Капитал
Обратно към статията

LINK Mobility подновява придобиването на основния бизнес на "Алтерко"

Сделката беше временно замразена заради промяна на собствеността в норвежката група

От Иглика Филипова
21 април 2019

Норвежката LINK Mobility Group подновява действията за придобиване на телекомуникационния бизнес на българската "Алтерко". Това става ясно от подаденото уведомление до Комисията за защита на конкуренцията. Предстоящата сделка беше обявена преди повече от година, но беше временно замразена заради промяна в собствеността на норвежката група. Антимонополното ведомство трябва да се произнесе по операцията, която се очаква да окаже въздействие върху пазарите на услуги по мобилно известяване и премийни гласови съобщения.

Какво се продава

Придобиването засяга телекомуникационния бизнес на "Алтерко", който включва пет компании в три държави. Това са българските "Теравойс", "Тера комюникейшънс" и "Алтерпей", румънската Teracomm RO и македонската Tera Communications. Фирмите работят в сферата на мобилните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и изпращане на уведомителни съобщения, а сред клиентите им са мобилни оператори, банки и т.н. "Алтерко" ще запази бизнеса си с интернет на нещата (IoT) и умните устройства на "Алтерко роботикс". По предварителни данни консолидираните продажби на българската група нарастват с близо 13% през 2018 г. (виж графиката).


В края на миналата година акционерите на "Алтерко" одобриха продажбата на петте дружества на LINK Mobility Group при минимална цена на сделката 7.9 млн. евро (15.4 млн. лв.). Това е индикативната пазарна стойност на собствения капитал на телекомуникационния бизнес на "Алтерко" към края на 2017 г. според изготвената в средата на миналата година независима оценка. Сумата е определена на база печалбата на прехвърляните дружества преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на консолидирана база, умножена с коефициент 5.5.

Норвежка сделка

През октомври 2018 г. "Алтерко" и LINK Mobility Group се споразумяха да удължат крайния срок на обвързващото си споразумение. Първоначално сделката се очакваше да бъде приключена до края на април 2018 г., но преговорите между двете компании бяха временно замразени, след като Victory Partners VIII Norway отправи оферта за придобиване на LINK Mobility Group, която приключи успешно. Victory Partners на практика се притежава непряко от фондове, управлявани от дотогавашния собственик на LINK Mobility Group - базираната в Бостън ABRY Partners. След прехвърлянето на собствеността норвежката компания реши да се отпише от борсата в Осло.

Това ще бъде втората българска сделка за норвежката група, която през есента на 2017 г. придоби "Войском" (сега "ЛИНК Мобилити") за 3.8 млн. евро.

Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са основните акционери в "Алтерко"

Фотограф: Юлия Лазарова