Капитал
Обратно към статията

20 години затвор за Десислава Иванчева на първа инстанция

Съдът незабавно върна Иванчева и Петрова в ареста, имало опасност да се укрият заради тежките осъдителни присъди

От Мирела Веселинова
15 април 2019

Присъда от 20 години затвор за Десислава Иванчева произнесе съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд (СНС). Бившата кметица на "Младост" ще трябва да плати и 10 000 лева глоба, а заедно с това й е наложена забрана да заема държавна или общинска длъжност за срок от 20 години, както и професия или дейност в държавни учреждения. Зам.-кметицата Биляна Петрова получи присъда от 15 години затвор и глоба от 15 000 лв., а бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров – 12 години и 12 000 лв. глоба. Те също имат аналогична забрана да заемат обществена служба за срока на присъдата. И за тримата е постановена и конфискация на част от имуществото. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Иванчева и Петрова върнати в ареста незабавно, Дюлгеров остава под домашен арест

По искане на прокуратурата веднага след произнасяне на присъдата съдия Иво Хинов постанови Иванчева и Петрова да бъдат върнати в ареста, като възприе аргументите на обвинението, че след тежките осъдителни присъди има опасност те да се укрият. Съдията постанови незабавно изпълнение на мярката и двете бяха задържани още в съдебната зала. Като аргумент за промяна на мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова съдия Иво Хинов изтъкна дори това, че двете се ползвали с висока обществена подкрепа. Мярката ще се изпълни в затвора в Сливен. Петко Дюлгеров, чиято присъда също е тежка, остана обаче с мярка за неотклонение "домашен арест", тъй като е болен и нямало основание да се предположи, че ще се укрие.

Защитата ще обжалва и присъдите и мерките за неотклонение, потвърди за "Капитал" защитничката на Биляна Петрова адвокат Радост Ганчева от кантората на Ирен Савова.

Обвинението срещу тримата е за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, който според прокуратурата е бил изнудван да стори това чрез забавянето на неговите преписки в общината. В схемата Петко Дюлгеров е играл ролята на посредник. Според прокуратурата първоначално поисканият подкуп е в размер на 500 000 евро, впоследствие намален.

На 17 април м.г. Иванчева и Петрова бяха показно задържани на централно софийско кръстовище, а в кашон на задната седалка на автомобила, в който пътували, са намерени 56 000 евро, предварително белязани. Малко преди това Ваклин предал на Дюлгеров 70 000 евро, от които посредникът задържал за себе си 14 000 евро комисиона.

Двете жени от самото начало твърдят, че са набедени и жертва на провокация. Миналата седмица Дюлгеров се отрече от показанията си от 18 април м.г. в рамките на досъдебното производство, като заяви, че те са дадени под натиск от служители на КПКОНПИ и срещу обещание, че ще бъде пуснат. Дюлгеров и днес потвърди същото, като добави, че са е съгласил на това, защото му предстояла операция на зрението, която била много важна за него.

Дюлгеров: Ваклин ме нае като консултант, провокираше ме отвсякъде

Днес след произнасянето на присъдите Дюлгеров за пръв път проговори пред журналисти, като започна с репликата "много време мълчах". Според обясненията му той е бил нает от Ваклин като консултант срещу хонорар, след като преди това Ваклин наемал много други хора "да му решат проблема с Иванчева". Ваклин му се обадил от името на Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, заяви днес Дюлгеров и изрази съжаление, че не е сключил с Ваклин договор, както се били разбрали. Същевременно Дюлгеров подчерта, че в съдебна зала се оказва, че Ваклин не си спомня кого е наемал, нито за споменатите в един от подслушаните разговори 15 хиляди евро за спецпрокуратурата.

Провокираше ме отвсякъде, показваше ми парите многократно, носеше ги непрекъснато, заяви днес Дюлгеров пред журналисти. Цитира Ваклин, който му заявявал, че има милиони и му е все едно дали ще ги даде на Иванчева или на банката.

Необичайно високи присъди

По закон мотивите съда ще излязат в срок до 1 месец. По тази причина към момента не е известно какви са основанията на съдията да приеме за доказано, че Иванчева е виновна за това, че е поискала 187 500 евро, а Петрова и Дюлгеров са й помагали. Към момента могат само да се правят предположения.

Обективно обаче присъдите, произнесени днес от Специализирания наказателен съд, са необичайно високи, коментират юристи. Бегъл преглед на списъка на присъди за корупция, публикуван на сайта на Върховния касационен съд (ВКС) в рамките на мониторинга на тези дела, показва, че обичайно те варират между 6 месеца и 4 години. Единични са случаите на присъди, които стигат до 6-7 години лишаване от свобода. Има и случаи на 5 години затвор за длъжностно присвояване на 6 млн. лева в съучастие.

Присъда от 20 години затвор за корупция няма аналог в съдебната практика от последните години. Дори присъдите на групата на "Наглите" – за организирана престъпна дейност за отвличания и рекет, варират между 15 и 18 години, за някои от тях – намалени на 10 години. Присъдата на Митьо Очите след споразумение е 4 години.

Присъди лишаване от свобода между 20 и 22 години през последната година са налагани само за драстични случаи на предумишлени убийства. През януари т.г. ВКС потвърди наказание от 22 години и половина лишаване от свобода за убийството на Виола Николова, пребита до смърт от приятеля си Стефан, който я изтезавал близо час, преди да издъхне. През февруари ВКС потвърди и наказание 22 години затвор за двойния убиец от язовир "Въча". Но пък същия месец ВКС потвърди и 6 години лишаване от свобода за Янко Ваташки за изнудване при опасен рецидив.

Десислава Иванчева (вдясно) и Биляна Петрова пристигнаха днес в съда с очакване да бъдат оправдани. Вместо това след произнасяне на тежките осъдителни присъди те бяха върнати обратно в ареста

Фотограф: Анелия Николова