Нов опит да се назначи без конкурс д-р Таня Андреева от БСП в "Шейново"

Столичните общински съветници ще гласуват за втори път решението за рокадата на последната си сесия за мандата на 14 септември

Всеки ден по обяд екипът на "Шейново" настоява за прозрачна процедура за избор на директор и подкрепя д-р Румен Велев.
Всеки ден по обяд екипът на "Шейново" настоява за прозрачна процедура за избор на директор и подкрепя д-р Румен Велев.
Всеки ден по обяд екипът на "Шейново" настоява за прозрачна процедура за избор на директор и подкрепя д-р Румен Велев.
Всеки ден по обяд екипът на "Шейново" настоява за прозрачна процедура за избор на директор и подкрепя д-р Румен Велев.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общинските съветници от ГЕРБ и БСП в София ще направят нов опит да назначат без конкурс д-р Таня Андреева, бивш здравен министър в кабинета на Пламен Орешарски, за завеждащ АГ-болницата "Шейново" и да отстранят сегашния директор д-р Румен Велев. Решението е включено в дневния ред на Столичния общински съвет за последното за този мандат заседание - това на 14 септември.

Според източници на "Капитал" от общината това се случва по искане на Бойко Борисов, като в случая обаче не се спазва законът за публичните предприятия и собствените правила за конкурси за избор на бордове на директори общинските болници.

Общинският съвет вече веднъж избра Андреева за временен директор в края на юли, но тогава областният управител на София-град Вяра Тодева върна, тъй като решението за назначението бе взето при наличие на законно проведен конкурс, резултатите от който не бяха обявени, а той не беше прекратен. Съдът пък спря вписването й като директор.

Какво пише в оценките

През юли общинските съветници бяха обяснили, че д-р Румен Велев няма да бъде избран, защото е получил по-ниски от тези на Андреева оценки, а именно - средно 5.25. Тя е кандидатствала за член на съвета на директорите.

"Капитал" разполага с протоколите с оценките на всеки един от членовете на журито. От тях става ясно, че от 8 гласували, пет са дали оценка пълно 6 по всички показатели на Велев. Един член на журито дава оценка 5.88, друг - 5.33, а трети - с 5.41. Което не води до средна оценка 5.25.

Какво още направиха общинарите

Общинските съветници назначиха и проверка на "Шейново", в едната й част по анонимен сигнал.

Проверката, разбира се, приключи със заключения, че има нарушения и затова се предлага директорът да бъде уволнен.

Реално обаче от общо 11, пет от точките са за издадени наказателни актове на лекари от болницата, за което директорът няма как да носи отговорност. Например, лекар не е запознал в пълнота пациентка с всичко, описано в информираното й съгласие и му е съставен акт. Според доклада, подписан от председателя на здравната комисия д-р Антон Койчев (СДС), отговорност за това трябва да носи директорът.

Няколко от точките се отнасят за разменените бебета в "Шейново" - казус, в който общината защити екипа на болницата и настоя д-р Румен Велев да продължи да бъде директор, както и го допусна до конкурса за директор.

"Всички обстоятелства в проверката са известни преди конкурса за директор през месец май. Целта на този доклад е да заблуди отново общинските съветници и да отклони вниманието от основния въпрос, а той е, че беше извършена подмяна на кандидатурите при това с дейното участие на вносителите. Комисията по избора е манипулирала резултатите и е заблудила общинските съветници, като ги е накарала да изберат кандидат, който въобще не участвал в конкурса. Ситуацията е абсурдна", коментира д-р Велев в писмо до кмета, председателя на общинския съвет и представителите на политическите групи в съвета.

По думите му, тъй като областният управител е върнал решението на СОС, а съдът спря вписването на д-р Андреева и е налице висяща съдебна процедура, сега, председателят на комисията по здравеопазване се опитва да заобиколи съда и отново да подведе общинските съветници с доклад за нарушения, които не съществуват.

Според Велев членовете на столичния общински съвет биха могли да направят разлика между сегашното стабилно финансово състояние на "Шейново", която от години работи на печалба и е втората най-търсена АГ-болница в България и финансовото състояние на болницата след двегодишното управление на д-р Таня Андреева преди 10 години. Тогава задълженията, които лечебното заведение натрупва, са 2 млн. лв.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 2

  Казусът не ми е интересен и не го следя, но тъй като Капитал видимо упорито го профанира и целенасочено го политизира, не е излишно да се споменат някои общодостъпни факта:

  1. Д-р Таня Андреева е един от водещите републикански специалисти по АГ. И в случая това е много по-съществено от факта на партийната ѝ принадлежност. Всъщност с партийните назначения на скромни като възможности хорица се прочу настоящият хермафродитен кабинет;

  2. Преди да стане за 14 месеца министър на здравеопазването, д-р Таня Андрева бе изпълнителен директор на същата АГ болница Шейново. И тъй като не е нито зъболекар, нито ортопед на директорска позиция в АГ болница, не виждам защо продължава чуденката какво прави в АГ болница АГ специалист;

  3. В прерогативите на принципала на болницата - СтОбС, е да сменя/назначава изп.директор на общинското лечебно заведение.
  В този смисъл, ако (да не дава Господ) ДС внучето стане кмет и получи ДС мнозинство в СтОБС, може някой нашумял напоследък имам от Рибново да оглави болницата. Колко му е...

  P.S. Длъжност " завеждащ АГ-болницата "Шейново" не съществува, Десислава.
  За навлизане в темата давам линк към сайта на Шейноо,в където управленската структура на болницата е дадена пределно достъпно и разбираемо:

  https://sheynovo-ag.eu/za-nas/struktura

  Нередност?
 • 2
  ydj16930723641190446 avatar :-|
  Miglena Decheva-Toneva
  • + 4

  Др.Андреева е парашутист. Тя не е действащ лекар много отдавна
  Сега на всяка цена трябва да намерим на приятелката на госпожа Станишева директор скоро кресло.

  Нередност?
Нов коментар