и в катедрата. Липсата на ясни принципи за израстване на медиците и определяне на възнагражденията се потвърждава и от първия одитен доклад от министерството от 2022 г.

Според здравния министър проф. Хинков в "Майчин дом" "проблемите са на лична основа и хората се карат за пари". До известна степен е така.

По-отдавнашните медици не приветстват завръщането на доктор Костов като директор през 2017 година. Те помнят проблематичния му престой като специализант около 2001 г., а той по думите им е побързал да ги изгони - в течение на година са освободени, пенсионирани или принудени да напуснат 7-8 лекари.

Д-р Мариана Пъневска, първата жена, започнала да прави лапароскопии в гинекологията в България и преподавател в университета, включително на чуждестранни студенти, е пенсионирана преждевременно.

"Проф. Костов искаше да изхвърли всички, които познавахме миналото му. Като млад лекар-специализант, той постъпи изключително неетично. Заради неговото поведение пострадаха двама колеги, които бяха наказани с последни предупреждения и повече от две години даваха показания. На катедрен съвет гласувахме да му отнемат лекарските права заради случая, но така или иначе това се размина. В рамките на година, след като оглави "Майчин дом" той по един или друг начин се освободи от неудобните свидетели", разказва д-р Пъневска. В момента "бившите" от "Майчин дом" продължават успешно да практикуват в частни структури извън него.

"Разби се болница с големи традиции, тя ковеше кадри, лошото е, че всички напуснали ни е страх от влиянието на ръководството и не искаме да говорим. От 2017 г. насам са преструктурирани множество отделения, унищожени бяха звената за фертилитет и стерилитет, ражданията паднаха от 7000-8000 наполовина. Напуснах, защото обстановката беше лоша, започнаха съкращения, виждах какво става, колкото и да се потулват нещата", коментира лекар, който не иска името му да се споменава. По думите му "всички лекари от сой" са се пръснали от "Майчин дом" и в момента работят в частни клиники.

Д-р Калина Захариева, която от повече от 10 години практикува във Франция, обаче, посочва причините за напускането си:

"Не бях съгласна със системата на изнудване на пациентите. Реших, че съм учила за лекар и не може първият ми въпрос към пациента да бъде "Вие какво работите" и постоянно да се опитваме да ги принуждаваме да правят избор на екип и да си плащат допълнителни услуги", казва тя.

Захариева познавала Костов от студентските си години.

"Наложи ми се да се оперирам по спешност в "Майчин дом", още не бях специализант. След това Костов, който беше млад лекар там, ми поиска пари за упойката. Стана зверски скандал и лекарите ми се извиниха и казаха, че няма да плащам. Учудвам се, че подобни хора се добират до директорски постове", казва Захариева.

Лекарите от софийските болници, с които "Капитал" разговаря за причините да напуснат "Майчин дом" или да бъдат освободени от него, посочиха различни мотиви да не застанат с имената си зад тях, но основните са, че се притесняват, че проф. Костов има достатъчно политически и академични лостове да попречи на кариерата им, независимо къде практикуват.

Гинеколозите говорят за продължаващо голямо текучество сред тях и изтъкват най-различни причини - заплатите, атмосферата, затварянето на цели сектори, личното отношение на проф. Костов.

Одитите действително показват, че през 2020-та коефициентът на текучеството е 19% и половината от напусналите са медицински персонал. Още 17% напуснали се добавят на следващата година, нещата се укротяват чак миналата година, до средата на която напусналите са 5% - колкото се смята за приемливо в индустрията.

От ръководството на болницата не са съгласни с този прочит на числата. Казват, че новопостъпилите са много повече от тези, които са си отишли - това обяснява стабилните бройки специалисти в болницата. Освен това подчертават, че големите бройки идват от акушерките:

"Отидат акушерките в друга болница - частна, общинска. Поработят там, не им хареса и после пак се върнат тук. Взимаме ги обратно, те са си наши. Има и още един момент. Когато акушерка, санитарка, лаборант, придобие право на пенсия, тя прекратява трудовия си договор, за да си вземе обезщетенията за пенсиониране и ние я назначаваме още на другия ден обратно на работа. Когато в месеца има 3-4 такива случая, на годишна база изглежда като текучество от 40 души, а то не е такова", обяснява д-р Веселин Дяволов, заместник-директор по лечебната дейност на "Майчин дом".

