Капитал
Обратно към статията

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

"Лукойл" без Валентин Златев, Делян Пеевски вероятно ще отиде в европарламента, какво доведе до бум в производството на електрически велосипеди в България и още

От Капитал
26 април 2019

1. Перестройка в "Лукойл": след 20 години начело Валентин Златев е отстранен от руския собственик. Защо и какво ще се промени?

За малко бизнеси има неписан знак за равенство между лицето начело и самата компания. Две десетилетия Валентин Златев и "Лукойл" бяха взаимозаменяеми понятия и новината за освобождаването му от ръководния пост на българското поделение на руската компания се прие като края на една ера.

Той беше сменен от руснака Булат Субаев. Решението беше публикувано на 19 април, но не е неочаквано. Рокадата повдигна два ключови въпроса - защо се стигна до нея и как ще се отрази тя на руската компания и на пазара на горива в България. Вижте историята тук.

2. Този път Делян Пеевски може би ще отиде в Европейския парламент

Когато през октомври 2017 г. по време на посещението си в българския парламент по покана на ДПС председателят на европейските либерали Ханс ван Баален беше запитан от журналист дали познава "най-могъщия депутат" от движението Делян Пеевски и какво знае за него, въпросът предизвика лека суматоха. Тогава стана ясно, че Пеевски е една либерална срамна тайна - в АЛДЕ са чували за него, но както тогава, така и сега, предпочитат да не коментират изявите на българския бизнесмен и политик.

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. Пеевски беше поставен на второ място в листата на ДПС и избран за евродепутат. Една от версиите за отказа му тогава беше, че е станало под натиска на европейските либерали от АЛДЕ, но европейските либерали предпочитаха да не коментират случката дори анонимно. По-вероятната причина за отказа на Пеевски тогава беше друга. С издигането му за кандидат ДПС се опитваха да излъскат имиджа му след неуспешния опит да оглави ДАНС през 2013 г., довел до масови граждански протести. За тези избори ДПС избра друга тактика. За кандидатурата на Пеевски знаеха тесен кръг от хора, а избраните за евролистата се пазеха в тайна почти до официалното й регистриране в ЦИК. Още по темата - в този текст.

3. Признание на районния съдия Методи Лалов потвърди задкулисието при назначенията в съдебната власт

Преди две седмици бившият председател на Конституционния съд Румен Ненков заяви в ефира на bTV, че политиците участват и имат средства за влияние при избора на висшите ръководители в съдебната власт. Ненков призна, че именно той е предложил Лозан Панов за председател на ВКС, след като главният прокурор Сотир Цацаров му е предложил да се номинира за поста.

Миналата седмица бившият ръководител на Софийския районен съд Методи Лалов също реши да разкаже за технологията, по която е бил избран на поста в края на 2012 г., и за ролята на Делян Пеевски в процеса. Подробностите четете тук.

4. Производството на електрически велосипеди в България е в бум - заради митата за Китай и пораснало търсене

Безшумно и елегантно, както се и карат, електрическите велосипеди са придвижили цяла една индустрия в българската икономика силно напред. Само за една година производството им тук е скочило от около 28 хил. бройки на над 128 хиляди, а износът е пораснал с 250% до над 207 млн. лв., показват данните на бранша и на националната статистика. Обяснението е в ограничения китайски дъмпинг от януари миналата година, както и в по-голямото търсене на електрически велосипеди в Европа.

Но има и още една подробност - фабриките в България се подготвяха за този момент от години, така че, когато Брюксел спря китайските контейнери, те бяха напълно готови да заемат свободната пазарна ниша. За успехите и предизвикателствата пред сектора вижте този текст.

5. Германец, реставрирал и почиствал някои от най-известните монументи в света, ще обнови паметника в Докторската градина

"Искахме да почистим паметника на Шипка, но се оказа, че не е толкова замърсен и няма нужда от намеса, предполагам, защото е в планината и далеч от градския прахоляк", казва германският културен реставратор Торстен Мьовес. От седемнадесет години той отговаря за почистването и реставрирането на над сто световни обекта - паметници, статуи, мостове, галерии, площади, музеи, църкви, болници, манастири. Сред тях са London Eye, Статуята на свободата в Ню Йорк, Космическата игла в Сиатъл, Забраненият град в Китай, Луксор в Египет и много други, намиращи се на пет континента.

Служител е на германската фирма за професионално почистване Kärcher, която развива програма за опазване на световното културно наследство от 1978 г. насам. Торстен Мьовес започва да се занимава с почистване и реставриране на паметници, защото иска да пътува, но постепенно с годините и натрупването на опит все повече осъзнава с колко отговорна задача се е заел. Историята му четете тук.

Валентин Златев

Фотограф: Надежда Чипева