Още живот и здраве

Може ли да има ли ваксини срещу рак до 2030 г.

Компании като Moderna и BioNTech показаха обещаващи резултати в проучванията на свои разработки на персонализирани иРНК ваксини срещу някои видове рак

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
 • Опитът на компании като Pfizer, BioNTech и Moderna по разработката на иРНК ваксините срещу коронавируса тласна и развитието на иРНК ваксините срещу рак.
 • Учените предупреждават, че ускореният напредък от последните три години може да бъде пропилян, ако не се поддържа високо ниво на инвестиции.
 • Експертите смятат, че точно персонализираните иРНК ваксини са най-обещаващите.

Ваксина срещу рак, която може да спаси милиони от преждевременна смърт, звучи като недостижима мечта на човечеството. Но както много недостижими мечти, след десетилетия работа тя започва да изглежда реална. По ваксините срещу рак на базата на месинджър рибонуклеинова киселина (mRNA) се работи от края на миналия век, но развитието беше стигнало точка на замръзване. Ковид кризата обаче се оказа "черният лебед", който донесе рязко развитие. Опитът на компании като Pfizer, BioNTech и Moderna по разработката на иРНК ваксините срещу коронавируса тласна и развитието на иРНК ваксините срещу рак и даде реална надежда, че те ще станат факт, и то скоро.

Ваксините срещу рак могат да са универсални - за всички пациенти с определен туморен тип, или персонализирани, при които туморът на пациента се профилира, изолират се специфични антигени и имунната система се обучава с тях, за да се пребори с болестта. Терапиите, базирани на иРНК, на практика учат клетките как да произвеждат протеин, който задейства имунния отговор на организма срещу болестта.

Експертите смятат, че точно персонализираните иРНК ваксини са най-обещаващите.

Амбициите на Moderna

Персонализираната иРНК ваксина срещу меланома с липидни наночастици на Merck & Co и Moderna - mRNA-4157, е водещата разработка засега. Данните от фаза II от проучването дават доказателства, че тези терапевтични средства (макар да се наричат ваксини, те всъщност се ползват за лечение, не за превенция) могат да доведат до значима (още веднъж да подчертаем - по все още предварителни данни) клинична полза, отбелязва специализираният сайт nature.com.

Екипът обаче е уверен, че до 2030 г. инжекциите за рак, сърдечно-съдови, автоимунни и други заболявания ще бъдат готови. Според д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на фармацевтичната компания, тя ще може да предложи такива лечения дори след по-малко от пет години. "Ще направим тази ваксина и тя ще спаси стотици хиляди, ако не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим персонализирани противоракови ваксини срещу множество различни видове тумори на хората по света", заяви Бъртън през май.

Угур Шахин, основател и главен изпълнителен директор на BioNTech, също смята, че напредъкът от последните години дава надежда скоро да имаме ваксини срещу рак. Като прогнозира, че тези разработки ще стигнат до пациентите преди 2030 г., Шахин обаче е по-предпазлив и признава, че все още има сериозни трудности. Раковите клетки могат да съдържат такова разнообразие от протеини, че да е изключително трудно да се разработи ваксина, която атакува всички ракови клетки, без да засяга здравите, пояснява Шахин.

Но учените предупреждават, че ускореният напредък от последните три години може да бъде пропилян, ако не се поддържа високо ниво на инвестиции.

BioNTech и Roche работят активно

Експериментална ваксина на германския разработчик BioNTech също показва обещаващи резултати в ограничено проучване на хора с рак на панкреаса, което предполага, че персонализираната имунотерапия може да е начин за лечение на един от най-смъртоносните видове тумори. Според резултатите в сп. Nature участниците в проучването, които са реагирали на лечението с ваксината, са останали по-дълго в ремисия след операция, отколкото тези, които не са реагирали. Проучването е имало за цел основно да оцени безопасността и имунния отговор на участниците и не е толкова строг тест, колкото плацебо контролираните тестове. То е целяло да открие дали ваксината може да стимулира Т-клетките, които се насочват към специфични за пациента мутирали протеини върху туморните клетки. BioNTech заяви, че нейната ваксина може да се насочи към до 20 от тези т.нар. неоантигени на пациент.

