Капитал
Обратно към статията

Живеем във време на плутопопулизъм

Политиката на страха и гнева

От Мартин Улф
3 май 2019

Мартин Улф главен икономически коментатор на "Файненшъл таймс", в анализ за вестника
Те са политиците на страха и гнева. Не би било изненадващо да се появят след някаква революционна промяна. Много повече е обаче, когато се появяват в утвърдени демокрации. Сега виждаме избраните "силни" навсякъде. Те се различават по качествата си, страните им също. Но всички са герои в една история, разказвана от независимата американска организация Freedom House. Последният й доклад регистрира за 13-а поредна година влошаващо се здраве на демокрациите по света и особено в тези, които се появиха след студената война. Случва се и във водещи западни демокрации като САЩ.

Такива лидери се представят като защитници на "обикновените хора" - от чужденците, малцинствата и продажните елити. Те са подвластни на параноята - за всички проблеми е виновен някакъв външен или вътрешен враг. За да е успешен, популисткият демагог трябва да внушава вяра, че е избран от съдбата. От съществена важност е да е обсебен от себе си, мегаломанията също помага. В книгата си "Разстроени умове" ирландският писател Йън Хюс предполага, че такъв човек е нарцисист или психопат. Как иначе може да "продава" на другите идеята, че той е тяхното спасение?

Ако искате да разрушите демокрацията, уви, не е толкова трудно да го направите, пишат Стивън Левицки и Даниел Зибълт от Харвард в "Как умират демокрациите". Първо, овладейте съдебната и данъчната власт, разузнавателните служби, правоприлагащите органи. Второ, "обезвредете" политическите опоненти и преди всичко медиите. Трето, лишете от смисъл изборните правила. Паралелно с тези покушения ожесточено нападайте нелегитимността на опозицията и "фалшивостта" на информацията, различна от твърденията ви.
Части от елита използват емоциите на хората, за да постигнат огромни данъчни облаги и премахване на регулации.

Хората ще поискат такъв лидер, ако отчаяно желаят да вярват, че някой силен е на тяхна страна в един несправедлив свят. Това се случва, когато доверието в институциите и нормите на сложната по характера си демокрация се срине. Когато изчезне вярата в трезвата политика, харизматичната фигура се появява като най-стария вид лидер: племенният вожд. Когато нещата станат елементарни, разликата между развиващите се и т. нар. напреднали демокрации може да се стопи. Вярно е, че последните имат по-силни институции и норми и по-образован електорат. Някои твърдят, че това е достатъчно за демокрацията да устои. Но ние сме хора. А хората винаги са обожавали харизматични деспоти.

Разкритото в доклада на специалния съветник Робърт Мълър поведение на американския президент в предишни времена би било неприемливо. Защо тогава г-н Тръмп все още има доверието на толкова много хора? Отговорът е с две части. Едната е в силата на страха и гнева, дължаща се на продължителни икономически несгоди, финансовата криза и културни промени. Другата е в желанието на части от елита да използват тези емоции, за да постигнат огромни данъчни облаги и премахване на регулации. Аз наричам този подход "плутопопулизъм".

САЩ са най-важният случай, защото са основният защитник на либералната демокрация в света. Но и в други страни с високи доходи чувствата не са много по-различни.

Деинституционализираното управление на избрания "силен човек" може да е по-лошо от институционализираното управление на назначен лидер като китайския Си Дзинпин.

Политиката на страха и гнева клони към тирания. Институциите сами не могат да я възпрат. Както смяташе Ейбрахам Линкълн, една демократична република ще издържи само ако са призовани "по-добрите ангели на нашата природа".

Когато нещата станат елементарни, разликата между развиващите се и т.нар. напреднали демокрации може да се стопи

[Reuters]