Капитал
Обратно към статията

Руските карти "Мир" искат да се конкурират с Visa и MasterCard на международните пазари

В Русия те се налагат успешно след въвеждането на санкциите от Запада заради анексирането на Крим

От Йорданка Веселинова
6 май 2019

След като западните санкции удариха финансовата система на Русия преди пет години, в портфейлите на много руснаци започна да се появява нова банкова карта – картата "Мир". От създаването на Национална система за картови разплащания (NSPK) през 2015 г., руската карта се превърна в реален конкурент на гигантите Visa и MasterCard на територията на страната. Това се случи благодарение на политиката на правителството, което реши държавните помощи и заплатите на чиновниците да се изплащат само на тях. Сега фокусът на NSPK e недостатъците на руската карта - несъвместимостта ѝ с много международни платформи за пазаруване и ограниченото ѝ използване извън Русия, да бъдат преодолени, пише Reuters.

Началото

През лятото на 2014 г. заради наложените на Русия санкции Visa и MasterCard отказаха да обслужват руските банки - СПМ банк, Инвесткапиталбанк, Банк "Россия" и Собинбанк. След това в Русия беше приет закон за създаване на Национална система за картови разплащания, защото съществуваха опасения, че санкциите, наложени върху банки и бизнесмени, биха могли да блокират сделки, извършени с американските Mastercard и Visa.

Националната система за картови разплащания започна да работи от 1 април 2015 г. Тогава Русия наложи безпрецедентни изисквания към глобалните компании за разплащане, за да могат те да продължат да оперират на нейна територия. Те бяха задължени да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията и за да се гарантира, че няма да има прекъсвания, да внесат в Руската централна банка депозит, равен на средната стойност на транзакциите, минаващи през тях за 48 часа. Първа към системата се присъедини MasterCard.

Картите "Мир"

До момента са издадени над 56 млн. карти "Мир", които в момента държат над 20% от пазара с банкови карти в Русия, каза Владимир Комлев, главен изпълнителен директор на Националната система за картови разплащания в Русия.

NSPK, създадена от централната руска банка, получи тласък от законодателството, което задължава държавните служители да имат такива карти и да получават заплатите си по тях. Целта е делът на картите в страната да достигне 30% през следващите няколко години. Предвижда се и други държавни помощи да се превеждат само по тези карти. Тези мерки направиха "Мир" реален конкурент на Mastercard и Visa в Русия.

Картата на чуждите пазари

Русия се надява да въведе своите карти"Мир" (от руски - "свят"), на чуждестранните пазари, където живеят и пътуват руски граждани, каза Владимир Комлев.

"През следващите три години искаме картите "Мир" да работят в страни, в които руснаците са свикнали да пътуват," каза Комлев. "Това е най-трудната задача по отношение на възвращаемостта на инвестициите."

NSPK каза, че турската Isbank е започнала да приема "Мир" от края на април. Руснаците са направили 5.7 млн. пътувания до Турция миналата година, сочат данни на държавна статистическа агенция Росстат.

Прогнози

От следващата година пенсиите, детските надбавки и обезщетенията за безработните ще се изплащат само чрез тези карти, като по този начин се очаква употребата на картите "Мир" да се увеличи с 10 пр. пункта до 30%.

Комлев прогнозира, че карти "Мир" ще работят в някои банки в 12 чужди държави до края на годината. Той обаче да не разкри кои биха могли да бъдат тези държави. Той заяви още, че един от приоритетите на NSPK е с картите да могат да се правят резервации и да се купуват самолетни билети.

"Бизнесът и геополитиката са смесени тук, така че не е толкова лесно да се изпълнят целите ни, както бихме искали", каза той.

Разпространение

"Мир" разработи свое собствено приложение за смартфон "Mir Pay", а с картата могат да се правят транзакции чрез Samsung Pay. NSPK засега не е постигнала споразумение с Apple за предоставяне на картите на тяхната мобилна платформа за плащане.

[Reuters]