Преди седем години Roche плати 310 млн. долара, за да си сътрудничи с BioNTech в областта. Сега BioNTech тества своята ваксина срещу рак заедно с имунотерапията Tecentriq, която се произвежда от Roche.

"Въпреки че е много малко проучване, то демонстрира способността на иРНК ваксините да предизвикват мощни антитуморни Т-клетъчни отговори, които, изглежда, създават значителна клинична полза", казва пред Reuters Айра Мелман, вицепрезидент по имунология на рака в подразделението Genentech на Roche. По думите му това, че полза се наблюдава при рак на панкреаса - досега неподатлив на каквато и да е форма на имунотерапия, е още по-вълнуващо. Според Мелман проучването също предполага, че най-доброто използване на ваксините срещу рак може да бъде в следоперативната фаза, когато пациентите и лекарите се опитват да предотвратят връщането на болестта, а не при първичното лечение на тумори.

В придружаваща редакционна статия на Nature Аманда Хъф и Нееха Зайди от медицинското училище на университета "Джон Хопкинс" пишат, че проучването "установява осъществимостта на използването на неоантигенни ваксини, базирани на иРНК, за рак на панкреаса". Но предупреждават, че изследователите трябва да си изяснят защо половината от хората, на които е дадена ваксината, не са реагирали.

Така въпреки многото още неизвестни факт е, че след години на неуспехи в областта само в рамките на тази година втори производител представя обещаващи резултати от изпитвания на персонализирана ваксина срещу рак, след като през април Moderna и Merck & Co. оповестиха пълните резултати от тестовете във фаза 2 на тяхната на противоракова ваксина срещу меланом.

Q&A

Какво представляват персонализираните ваксини срещу рак?

Те действат, като обучават и стимулират имунната система на човек да разпознава и елиминира раковите клетки и по този начин предотвратява разпространението им.

Въпреки че се наричат "ваксини", те не са профилактични, а терапевтични средства и се прилагат като лечение на рак. Причината да се наричат ваксини е, че те учат и активират имунната система да се бори с рака по същия начин, както други ваксини я учат да се защитава от вируси и бактерии.

Как действат?

Раковите клетки са различни от нормалните клетки. Те имат мутации, или анормални протеини. Имунната система на човек непрекъснато работи, за да разпознава и унищожава анормалните клетки. Понякога обаче те успяват да избегнат механизмите на имунната система, което може да бъде причина за поява на рак.

Персонализираните противоракови ваксини стъпват на принципната способност на имунната система да разпознава и унищожава раковите клетки и могат да подобрят нейните възможности за справяне с рака. След като имунната система е (повторно) активирана, тялото може да търси и унищожава раковите клетки.

Някои персонализирани ваксини срещу рак ще бъдат адаптирани изцяло към нуждата на пациента и вида рак, от който е заболял. Те могат да бъдат индивидуализирани въз основа на геномната последователност на туморната проба на съответния пациент.

Други могат да бъдат готови продукти, насочени към общи аномалии при съответните видове рак.

Какъв е потенциалът на персонализираните ваксини срещу рак?

Потенциалът на персонализираните противоракови ваксини е в процес на проучване с окуражаващи ранни резултати. Както при всяко друго ново лечение, кандидатите за ваксина срещу рак се тестват по предпазлив, поетапен подход.
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rwc28392756 avatar :-|
  Kreader
  • - 1
  • + 1

  "месинджър рибонуклеинова киселина " - защо месинджър бе хора. Ами консултирайте се напънете се малко, убивате езика, вие НЯМАТЕ празник на 24ти май...

  Нередност?
Нов коментар