Проф. Боряна Слънчева, която оглавява клиниката по неонатология изтъква, че тя е една от малкото началници на клиники на пенсионна възраст, но е обучила свой наследник и в нея работят още четирима хабилитирани лекари, а сега са обявени две докторантури.

"Така или иначе началник клиника сме на временни договори от три години. За мен в анонимни писма пишеше, че съм деспот и не съм давала право на младите да се развиват. Просто това е един абсурд. Може да попитате колегите - аз не ходя по конференции, на които ме канят, пращам други хора, за да се обучават. По принцип ние всяка година да въвеждаме нещо ново, което да стане правило в неонатологията и да се разпространява в страната", казва тя и допълва, че за съжаление тенденцията в момента е по-възрастните хора да работят по-добре, отколкото младите.

"Младите искат бързо да навлязат, да започнат и да получат много пари. Ама те не знаят ние през какво сме минали в младите години. То е опит, стаж, квалификация. Това са неща, които не стават за една година, особено в медицината", казва д-р Дяволов.

Според становището, което проф. Костов ни предостави писмено "вече няколко месеца СБАЛАГ "Майчин дом" е обект на преднамерени атаки, свързани с разпространяване на категорично неверни твърдения и манипулации в публичното пространство." Той твърди, че освобождаването на д-р Елена Георгиева е станало повод за кампания срещу ръководство, в която взимат участие няколко лекари. За сметка на това ръководителите на всички клиники са излезли с декларация в подкрепа.

Пълното становище на проф. Костов може да прочетете тук:

Малките заплати на малките медици

Последният конфликт в "Майчин дом" избухна през месец май след решението на проф. Костов да уволни завеждащата клиниката по анестезиология и реанимация д-р Елена Георгиева заради въпросите й за заплатите. Екипът заплаши със стачка.

"Липсваше каквато и да е методика за разпределяне на парите от избор на екип за медицинските специалисти, акушерките и сестрите. Непрекъснато пусках доклади за това от 2021 г. и това беше една от многото причини да стана неудобна на ръководството", коментира д-р Георгиева.

Допълва я бившата старша акушерка Соня Ангелова. При щат от 22 акушерки, наети има само 11, които обслужват реанимацията, цялото даване на упойки и осемте операционни зали на болницата.

"Решихме да направим нещо за този екип. От 2021 г. започнахме да пишем на ръководството с искания да ни превеждат пари от избор екип, които реално сме изработили. За лекарите имаше ДМС, при нас то беше 4 лева на случай. Искахме да се разпределят по 30 лв. за операционната и анестезиологична акушерка. Писахме, настоявахме, лекарите ни подкрепиха, искахме само по-справедливо разпределение", казва Ангелова.

След трудно извоюваното ДМС ръководството решава да се справи с разбунтуваните анестезиолози. За старша акушерка е обявен конкурс и Ангелова е отстранена от поста, д-р Георгиева също е отстранена.

Започва натиск върху другите недоволни от клиниката.

"Не мога да го докажа, защото бяхме сами, но директорът настоя по време на сериозна гинекологична операция да си задраскам името от списъка с подкрепящите д-р Георгиева, иначе ме отстранява. Не го направих", разказва д-р Стефан Костов, специализант. По думите му, тъй като конфликтът се задълбочава, в болницата на рапорт (така в българските болници наричат срещите за организация и планиране на екипите) пристига здравният министър проф. Хинков, който казва, че няма нито едно системно нарушение, заради което да отстрани директора.

