Капитал
Обратно към статията

Дано хаосът е стълба

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

От Капитал
3 май 2019

Да, политиката в България, а напоследък и в Европа изглежда пропаднала в хаос. Но ето ви за успокоение малко Game of Thrones мъдрост: "Хаосът не е яма. Хаосът е стълба."

Изборите за европарламент след три седмици ще се проведат едновременно във всички държави от ЕС и навсякъде се случва едно и също - местните скандали и проблеми са много по-важна тема в кампанията, отколкото европейските въпроси. В Италия се карат за миграцията и "християнските семейства", в Унгария изборите са поредният референдум за Орбан, в Латвия се провеждат заедно с вота за следващ президент

В същото време евроизборите са важни. В европейската война на тронове, която вече се случва между различните политически родове на континента, драмата не е чак толкова голяма, колкото в сериала - няма да дойде европейската зима, но значението им е голямо.

Очаква се те да пренаредят сериозно парламента на ЕС, а това ще промени състава и политиката на следващата Европейска комисия. Тя от своя страна има много по-голямо значение както за бъдещето на съюза, така и за отделните държави, включително България.

Корицата на новия брой на "Капитал"

Автор: Капитал

Преглед на оригинала
В този брой на "Капитал" ви предлагаме да прочетете какво се очаква да се случи в Брюксел (и Страсбург) след изборите в края на май - ясно обяснено и лесно за четене (вижте тук).

Разбира се, когато се говори за важните въпроси в Европа, това не означава, че трябва да се мълчи за всичко друго. Може хем да се обсъждат проблемите на съюза и решенията им, хем да не се отклонява вниманието от подозренията за злоупотреби.

През последните две седмици вниманието се премести от апартаментите на ниски цени към платените с европейски средства "къщи за гости" на хора от властта. На отделните злоупотреби правителството реагира с отстраняването на съответните политици, но вече не изглежда достатъчно. Всъщност има нужда да се види какво позволява това да се случи (вижте тук).

Мотивация за промяна политиците могат да получат от папа Франциск, който идващата седмица ще бъде в България (повече за посещението му тук). "Политиката е благородно занимание, казва той, трябва да я ценим, да я упражняваме с отдадеността и посвещението, което е нужно, за да се жертваме за благото на другите хора." Срещата му с българските политици до голяма степен ще бъде сблъсък на цивилизации - тук е по-разпространено схващането, че хората трябва да жертват пари и време за политиците.

Така, ако се върнем на мъдростта за хаоса от Game of Thrones, oстава надеждата, че за правилните хора той ще бъде стълба, а за другите нека бъде яма.

В броя ще видите още:

[Shutterstock]