Капитал
Обратно към статията

Лале ли си, зюмбюл ли си

Ако искате да се насладите с всички сетива на пролетта, посетите една от най-известните цветни градини - паркът "Койкенхоф" в Холандия

От Доротея Факирова
25 април 2019

Градините се намират в малкото холандско градче Лисе, разположено на около 30 км югозападно от Амстердам и съвсем близо да бреговете на Атлантическия океан. Украсена от безкрайни цветни полета и водни канали с типичните мелници, тази част на Холандия през пролетните месеци е като картина, която освен да радва очите, носи приятното ухание на зюмбюли и морски бриз.

Ако първата ви точка е Амстердам, има няколко начина да се придвижите до "Койкенхоф" (Keukenhof).
Най-бързо ще стигнете с кола. Градините са лесни за намиране благодарение на табелите, които започват още преди влизането в Лисе. Паркът разполага с огромен платен паркинг, където организацията е безупречна. Не забравяйте да платите паркинга, преди да се отправите към изхода.

Друг вариант е да се запишете за групова екскурзия, което означава и уреден транспорт с автобус от столицата и експресен вход за парка на цена 30 евро, който може да резервирате онлайн. По време на пътуването, което е с продължителност 55 минути, ще научите интересни подробности за градините, от видеопрезентацията и брошурите на различни езици.

Може да използвате и обществения транспорт, за да се придвижите дотам. Вземете директния влак от Амстердам до летище "Схипол" (Schiphol), а оттам автобус 858 (Keukenhof Express). Ако искате да стигнете с колело, което е може би най-популярният транспорт в Холандия, използвайте велоалеите от Лисе и го оставете за съхранение на входа на парка.

Кога да посетите парка

Тази година паркът отвори врати на 21 март и ще затвори за посетители на 19 май. Времето е ограничено, тъй като това са месеците, в които цъфтят лалетата, зюмбюлите, нарцисите и другите пролетни цветя, които се засаждат ежегодно тук. Ако посетите "Койкенхоф" в началото на сезона, възможно е голяма част от цветята все още да не са разцъфтели. Въпреки невероятните грижи за флората метеорологичният фактор е от значение и затова, най-подходящото време за посещение е втората половина на април и първите дни на май.
"Койкенхоф" е една от най-големите атракции в Холандия и посетители от цял свят пристигат тук всяка година, за да се насладят на красотата на градините.

Паркът е голям и има място за всички, но ако предпочитате да избегнете тълпите от туристи, предвидете си посещение през седмицата. Сутрин рано и следобед е по-спокойно, а тогава и светлината е подходяща за снимки. Паркът отваря в 8:00 сутринта и затваря врати в 19:30 ч.


За да избегнете опашките за билети, купете ги предварително онлайн. Цената е 17 евро за възрастен (онлайн) и 18 евро на гише. Купеният по-рано билет не само ще ви спести време и пари, но ще ви осигури по-бърз достъп до входа. Децата до 4 години влизат безплатно, а от 4 до 18 години са с билет от 8 евро.

Цветята

Всяка година цветята в парка се аранжират по специално зададена тема. Тази година тя е Flower Power и препраща директно към хипи движението от 70-те години на XX век и посланието за мир и любов.

Тази пролет аранжорите са създали седем различни градини с този общ мотив, но с различна интерпретация. В романтичната Love&Peace Garden може да оставите послание за любов, написано на хартиена лента. Strawberry Fields Garden е вдъхновена от The Beatles и също присъства като декор. Happiness Garden, Flower Power Garden, Ibiza Garden, Forest Cabin Garden, The Green Machine Garden са идеалните места, където да си направите незабравими цветни снимки с разноцветен декор. Тук цветята са над сто вида, като преобладават естествено лалетата и зюмбюлите.

В парка се намират и различни павилиони, където се провеждат изложби и събития, свързани със света на цветята. Ако нямате късмет с времето и не може да се разходите из парка, там на закрито може да се насладите на изящно аранжирани цветни фигури, които се променят всяка седмица. В Павилиона Oranje Nassau също ежедневно се провеждат демонстрации по аранжиране и сте поканени да наблюдавате директно изкуството на създаване не само на красиви букети, но и на различни форми и фигури от крехките цветя.

История

Историята на градините Койкенхоф датира още от XV век, когато те са били зеленчукова градина на двореца Teylingen.

По късно през XIX век холандският архитект Ян Давид Цохер и синът му Луис Пол Цохер преобразяват облика на градините около двореца по модела на английските паркове. През 1949 г. група видни производители на цветя решават да превърнат градините в парк за изложения на цветя и на следващата година "Койкенхоф" е официално открит за посетители.

[Shutterstock]С деца

Както всеки един парк, "Койкенхоф" също е една от предпочитаните дестинации за прекарване на деня с децата, тъй като е безопасно и интересно място дори за най-малките. В центъра на парка се намира зона с домашни животни, където децата да погалят малките прасета, кокошки, козички, овчици и зайчета. Има и площадка за игра с катерушки и люлки за всяка възраст. Само следете децата да не късат цветя, тъй като веднага ще ви бъде направена забележка.

Ами куче?

Може да вземете своя домашен любимец, за да се полюбува на впечатляващите миризми и гледки, трябва само да е на каишка.

Къде да отседнете

Тъй като паркът е недалече от Амстердам и придвижването до него е лесно, най-много туристи отсядат там. В Лисе също има хотели и частни домове, които предлагат апартаменти и стаи за туристи. Ако разполагате с кола, то тогава може да се настаните и в някое от съседните градчета, които се намират на атлантическия бряг, а дори и в модерния град Ротердам, който се намира на около 50 км.

Ресторанти

В парка има различни ресторанти с разнообразна кухня, както и фургони, които предлагат гофрети, хотдог, сладолед, плодове и други закуски. Разбира се, може да си направите и пикник, влизането с храни и напитки е позволено и има достатъчно красиви места, където да се разположите за по-дълго.

Наемете колело

Въпреки че в парка не е позволено да влезете със собствено колело, на входа се дават велосипеди под наем за спокойна разходка из околностите.

Поглед от високо

През уикендите до 5 май се организира полет със самолет Royal DC-3 Dakota, който излита от летище "Схипол" и лети над градините и цветните полета в околността.

Разходка с лодка

В парка се организират и разходки с лодка по канала. Разходката, която преминава през полетата, засадени с разноцветни цветя, е с продължителност 45 минути и струва 8 евро за възрастни и 4 евро за деца.

Официален сайт на парка за информация и билети.

[Shutterstock]