Капитал
Обратно към статията

4+1 | Защо еднорозите в Силициевата долина масово излизат на борсата, как ваши снимки тренират софтуер за лицево разпознаване и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

От Капитал
22 април 2019

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Груповото мислене на еднорозите

Най-новият бизнес парк до автобусната станция Transbay в Сан Франциско е най-доброто място за забелязване на еднорози. В града има 88 стартъпа, всеки оценен на над 1 млрд. долара. В последната година огромна част от тях са решили да предприемат IPO-та на борсата. Според Economist, това демонстрира вреден модел на групово мислене в Силициевата долина. Прочетете повече тук.

Използва ли някой лицето ви?
36-годишната активистка Джилиан Йорк случайно открива, че нейни снимки от период от почти десет години се използват от американското правителство, за да тренира софтуер за лицево разпознаване. Много от снимките са лични, а някои са взети от YouTube видеа, в които Йорк е присъствала. Прочетете повече тук.

Когато европейците си тръгват
Европейските мигранти един по един си опаковат багажа и напускат Великобритания преди Brexit или поне си правят планове за това. В същото време британското правителство се надява на тяхно място да привлече по-високо образовани мигранти от целия свят. Техният престой във Великобритания обаче би бил спорадичен и краткотраен. Прочетете повече тук.

Как да преместиш мегалитен блок с ръцете си
Учени от MIT са открили метод, с който сам човек може лесно да премести огромни обекти, тежащи до 1 тон, с голите си ръце. Според учените методът, който включва и определени форми на обектите, е пътят към обясняването на това как са били преместени блоковете в Стоунхендж от древните с нулеви технологии. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Град на доставките

Ще убият ли приложенията за доставка на храна кварталния ви ресторант? Дигиталната икономика на доставки в градовете е изключително удобна за потребителите, но налага високи цени за ресторантите - или изпускат големи количества клиенти, на които вече не им се излиза, или се съгласяват да дават до 30% от транзакциите на приложенията. Подобни дялове доста надвишават маржа на печалбата на средния квартален ресторант. Можете да слушате тук.

[Reuters]