"Искате нещо конкретно ли? Прочетете одитния доклад на болницата, той е 57 страници и в него ясно пише, например, че господин директорът няма право на други трудови договори, а го е направил. Министърът ме попита какъв съм и като отговорих, че съм специализант ми каза, че такива като мен в една западна болница даже няма да получат думата да се изкажат. Всеки от нас е бил в западна болница и там насърчават младите лекари да имат мнение и да не обявяват неутралитет", казва д-р Стефан Костов.

Той отбелязва, че след случая със задна дата на него и колегата му-специализант спират парите от ДМС и те се оказват с минималните заплати от 1300 лв., а д-р Димитър Бекташев е изпратен на специализация извън болницата, без никой да го пита дали е съгласен.

"В болницата преобладава усещане за страх и притеснение, че ако кажеш нещо, което не се хареса на ръководството, си застрашен от саморазправа", казва лекарят.

Един от най-отявлените противници на болничния директор е д-р Алън Начев, отговорник на операционния блок на Втора гинекологична клиника. Той обобщава ситуацията така: "Управлението на д-р Иван Костов превърна най-голямата АГ болница в България "Майчин дом" от светиня в пустиня. "Резултатите" ги виждаме всички, а най-потърпевши са пациентите. Първо, клиники и сектори бяха затворени и превърнати в рушащи се етажи. Второ, заради голямото текучество много трудно може да се намери акушерка, която да не е в пенсионна възраст, а лекари с научни степени, израснали и утвърдили се в Майчин дом, напускат и оглавяват клиники в частни болници. Трето, роботът "Да Винчи" е "скрит" за работа от най-опитните лекари и няма как да се изплати със стотината операции годишно, които д-р Костов и още един-двама негови приближени извършват".

Въпросът със затварянето на клиниките от ръководството обясняват с преструктуриране и намаляване потока от пациенти (подробностите са в каре). А какво е роботът "Да Винчи" ще стане въпрос нататък. Време е да изясним подробностите около

Прословутата заплата на проф. Костов

В медиите от месец насам се върти числото 1.7 млн. лв., колкото е брутният доход на директора на "Майчин дом" от 2020 до първото петмесечие на 2022 г. - за времето на одита.

Измерено в месечни заплати данните показват, че за 2020-та средно на месец е получавал 54 хиляди лева, следващата година 60 хиляди, а до май на 22-ра - 68 хиляди лева. Това не е най-високата заплата на болничен директор в България, но е най-високата на директор на държавна болница и годишно възлиза на повече от печалбата на болницата - виждаме това от декларациите, които те са задължени да подават в КПКОНПИ. Тоест това са официални и декларирани доходи, за разлика от вероятно гигантските суми, които в здравната система се събират "на ръка" от пациенти и никога не се декларират.

Сам по себе си въпросът не е в размерът на заплатата. Лекарите по цял свят са най-високоплатената професия, особено хирурзите и доходът на проф. Костов едва ли ще смути някого в Европа.

Проблемът е в огромната ножица между тези суми и получаваните от други лекари в системата и в болницата, който повдига въпроса за справедливостта. В договора за управление има опит това да се регулира. Там се казва, че заплатата на директора е 4 пъти средната брутна заплата в болницата и не повече от 12 пъти минималната работна заплата, тоест 8520 лева за миналата година. Как тогава стават 68 хиляди? Одитите го установяват, а най-вероятно през цялото време са го знаели и здравните министри, на които по договор се дават подробни отчети.

В таблицата се вижда, че освен от основния си договор за управление, директорът получава в пъти повече пари за дейността си като лекар - преглежда, оперира и си разпределя такси от платени услуги, избор на екип и не на последно място - отчислява си от немедицински приходи на болницата - ВИП-стаи, паркинг, наеми, барчета и др. Повечето от това е в разрез с договора му за управление, което отбелязват и одиторите.

От една страна той извършва прегледи в медицинския център на "Майчин дом", където лекари от болницата са наети по граждански договор, той включително и получава почти половината от изплатените суми на всички 58 лекари. На практика той ползва клиниката като частна - извършва прегледи и си отчислява почти пълното заплащане от пациенти - това не би му било позволено в частна клиника. Според договора си за управление, той е можел да работи като лекар само два дни в седмицата и при спешен случай, и освен това - да преподава в медицински университет. Одиторите посочват, че безсрочният граждански договор с медицинския център се приравнява на трудов договор, какъвто не му е разрешен. Отделно от това в КПКОНПИ беше подаден сигнал, че от 12 години проф. Костов е в неплатен отпуск от друга АГ-болница - "Шейново", също по трудов договор.

