Капитал
Обратно към статията

Изгасете светлините

Какви са предимствата и недостатъците от използването на тъмен режим при различни приложения

От Пламена Кацарова
19 април 2019

Напоследък използването на тъмен режим (dark mode) при редица приложения, а и при различни десктоп и мобилни операционни системи, е много актуално. Съображенията за това са от различно естество – както чисто естетически и здравословни, така и прагматични. Причината за тази вълна е все по-масовото разпространение на дисплеите с OLED матрица, които стават все по-достъпни. При този вид дисплеи колкото по-малко подсветнати елементи имате върху екрана във всеки един момент, толкова по-малко от батерията консумират те.

Правилото важи за всички видове джаджи и се обяснява лесно с това, че на практика отделните пиксели имат по-малко работа при тъмните зони по екрана, заради което черпят по-малко енергия. Освен икономията на енергия, сред другите предимства на този режим са по-малкото натоварване за очите, подобрената четимост на визуализирания върху екрана текст и удължаването на живота на бaтерията на устройствата като цяло.

Фотограф: Beck Diefenbach


И малко естетика

Тъмните режими се радват на широка популярност и по чисто естетически причини – цветовата им гама е предпочитана от много хора. Някои от най-използваните мобилни приложения, сред които Messenger, Viber и Slack, наскоро въведоха опцията за включване на dark mode, а това предстои и за много десктоп апликации, с последния си ъпдейт го добави и Chrome на Google. Освен месинджърите тъмни режими имат и видеоплатформата Youtube, социалната мрежа Twitter и Skype, както и операционната система Windows и офис пакета на Microsoft. До скоро най-масовата РС операционна система не разполагаше с подобна екстра, но с последния си голям ъпдейт Windows 10 също се сдоби с нея. Тъмният режим може също така да бъде намерен като възможност и в операционните системи на конзолите за игри като Nintendo Switch и Xbox One S/X. Общо взето, въвеждането на такъв режим се очаква при всеки софтуер, който се използва на устройство с цветен дисплей. Още една платформа, която има чудесен и изключително лесен за активиране тъмен режим е Reddit. Без значение от причината, поради която искате да го използвате, тъмният режим е оптимално решение както за здравето на очите ви, така и за това на батерията на устройствата ви.

Предимствата и недостатъците

При използването на тъмни режими се намалява количеството на т.нар. синя светлина, като така вероятността цикълът на съня да бъде нарушен намалява. В резултат на това хората, които използват тази опция, често го правят, защото тя предлага по-добро преживяване при използване на устройствата през нощта. Умората на очите, причинена от отблясъците на дисплея, също намалява значително с използването на по-тъмен фон.

Ползите от тъмните режими не се изчерпват с такива за здравето на потребителя. Тъмните цветове също имат способността да използват по-малко енергия и тъй като по-тъмните дисплеи работят по-добре в настройки с ниска осветеност, разходите за електричество могат да спаднат. Освен това, ако устройството ви има дефектни пиксели, те често са по-малко забележими при използване на тъмен режим.

Тъмният режим може да е полезен и при дълги периоди на четене. Някои цветове се открояват по-добре на черен фон, отколкото на бял, което е особено ценно, когато се опитвате да подчертаете някои части от информацията на страницата.

Разбира се, използването на dark mode има своите, макар и малки, недостатъци. Ситуациите, при които има много външна светлина, например когато използвате устройство в добре осветена стая, също могат да причинят неудобство при четене на текст с тъмен фон. Четенето на малки шрифтове в тъмен режим на ползване също е по-голямо предизвикателство, отколкото в по-светъл, което означава, че тези, които четат дълги текстове, е малко вероятно да се възползват от ползите. Това ясно показва, че както традиционните режими на работа, така и тъмните имат своите предимства и недостатъци. В крайна сметка обаче най-големият плюс е, че, въвеждайки опцията за включване на тъмен режим на приложенията, разработчиците предоставят на потребителите избор, основан на техните нужди.