Капитал
Обратно към статията

Apple ще спести 47 млрд. долара от данъчната реформа в САЩ

Ако републиканците прокарат закона в сегашния му вид, компанията ще е най-печеливша от промените

От Йоанна Иванова
7 декември 2017

"Планираме да върнем парите обратно, което би ни донесло допълнителна гъвкавост около възрвръщаемостта на капитал."
Лука Маестри, финансов директор на Apple
[[more]]
Американският сенат одобри най-мащабната реформа на данъчното законодателство в страната от три десетилетия насам. Сега единственото, което дели американските корпорации от данъчни облекчения в размер на милиарди, е подписът на Доналд Тръмп. След като стана ясно, че реформата най-вероятно ще бъде прокарана след месеци неуспешни опити и борба от страна на демократите, икономисти се заеха да изчисляват кои компании ще бъдат най-облагодетелствани. Резултатът - Apple може да спести 47 млрд. долара от данъчните си задължения.


Спестени милиарди

Според изчисления на Financial Times (FT) Apple ще се превърне в най-големия победител от новото законодателство. Към момента компанията държи по-голяма част от международната си печалба извън САЩ, но ако данъчната ставка на чуждестранните печалби бъде намалена на планираните 14%, тя би спестила 47 млрд. долара. Според FT Apple има чуждестранен кеш и инвестиции за 252 млрд. долара и е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. След нея на второ място стой Microsoft, която има далеч по-малко пари в чужбина - 132 млрд. долара.

Според изчисленията на FT компанията ще трябва да плати данъци в размер на 78.6 млрд. долара, ако върне парите си в страната при действащия в момента режим. При планираното ново законодателство обаче ще дължи 31.4 млрд. долара.

За разлика от други компании Apple вече е заделила милиарди през последните години, с които да заплати потенциалните данъци. До момента технологичният гигант разполага с 36.4 млрд. - повече, отколкото ще трябва да заплати след реформата.

"Планираме да върнем парите обратно, което би ни донесло допълнителна гъвкавост около възвръщаемостта на капитал", коментира финансовият директор на компанията Лука Маестри.

Apple и данъците

Данъците на Apple влизат в новините за втори път тази седмица. Преди дни ирландското правителство и компанията се споразумяха тя да започне да изплаща 13-те млрд. евро, които Европейската комисия (ЕК) отсъди, че е спестила от данъци неправомерно. Двете страни ще обжалват решението пред Общия съд на Европейския съюз (ЕС), а дотогава Apple ще превежда парите в доверителна сметка. Все още няма детайлна информация по договора за нея, но в действителност това означава, че парите не могат да бъдат използвани. Интересното в случая е позицията на Ирландия, която се притеснява, че решението на ЕК ще навреди на славата ѝ като дестинация за правене на бизнес и магнит за инвестиции.

Тази година европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер се изправи пред редица компании и спорните им данъчни практики

[Reuters]

Случващото се е част от по-голяма тема. След излизането на Великобритания от ЕС страните, които подкрепят активните политики за окуражаване на данъчната конкуренция, стават все по-слаби в лицето на амбициозния Еманюел Макрон и реформаторските му намерения, а ирландската битка не е първата на комисаря по конкуренция Маргрете Вестагер.
Как FT стига до тази сума

Според предложението на Сената данъчната ставка за чуждестранна печалба в ликвидна форма е 14.49%, а тази за реинвестирани печалби - 7.49%. Apple ще получи облекчения равни на 41% от платеното извън страната, тъй като 14.49% се равняват на 41% от настоящата данъчна ставка от 35%. Ако обжалването на компанията по ирландските данъци бъде отхвърлено, данъците в САЩ ще паднат от 31.4 до 29.3 млрд. долара.

Според мнозина данъчната реформа облагодетелства единствено големите корпорации.

[Reuters]