Отделно идват извършените операции с медицинския робот "Да Винчи", върхова технология в хирургията, закупена с пари на здравното министерство, болницата и Медицинския университет. Този апарат е нещо като "частната машина" на проф. Костов. С него до преди година работи само той, едва от миналата година се включва друг лекар и дотолкова, въпреки че сертифицирани за работа с него има още няколко лекари.

Вътрешните правила, които ръководството на болницата приема, до преди няколко месеца допускат директорът да получава отчисления (и то не малки) от всички немедицински приходи на болницата. Това е променено едва тази година, вероятно заради напрежението и одитите, но до неотдавна носи почти толкова колкото мениджмънт договора му,

"Тази практика е незаконосъобразна и по същество води до неправомерно облагодетелстване, още повече, че съгласно договора за управление, той няма право на допълнителни възнаграждения, а само на заплата и процент от приходите на болницата след изрично решение на министъра на здравеопазването. Специално това нарушение, може да е основание за прекратяването на договора, освобождаването на изпълнителния директор и съответно предприемане на мерки за ангажиране на отговорността му", коментира адвокат Виктория Стоянова, която консултира уволнената лекарка.

Проф. Костов защитава допълнителните си възнаграждения като лекар и се позовава на Закона за публичните предприятия и становище от социалното министерство по запитване на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков". Според тях директорите могат да работят като преподаватели във висше училище и/или като лекари без ограничение за времето." Отделно от това професорът е преподавател в катедрите по АГ и на Медицински университет - София, и на Медицински университет - Варна.

Но това не е всичко - проф. Костов започва и нова работа - в частния център "Фемиклиник". Там директор е дъщерята на назначения от Костов директор на "Майчин дом - медицински център". А съсобственикът също има и фирма за медицински изделия и импланти "Медикард", с които снабдява болници, включително и "Майчин дом".

Нито един от одитите не изследва темата за конфликта на интереси. За разлика от случая с пребивавалия за кратко като директор на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев, например, който беше принуден да се оттегли от поста си заради конфликт на интереси - подписал договор със себе си да продължи да оперира в хирургичното отделение, както до тогава.

Как да се управляват болниците?

Решение дали в "Майчин дом" се случват нередни неща остана да взима проф. Хинков, който едновременно смята, че държавните болници са феодализирани структури и трябва да се вземат мерки, но пък в "Майчин дом" проблемът е междуличностен.

Засега министърът очевидно се страхува да погледне в детайли в договорите на издържалите конкурс, често в конкуренция със себе си, директори на държавни болници и да намери в тях основания за регулация на заплатите им, ако те се различават драстично от тези на останалите служители в болницата и не се изчисляват според договора им за управление. А освен това да намери начин да ги задължи да дават справедливи възнаграждения на служителите си.

"От прегледи са тези милиони, не са от заплата. Сега, как се разпределят вътре в болницата тези доходи, как се разпределя доходът от избор на екип, това е нещо, което аз съм си поставил за цел да проверя, да изследвам, да видя къде е възможно да се намали доплащането от страна на пациента", казва министърът.

Според проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия от ГЕРБ, които предизвикаха изслушване на служебния министър по казуса "Майчин дом", договорите за възлагане на управлението са ясно разписани по отношение на формирането на заплатите на изпълнителния директор и няма нужда от промяна или реформа.

"Проблемът се получава, когато изпълнителният директор работи освен като такъв и като лекар в същото лечебно заведение. Именно това е и причината за формирането на високите възнаграждения на някои изпълнителни директори. Решението е едно. Изпълнителните директори да могат да осъществяват лечебна дейност в лечебното заведение и/или в дъщерните му дружества, но без право на възнаграждение за нея. В противен случай е конфликт. Концентрацията трябва да е само на едно място, ако целим ефективност и резултат", смята той.

