Капитал
Обратно към статията

Комедиантът Зеленский е новият президент на Украйна

Той заложи на популистки обещания, но липсата на план за тяхната реализация създава усещане за несигурност

От Йоанна Иванова
22 април 2019

Комедийният актьор без политически опит Владимир Зеленский спечели гръмка победа над настоящия държавен глава Петро Порошенко на балотажа на президентските избори в Украйна. Зеленский спечели убедително с близо 73% от вота, докато за Порошенко гласа си дадоха едва 25% от явилите се в избирателните секции.

Победата му не е изненадваща – Зеленский успя да се възползва от дълбокото разочарование на украинците от управлението на Порошенко, както и да мобилизира избиратели от целия политически спектър благодарение на популистките си обещания. Предстои обаче да се разбере дали комедиантът ще успее да задържи високия си рейтинг, когато влезе в истинската политика.

Комедиантът популист

Притесненията за бъдещето управление на Зеленский се дължат на няколко фактора. В предизборната програма на комедианта фигурираха обещания за борба с корупцията, по-високи заплати, по-високи пенсии, повече референдуми, справедливост и сигурност, добри пътища и дори бърз интернет, но не и ясна стратегия за тяхното изпълнение. Зеленский отказваше да участва и в дебати с опонентите си Порошенко и Юлия Тимошенко и всячески избягваше въпросите на журналисти относно реализацията на плановете му.

Другата причина за притеснение около новия президент на Украйна е връзката му с един от най-богатите олигарси в страната – Игор Коломойски. Коломойски е собственик на телевизионния канал, който излъчва предаването на Зеленский "Слуга на народа", в който той играе обикновен човек, станал внезапно президент. И двамата твърдят, че отношенията им са само професионални и фокусирани върху кариерата на комедийния актьор, но по твърдения на Reuters пътищата на двамата мъже се пресичат по различни начини.

Всичко това се случва на фона на изключително тежък период за Украйна – Зеленский поема властта в държава с разклатена икономика, конфликт с Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна, както и предстоящите плащания по външния дълг.

Недоволството от Порошенко

Настоящият президент на Украйна Петро Порошенко успя да вземе едва 25% от гласовете, като според анализатори победата на Зеленский до голяма степен се дължи на липсата на доверие към президента. Порошенко започна мандата си с близо 55% одобрение, но според данни на Reuters през декември 2018 г. доверието към него се е стопило до едва 17%. За петте години на власт Порошенко не успя да изпълни високите очаквания за борба с корупцията по високите етажи на властта и олигархията, които направи по време на предизборната си кампания, като за представянето му не помогна и фактът, че собственото му име продължава да бъде замесено в скандали.

Предизвикателствата

- Конфликтът с Русия

Зеленский наследява един конфликт с Русия в източната част на страната, който причини близо 13 хил. жертви за пет години и лишава Украйна от контрол над въглищния басейн и индустриален район Донбас и над част от границата й с Русия.
Киев и западните държави обвиняват Москва, че оказва военна подкрепа на контролиращите този регион проруски сепаратисти, а руските власти отхвърлят тези твърдения въпреки констатациите на множество медии, сред които и "Франс прес".
Минските споразумения от началото на 2015 г., подписани под егидата на Париж, Берлин и Москва, позволиха намаляване на интензивността на сраженията, но без да сложат край на конфликта или да доведат до политическо решение, припомня AFP.

Зеленски обеща вчера да "постави ново начало" на този процес, след като изрази по време на кампанията си идеята да привлече САЩ или Великобритания към мирния процес.
Въпреки своите изявления, че е готов да преговаря с руския президент Владимир Путин, Зеленский остава непоколебим: тези територии трябва изцяло да се върнат под украинска власт, без да им се дава специален статут.

- Финансови проблеми

След като беше пред финансова катастрофа, Украйна се възползва през 2014 г. от план за финансова помощ от западните държави, управляван от Международния валутен фонд (МВФ). Траншовете по кредита обаче бяха отпускани на малки части заради трудности при въвеждането на някои мерки за строги бюджетни икономии и против корупцията, поставени като условие за заема.
Очакваният до два месеца следващ транш от 1.3 млрд. долара остава несигурен, което ще създаде проблеми за страната.

Новият президент рискува много бързо да се изправи пред сложна финансова ситуация. Три дни преди втория тур украинското правосъдие обяви за незаконно решението на правителството от 2016 г. да национализира най-голямата украинска банка - Приватбанк, където е вложена значителна част от спестяванията на украинците. Кредиторите на Киев заявиха, че внимателно ще следят това дело, ключово за финансовата стабилност на Украйна.

- Враждебна политическа класа

Според политолога Микола Давидюк "първият и най-сериозен риск за Зеленский няма да дойде от армията или от войната, а от сформирането на екипа му". Макар да заяви, че иска да модернизира властта, въвеждайки процедура за импийчмънт, премествайки президентството в сграда тип "отворено пространство" и правейки редовни визити в чужбина, Володимир Зеленский не разполага с мнозинство в парламента, за да сформира правителство.
Парламентарните избори са насрочени чак за 27 октомври, което е твърде далеч, когато става дума за украинския политически живот. Изтеглянето им напред с цел възползване от инерцията на президентските избори е доста сложно юридически. Друга трудност според експерта ще бъдат отношенията с изключително силните в Украйна олигарси.

[Reuters]