Между другото, измежду големите болници, директорът с най-ниска заплата е д-р Венелина Милева на "Аджибадем Сити клиник Токуда" - частната болница, която е добре управлявана и много успешна. Като мениджър д-р Милева не практикува по специалността си.

Други препоръки, които министърът потвърди, че обмисля е да се въведе мандатност на директорите, да са публични критериите за заплатите, които да изключват субективност на определящия ги началник. Възможност кариерното развитие на лекарите и сестрите да не зависи от преките началници биха могли да бъдат конкурсите за специализанти и това най-добрите да могат да си избират къде да започнат да се обучават и работят, а не да зависят от това дали наследниците на някой от лекарите в болницата кандидатстват и със сигурност ще спечелят мястото.

Все правила, които министерството на здравеопазването трябва по-скоро да вземе отношение, ако разбира се има амбиции да преодолява изкривяванията в болниците.

Кариерата на проф. Иван Костов

Звездата на професора изгрява в началото на управлението на ГЕРБ, когато от редови АГ хирург във ВМА той става директор на една от общинските АГ болници "Шейново". През 2011 г. в рамките на два месеца в болницата има два фатални случая с родилки с много широк обществен отзвук. Докторът подава оставка по лични причини, след като от пресцентъра на Министерски съвет съобщават, че това се е случило по настояване на премиера Бойко Борисов и след специален разговор между Костов и него с цел да се запази авторитетът на болницата. През следващата година Костов кандидатства да оглави другата общинска АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Мястото е вакантно, защото предишният директор е подал оставка заради паднала върху креватчето на новородено мазилка от тавана. Изборът предизвика спорове между общинските съветници, които настояват точката да бъде отложена и са против бившия директор на "Шейново", но председателката на здравната комисия от ГЕРБ обявява, че Костов е получил най-много точки на конкурса и той е назначен. Някъде по това време сестрата на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова приключва работата си в неонатологично отделение друга общинска болница и се мести в "Св. София". Оттогава датира и тяхното близко приятелство с д-р Костов, както и мнението, че лекарят е особено силно покровителстван от ГЕРБ и заради тази връзка.

През 2017 г. докторът е назначен за директор на "Майчин дом" от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Междувременно Костов става доктор по обществено здраве, доцент, професор по АГ и доктор на медицинските науки във Варненския медицински университет, а отскоро професор и в МУ-София. Специализира роботизирана хирургия на много места в чужбина и е един от известните лекари, които работят с върховата технология при операциите - роботът "Да Винчи".

Защо са затворени клиники

Навремето имаше три патологии, защото трябваше да има трима професори, трима главни асистенти, три клиники. И използваемостта на леглата им беше 15%. Когато започнах работа, клиниката ми се простираше на пет етажа, леглата бяха 168, сега са 110. Погледнато чисто финансово, трябва да се оптимизират клиниките, за да има използваемост 70-75%. Не ги закрихме клиниките, обединихме ги", казва проф. Боряна Слънчева, завеждащ неонатологичната клиника на "Майчин дом". На работата на клиниката й се дължат 60% от приходите на болницата, като останалите се разпределят между родилните и гинекологичните клиники, клиниките по патология на бременността и др. Колко точно от приходите на болницата се дължат на роботизираната хирургия, не беше посочено.

За закритото отделение за ин-витро проф. Слънчева и д-р Веселин Дяволов, заместник-директор по лечебно-диагностичната дейност обясняват, че лекари там са си направили частни болници и центрове и са напуснали, а като цяло нямало голяма успеваемост в инвитрото в "Майчин дом".

"Не сме принуждавали последния началник да напуска, той си имаше практика, просто се върна в частния сектор и то няма кой да дойде. Ние сме го предлагали на много хора, ама никой не иска да дойде", казва д-р Дяволов и допълва, че инвитро няма в нито една държавна болница в София.
Все още няма коментари
Нов коментар